Catedrals de Catalunya

Catedrals de Catalunya

Catedral de Santa Maria

Considerada com el símbol de Girona, la Catedral de Santa Maria és un monument que impressiona per les seves dimensions i per la seva gran bellesa. La seva construcció es va iniciar al segle XI i està situada al punt més alt de la ciutat, dins el recinte emmurallat de la Força Vella. El conjunt de la catedral és resultat de diversos estils arquitectònics superposats: romànic, gòtic, barroc i neoclàssic.

Elements destacats:

La gran escalinata monumental de 90 amples esglaons, construïda al final del segle XVII per poder arribar fins a la portada principal. Juntament amb la façana formen un escenari barroc impressionant.

El campanar (segles XVI-XVIII), de 67 metres d’altura. Consta de tres cossos de planta octogonal coronats per un templet amb un àngel de bronze.

El Museu – Tresor. Conserva importants obres d’art religiós entre les quals destaquen el Tapís de la Creació (segle XII), una excepcional peça de tapisseria romànica, i el manuscrit del Beatus (segle X).

 

Catedral de Santa Tecla

La Catedral Basílica Metropolitana i Primada de les Espanyes, dedicada a Santa Tecla, s’alça a la zona més alta de Tarragona, sobre un lloc ocupat abans per un temple romà, una església visigòtica i una mesquita àrab. La construcció va ser iniciada en l’últim quart del segle XII i finalitzada al segle XIV, resultant una obra de transició del romànic al gòtic tempra. La catedral presenta planta basilical de creu llatina amb tres naus cobertes amb voltes de creueria, tres absis circulars, transsepte i cimbori octogonal. La nau central mesura 104 metres de llarg per 16 metres d’ample i 26 d’alçada.

Elements destacats:

La majestuosa façana principal, amb una gran portada central gòtica formada per arquivoltes apuntades i dues petites portes laterals romàniques, amb arcs de mig punt. La gran rosassa gòtica que presideix la façana té un diàmetre de 10,50 metres.El claustre romànic amb elements gòtics, de planta quadrada. Té quatre galeries amb àmplies arcades apuntades sobre columnes geminades, molt decorades.

Els magnífics vitralls gòtics i el campanar, del mateix estil,  (segles XII-XIV), amb una alçada de 70 metres.

El Museu Diocesà de Tarragona. Destaquen les col·leccions d’art religiós.

La capella de Santa Maria dels Sastres, del segle XIV.

Catedral de la Seu Vella

L’antiga catedral de Santa Maria, coneguda com la Seu Vella, és l’edifici més destacat del conjunt monumental que porta el seu nom, situat a l’imponent turó que domina la ciutat i la plana del Segrià. Considerada com a símbol de la ciutat de Lleida, la Seu Vella és un monument únic pel seu valor artístic, històric i paisatgístic. Iniciada el 1203, consagrada el 1278 i acabada al segle XV, la Seu Vella constitueix una combinació del romànic tardà i el gòtic. A principi del XVIII va ser tancada al culte i transformada en caserna militar, sent reemplaçada com a seu catedralícia per una nova catedral.

Elements destacats:

L’impressionant claustre de planta rectangular i de dimensions grandioses, considerat com un dels més grans de l’arquitectura gòtica europea. Està emplaçat davant de la façana principal de la basílica, fet bastant infreqüent.

L’interior de la catedral, simètric i molt lluminós. Presenta una planta basilical de creu llatina amb tres naus, creuer amb cimbori octogonal i transsepte on s’obren cinc absis.

La Seu Vella forma part d’un conjunt monumental integrat també pel Castell del Rei o La Suda i la fortificació militar que els envolta. Aquest conjunt monumental ha estat triat dos cops Monument Favorit de Catalunya.

La torre campanar octogonal, dels segles XIV-XV, té 60 metres d’alçada i una escala de caragol porta a la terrassa.

 

 

Catedral de Santa Creu i Santa Eulàlia

La catedral gòtica de Barcelona, seu de l’arquebisbat de Barcelona, domina el barri gòtic amb la seva majestuositat. Està dedicada a la Santa Creu i la Santa Eulàlia, patrona de la ciutat. La catedral es va construir durant els segles XIII al XV al mateix lloc on hi havia hagut una catedral romànica, i encara abans una de paleocristiana. La façana, d’estil neogòtic, és moderna (segle XIX).

Exteriorment, té una gran simplicitat de línies, exceptuant la façana. L’edifici consta del temple i del claustre perfectament units. La catedral està formada per tres naus de la mateixa altura amb una sola absis i mesura 90 metres de longitud per 40 metres d’ample.

De finals del segle XIII són les dues torres-campanars, d’inicis de la construcció gòtica, la situació de la qual correspon als extrems del creuer. Ambdues són vuitavades i de 53 metres d’altura. Una de les torres dita de les hores o rellotge, se sustenta sobre l’entrada de Sant Iu, una de les cinc portes de la catedral.

El campanar del claustre alberga un total d’onze campanes d’orígens i èpoques diferents. Després de la Guerra Civil espanyola el campanar va quedar únicament amb cinc campanes dos de les quals avui encara s’utilitzen: són “l’Angèlica”, petita i de principis del segle XVIII (és la més antiga) i “la Tomasa”, aquesta última és una de les campanes més conegudes a la ciutat i a Catalunya.

 

 

 

 

 

 

 

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 101. Maig 2023.

 

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

Enter an address or map lat and lng from the Contact tab.