Tresors naturals de Catalunya sota terra

Tresors naturals de Catalunya sota terra

A la nostra terra podem descobrir una multitud de paisatges d’una bellesa natural imponent i característica, que no sempre són perceptibles a simple vista, sinó que requereixen que s’aprofundeixi en el seu interior per a conèixer i descobrir tots els contrastos. Alguns d’aquests tresors estan sota terra, són les coves. Aquest fenomen de la naturalesa potencia el reflex històric dels pobles que van habitar la regió durant la prehistòria. I, per això, us proposem descobrir la terra catalana des del seu interior.

Catalunya compta amb una àmplia varietat de coves naturals repartides al llarg de tot el seu territori que ens permeten endinsar-nos en l’interior de la nostra terra. Es tracta de llocs impressionants que semblen trets d’un conte de fades i que resulten ideals per a anar en família o amb la teva parella. Una escapada perfecta per a qualsevol moment de l’any!

Les coves són una depressió del terreny causada per l’erosió de corrents d’aigua, gel o lava, entre altres factors, que en els seus orígens servien com a recer per a resguardar del fred als animals i als primers humans. Avui en dia, aquestes balmes naturals estan deshabitades per regla general, però guarden en el seu interior trossos d’història i de bellesa a l’abast dels curiosos que vulguin visitar-les.

Aquestes són algunes de les més impressionants:

 

Coves de Salnitre o Collbató (Baix Llobregat)

Es troben a Collbató, a la comarca del Baix Llobregat, i permeten un passeig subterrani de 400 metres amb galeries, passadissos i conductes. A més, durant la visita podreu veure estalactites, estalagmites, columnes i banderes que creen un fantàstic escenari de contes de fades. I segons explica la llegenda, s’hi va refugiar Mansuet, un habitant de Collbató que va lluitar al segle XIX contra l’exèrcit napoleònic.

 

Coves de Serinyà (Pla de l’Estany)

Es tracta d’un jaciment arqueològic del Paleolític que està situat en la petita localitat de Serinyà, a la província de Girona. Aquest assentament va ser descobert al segle XIX i els seus espais naturals són d’interès cultural gràcies a la tradició històrica que presenten, i constitueixen un els millors jaciments de l’Europa occidental per a conèixer el pas de l’home Neandertal a home modern. Per tant, si tens l’oportunitat, no t’oblidis d’aquest paratge únic de Girona perquè ens acosta a l’escenari on vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria.

 

Cova de les mines de sal de Cardona (Bages)

Ubicada a la comarca del Bages, a la petita localitat de Cardona, es troba una de les estrelles de la corona, les impressionants mines de Sal de Cardona, una autèntica meravella natural que al seu interior amaga una antiga mina de sal. El 1912 s’hi van descobrir sals potàssiques, el que es va traduir en la segona industrialització de la ciutat des del 1929 al 1991, essent una de les mines de sal potàssica més importants del món. L’any 2023 es va convertir en el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, permetent al públic general recórrer les galeries subterrànies, admirar l’antiga maquinària d’extracció de sal i aprendre sobre l’explotació salina de Cardona. És un dels llocs imprescindibles de Catalunya que has de conèixer, ja que només hi ha dues muntanyes de sal en tot el món, i una d’elles, està a casa nostra.

 

Coves de les meravelles de Benifallet (Baix Ebre)

Una altra de les belleses de la naturalesa subterrània és la cova Meravelles, descoberta l’any 1968. És una de les cavitats subterrànies habilitada per a ser visitada dins del conjunt de coves que es distribueixen en la localitat de Benifallet, a la província de Tarragona. Aquest espai natural té un recorregut de 500 metres, en els quals es poden apreciar tota mena d’estalactites, estalagmites, columnes i banderes amb les quals s’obre pas a un paisatge digne de pel·lícula, cavitats que destaquen per tractar-se de fenòmens naturals especialment excèntrics. I amb el seu degoteig, les aigües d’infiltració carregades de carbonats, han donat lloc a fascinants formacions de misteriosa bellesa que sorprenen qualsevol visitant.

 

 

 

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 99. Març 2023.

Leave a Comment