Viu Vallbona de les Monges

Racons per Catalunya, Vallbona

Descobreix Vallbona i els seus racons

Situació

Vallbona de les Monges es troba al sud de la comarca de l’Urgell, en una de les valls entre la Serra del Tallat i la Vall del Corb, just al límit provincial de les Terres de Lleida i el Camp de Tarragona.

En els seus paisatges combinats entre planúries, serres i turons, envoltats per marges i cabanes de pedra seca, predominen els camps de cereal, de vinya, d’ametllers i d’olivera, principals activitats de l’economia local.

Vallbona de les Monges és cap del municipi, amb 230 habitants, que està format també pels nuclis de població de Roca­llaura (a 7 km) i Montblanquet (a 10 km).

Montblanquet

Petit i bonic poble situat sota els peus de la Serra del Tallat on es pot veure l’exterior de l’església de Sant Andreu, d’estil cistercenc i des del centre es pot anar també cap a la Font Vella, un dels espais més meravellosos amb molt bones vistes i envoltat de natura en estat pur. Cal fer una visita als antics safarejos i a més, a l’antic forn de pa.

Rocallaura

Situat a 649 metres d’altitud, en un turó des d’on es divisa el magnífic paisatge de la Serra del Tallat i de la riera del Maldanell, el nucli ens convida a visitar l’Església del segle XIII amb vestigis d’estil romànic i neogòtic dedicada a Sant Llorenç i endinsar-nos en la història a través dels portals que formaven l’antic castell.

Llocs d’interès a Vallbona

Reial Monestir cistercenc de Santa Maria

És el monestir cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d’història i de vida ininterrompuda. Hi reposen les despulles de la Reina Violant d’Hongria, esposa de Jaume I el Conqueridor i llur filla, Sança d’Aragó.

Espai Museístic del Cinema – Col·lecció Josep Maria Queraltó

Primer espai a la província de Lleida que recull una mostra d’objectes i peces úniques sobre la cinematografia fins l’era digital amb peces curioses i úniques com llanternes màgiques, projectors, filmadores, ràdios, etc. de la col·lecció del vallboní Josep Maria Queraltó.

El Molinot

Molí fariner, que sembla ser que antigament depenia del monestir i dels seus picapedrers, del qual en destaca el seu interior amb una refinada arquitectura.

Antics safarejos

Als 3 nuclis hi ha els espais emblemàtics i arrelats a la tradició rural: els antics safarejos públics. Tots estan rehabilitats i visitables i a més al de Vallbona, és, a més, el centre d’interpretació de la Ruta L-2.

El santuari del Tallat

Edifici amb diferents estils arquitectònics que data del segle XIV, i que a més és un excel·lent mirador amb vistes a tot el camp de Tarragona i la plana de Lleida, en el qual s’hi venera la Mare de Déu del Tallat.

Propostes d’oci

La Ruta L2

Ruta senyalitzada de 26km que recorre diferents construccions, trinxeres, nius de metralladores, búnquers, observatoris d’artilleria, bastides per l’exèrcit republicà durant la guerra civil.

La cruïlla dels “estimaocells” i els projectes de natura i biodiversitat

Més d’una trentena de figures a l’aire lliure han capgirat el sentit a la paraula “espantaocell”, dins dels diferents projectes actius que es fan al municipi relacionats amb la biodiversitat, la fauna i la natura.

La geoguia

Vallbona de les Monges és pionera en disposar d’una app turística amb un mapa interactiu i amb audioguies que ens explica què es pot fer al municipi i quins punts d’interès hi ha  a més de proposar rutes, apropar la gastronomia i productes autòctons, donar a conèixer la història dels pobles i els secrets i les curiositats del municipi. És gratuïta, disponible per a mòbil o per a tablet en iOs i Android amb el nom “ViuVallbona” o a través de la pàgina www.viuvallbona.com .

A la població de Vallbona hi ha xarxa wifi gratuïta, aparcament per a autocars i autocaravanes amb tots els serveis i àrees d’esbarjo i picnic a tots els nuclis del municipi.

A més a més, no us perdeu el recent inaugurat ESPAI MONTESQUIU, dedicat al poble avui abandonat els habitants del qual abandonaren el lloc per establir-se al que és avui Vallbona de les Monges.

Per més informació: Oficina de Turisme de Vallbona de les Monges, C. Prat de la Riba, 6 (Edifici Centre de Recursos)

Ajuntament de Vallbona de les Monges

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ