Carnestoltes de Catalunya

Per carnestoltes totes les bèsties van soltes

La festa del Carnaval o Carnestoltes és una de les més arrelades a Catalunya i entronca amb les velles celebracions romanes i amb altres tradicions paganes, encara més allunyades en el temps, lligades a l’arribada de la primavera. Es tracta d’una festa celebrada arreu del món en funció del calendari lunar (set setmanes després de la primera lluna plena després del solstici d’hivern) i que aquest any cau entre el dijous 16 i el dimecres 22 de febrer.

A Catalunya, el plat fort de la festa del Carnaval s’inicia amb l’arribada del Dijous Gras i del rei Carnestoltes, i finalitza el Dimecres de Cendra, dia de l’enterrament de la sardina, just abans que comenci el període de la Quaresma, que tradicionalment venia acompanyat de dejuni i penitència. És una festa de transgressió i de diversió on la gent es disfressa, canta, balla i participa en rues desenfrenades amb carrosses i comparses. Cada municipi ho viu i ho celebra a la seva manera. A continuació us oferim algunes de les festes més conegudes a Catalunya per Carnestoltes.

 

SOLSONA

El Carnaval de Solsona, declarada festa d’interès turístic nacional el 1978, destaca per la seva originalitat. És un dels més importants de Catalunya i cada any atreu a més de 50.000 visitants. Comença sempre pel Dijous Gras i s’acaba el Dimecres de Cendra. La Bramada, el nomenament del Mata-ruc d’honor, o la penjada del ruc de la torre de les Hores són els seus esdeveniments més destacats, sempre amb la sàtira com a element principal dels discursos.

 

TARRAGONA

Tarragona recupera aquest 2023 la totalitat dels seus actes després de dos anys a mig gas a causa de la pandèmia. Així, enguany tornarà a acollir les dues rues, la Disfressa d’Or, espectacles, concursos i activitats per a tothom com la Baixada del Pajaritu. El Rei Carnestoltes és el fil conductor de tots els actes de Carnaval. Ja en les festes dels romans s’escollia el Rei Saturnalici. Actualment, veneren el representant de la disbauxa i la bona vida. Acompanyat en tot moment per la jovial Reina i els respectius seguicis, es fa present en tots els actes carnestoltescs. En la part final del seu regnat els dos protagonistes del Carnaval són representats per uns Ninots ben originals i estrambòtics.

 

SITGES

El Carnaval de Sitges és un dels més famosos de Catalunya i també del món. Amb més de 100 anys d’història rep més de 300.000 visitants durant la festa. Les activitats més famoses són la Rua de la Disbauxa (diumenge a la nit) i la Rua de l’Extermini, la més emblemàtica, que té lloc el dimarts abans de l’enterrament de la sardina, on més de 50 carrosses desfilen amb 2.000 persones disfressades.

 

PLATJA D’ARO

El Carnaval de Platja d’Aro, amb una vintena d’activitats a l’aire lliure, és avui un dels més famosos de la Costa Brava i un refent arreu del país. L’acte més popular és la Gran Rua de Carrosses i Comparses del dissabte, on més de 70 colles desfilen i competeixen entre elles.

 

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 98. Febrer 2023.

 

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

Enter an address or map lat and lng from the Contact tab.