Pobles medievals de Catalunya

L’encant medieval de Catalunya

Una de les coses que sabem és que Catalunya té una llarga història que es reflexa en les parets i carrers de molts dels seus pobles. L’encant i el passat d’aquests indrets atreu els visitants que, meravellats per les pedres, arcs i muralles, atrapen cada moment amb una càmera fotogràfica, sempre guardada en una motxilla plena de records. A continuació, parlarem de quatre viles medievals amb un encant especial, una per cada província, perquè tothom, sigui d’on sigui, tingui al seu abast un racó per visitar i el privilegi de poder transportar-se al passat.

 

Vila medieval de Peratallada (Baix Empordà)

Al bell mig del Baix Empordà, entre les millors cales i platges de la Costa Brava, hi trobem el municipi de Forallac, que aplega un dels nuclis medievals més interessants de Catalunya, Peratallada, declarat com a conjunt historicoartístic i de bé cultural d’interés nacional (BCIN), essent un important nucli d’arquitectura medieval. Es troba assentat damunt d’una roca de gres, treballada de diverses maneres, que conserva el seu antic aspecte feudal, amb grans portalades, finestres amb arcades, autèntics escuts ornamentals a les façanes i racons encantadors on perdre’s una bona estona. Durant la visita al nucli antic podreu descobrir diferents perspectives del majestuós castell palau, de les muralles i del conjunt d’arquitectura civil.

 

Vila emmurallada de Montblanc (Conca de Barberà)

No pots marxar de la Conca de Barberà sense haver visitat la seva capital, Montblanc. Si no has passejat mai pel seu recinte medieval, t’animem a fer-ho, ja que els seus carrers et transporten automàticament en una època on els protagonistes eren els cavallers, les princeses i els artesans. La muralla que envolta el nucli antic es conserva en perfecte estat, amb un recorregut poligonal, vint-i-cinc torres de defensa i cinc portals d’entrada i sortida. Tot el conjunt està declarat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) i, segons marca la tradició, va ser el lloc on va esdevenir la llegenda de Sant Jordi. Cada 23 d’abril la vila celebra la diada amb una representació, el mercat medieval i diferents esdeveniments que giren al voltant de l’època medieval i Sant Jordi.

 

Vila medieval de Guimerà (Urgell)

Situat al vessant d’un turó a la dreta del riu Corb, Guimerà llueix amb elegància a uns 500 metres d’altitud a la comarca de l’Urgell. L’autèntic atractiu d’aquest indret és el nucli medieval de la població, un laberint de carrers que van pujant cap a l’església de Santa Maria o cap a la torre, creant un original joc de formes arquitectòniques. Arcades, cobertes, escales… i tot molt ben conservat! Passejant pels seus carrers, Guimerà et brindarà la seva història amb les cases i carrerons de pedra amb detalls i elements decoratius en portes, finestres i arcades que fan reviure temps llunyans i viatjar enrere fins al segle X.

 

Vila medieval de Rupit i Pruit (Osona)

Situat al cor del Collsacabra i a l’extrem nord-oriental de la comarca d’Osona, Rupit i Pruit és un municipi amb un encant especial que enamora. L’origen de la vila de Rupit es troba als voltants de l’any 1000, any que fou construït el Castell, i la vila de Pruit el 955. L’any 1978 s’uniren com a un mateix municipi i, actualment, és un indret de carrers empedrats, cases rústiques, ponts i un entorn de boscos frondosos. Rupit compta amb el distintiu de Poble amb Encant de l’Agència Catalana de Turisme, el qual únicament s’atorga a municipis que presenten un atractiu o bellesa especial. T’animem a descobrir-lo més a fons en les pròximes pàgines de la revista.

 

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 95. Novembre 2022.

 

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

Enter an address or map lat and lng from the Contact tab.