Pyrenees Stage Run, la cursa per etapes dels Pirineus

PYRENEES STAGE RUN, LA CURSA PER ETAPES DELS PIRINEUS

Ja fa set anys que en Jordi Vissi i en Tomàs Llorens –dos blanencs amant de l’esport i la muntanya– van organitzar la primera Pyrenees Stage Run (PSR), una cursa per etapes que arrenca a Ribes de Freser (El Ripollès) i finalitza a Salardú (Val d’Aran). Entremig, passa pels racons més espectaculars del Pirineu, tot seguint el traç del GR11 fins Andorra i travessant cinc Parcs Naturals diferents, en un recorregut que suma 240 quilòmetres i acumula 15.000 metres de desnivell.

Des dels seus inicis, ha mantingut una essència familiar, que la converteix en una experiència de grup on, més enllà de la competició, es genera una gran germanor entre tots els participants i l’organització. En aquest sentit, és una opció ideal pels amants del trail running que tinguin ganes de descobrir el Pirineu català des de dins, assaborint-ne cada racó de muntanya durant el matí i cada poblet encantador al vespre i a la nit.

Set són les etapes que conformen aquesta experiència única.
  • La primera, parteix de Ribes de Freser, centre neuràlgic de les muntanyes del Ripollès, i enfila cap al Balandrau, un cim de vistes espectaculars des d’on s’inicia una intensa baixada fins a la tranquil·la vall de Coma de Vaca. En un tram més planer, els corredors arriben fins al merescudament conegut Santuari de Núria per acabar baixant de nou cap a Queralbs.
  • La segona etapa deixa enrere el Pirineu més oriental i enfila cap a Puigcerdà. De camí, passa per pobles encantadors com Dòrria i colls tocats pel vent com el de la Creu de Meians. Sense fer grans cims, aquesta és una etapa de transició on destaquen primer els prats alpins, després els boscos de coníferes i, sobretot, una tranquil·litat inusual en un tram del GR11 molt poc freqüentat. A l’arribada, els encants de la capital ceretana seran un bon al·licient per recuperar-se dels ja més de 70 km acumulats a les cames.
  • Acte seguit venen dues etapes que s’endinsen al país dels Pirineus. Superada l’estació d’esquí de fons de Guils-Fontanera i el Refugi del Malniu –molt freqüentat i no sense motiu–, els corredors enfilaran cap a la Portella dels Engorgs, molt més solitària i inhòspita, per baixar després cap a la Cabana dels Esparvers, al capdamunt de la vall de Cal Jan de la Llosa, un altre d’aquells paratges on a més d’un se li farà difícil no aturar-se embadalit.
  • Un cop superat el Refugi de l’Illa, impressionant per les seves prestacions, arriba segurament una de les seccions més espectaculars de tot el recorregut, la baixada per la Vall del Madriu, considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Si bé els corredors passaran de llarg amb ganes d’arribar ja al final, val la pena aturar-se als refugis del Riu dels Orris i de Fontverd, tots dos excel·lentment conservats.
  • La segona etapa andorrana, la més tranquil·la de totes, enfila cap al Coll d’Ordino per arribar fins al poble del mateix nom, un petit i encantador racó del nord andorrà on destaca l’església romànica i els quatre carrers centrals. Breu però intensa serà la pujada al Coll de les Cases, últim esforç abans d’arribar a Arinsal.
  • Després d’un petit descans, sempre toca serrar les dents. Per sortir d’Andorra, els corredors hauran d’enfilar fins al Refugi de Comapedrosa i seguir pujant cap al Coll de Baiau per entrar al Parc Natural de l’Alt Pirineu per un dels seus punts més bells. Els estanys i el petit refugi de llauna de Baiau els hi donaran la benvinguda mentre continuen baixant cap a la Vall Ferrera i fins al poble d’Àreu. Un cop aquí, tocarà remuntar una última vegada fins al Coll de Tudela per baixar, finalment, al petit municipi de Tavascan.
  • La penúltima etapa torna a rebaixar una mica la intensitat i l’alçada dels paratges on es mouran els corredors, però en cap cas perd el seu component intrínsecament pirinenc. Amb una pujada ben marcada fins a la Collada dels Tres Estanys, aquesta és una etapa de boscos impressionants que finalitza a la també encantadora població d’Esterri d’Àneu.
  • Finalment, la darrera etapa delectarà els corredors amb el que possiblement sigui l’espai natural més reconegut de les muntanyes catalanes: el Parc Nacional d’Aigüestortes. Amb noms com el del Coll de Basiero, el Coll del Llac Glaçat o l’entranyable Refugi de Saboredo, el comiat no serà gens amarg. A Salardú, ja a la Vall d’Aran, es donarà per acabada aquesta increïble experiència de set dies al més pur estil dels Pirineus.

Veient el recorregut de la PSR sorgeixen les ganes de posar-se a entrenar només per poder gaudir de l’experiència. Per sort, els organitzadors ofereixen també una modalitat d’inscripció per a amics i familiars, que podran fer un tast del que significa aquesta cursa sense l’exigència física que implica realitzar-la.

En definitiva, aquesta prova va molt més enllà de la competició física i té un factor destacat de turisme esportiu. Permet que els participants es coneguin i comparteixin molts moments, en els espais no-competitius, així com també ofereix uns paratges poc convencionals en els quals córrer esdevé una experiència immersiva d’una bellesa indescriptible.

Realitza la teva inscripció a la cursa fent clic aquí

Per a més informació, visita www.psr.run

Autor fotografies de la galeria d’imatges: @iancorless.

Organitza:

Event Details
Photos
Leave a Comment

Event Details