Vilanova de Bellpuig i la tradició de les Carmelles

VILANOVA DE BELLPUIG I LA TRADICIÓ DE LES CARAMELLES

Visitar Vilanova de Bellpuig és obrir les portes a la creativitat i a l’enginy, deixa’t encisar pel paisatge típic del Pla d’Urgell i viu la tradició de les caramelles.

Vilanova de Bellpuig podríem definir-lo com un poble actiu, reconegut per estar sempre en constant renovació. Des de l’Ajuntament s’encarreguen sempre de mantenir en bon estat tot el municipi per a que els seus vilatans i vilatanes se sentin orgullosos del seu poble. A més, treballen per mantenir les tradicions ben vives, sobretot, les caramelles.

El poble de Vilanova de Bellpuig es va començar a formar al voltant de l’església parroquial de Sant Pere l’Apòstol, que destaca per l’austeritat de la façana i també pel retaule de la Mare de Déu del Lliri, del segle XV, que es converteix en un imprescindible en la visita a Vilanova de Bellpuig, juntament amb l’Ajuntament. Aquest, conegut, antigament, com Ca l’Apotecari, es tracta d’un conjunt heterogeni que aplega elements ben propis d’edificis civils d’època moderna (XVI-XVIII). A aquests dos, els acompanyen altres edificis d’interès, que podreu descobrir mentre camineu pels carrers conjunts, que es convertirà en un passeig pel passat medieval del poble.

Situats al Pla de l’Urgell, amb gairebé 1.200 habitants, es caracteritzen per tenir un relleu pla amb presència de regadiu afavorit per l’existència del canal Urgell, però també de camps de fruiters i cereals complementats per la ramaderia. Aquestes característiques li donen una orografia gratificant on s’han creat rutes de senderisme i en bicicleta, on els aficionats a caminar i pedalar per la natura gaudeixen al màxim de l’entorn que els acompanya. D’altra banda, quan visiteu Vilanova de Bellpuig ho fem amb els cinc sentits activats, sobretot, el del gust, per poder degustar les seves especialitats gastronòmiques, on destacar els caragols i la carn.

Sempre s’han considerat actius en tots els sentits, així com també innovadors, creatius i lluitadors pels drets. Per tal de reivindicar- van crear el projecte Viladona de Vilanova de Bellpuig, una proposta que vol ser l’evolució del popular concert de l’Estelada. D’altra banda, s’ha dut a terme el projecte del mural realitzat per l’artista Lily Brick, que ha estat finançat per l’àrea de la Dona del Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Es tracta d’una obra de grans dimensions pintada a la façana de l’edifici annex a l’església, que vol ser un homenatge a les tradicions de Vilanova de Bellpuig, personificat en la figura de l’activista local Pilar Torrades, que durant molts anys ha mantingut la flama de la cultura popular local. També hi ha representada la imatge de les sardanes i caramelles, una tradició molt arrelada al poble,  que va capturar el fotògraf Marc Rovira.

Vilanova de Bellpuig, però, són reconeguts per les caramelles, ja que fa exactament 44 anys que ballen sense aturador. I no, no és cap càstig diví ni res per l’estil, sinó tot al contrari. L’Agrupació Sardanista del municipi, en la seva modalitat d’esbart dansaire, ha organitzat durant tots aquests anys els balls tradicionals de Caramelles. Un patrimoni antic, que ve de la Catalunya vella i que els ha arribat a través de la complicitat entre generacions. Tota una manifestació folklòrica que reviu cada any per omplir de música i colors els carrers de Vilanova de Bellpuig, i que el municipi ha celebrat i ha sabut mantenir viva com pocs ho han sabut fer, entre salts, passes endavant, enrere i mitges voltes, que conformen, en definitiva, un espectacle digne de veure. Tot un diàleg festiu entre el passat i el present. Són més de 100 persones de totes les edats, dels tres anys, fills dels primers dansaires, als més veterans, alguns d’ells, de més de 40, que s’hi aboquen, any rere any. Molts viuen al municipi, però d’altres s’arriben expressament en aquestes dates (i també durant els dies anteriors en què es practiquen els assajos pel gran dia) al municipi malgrat que ja no hi visquin, per complir amb aquesta tradició única i arrelada a la vila.

Per a més informació, visita www.vilanovadebellpuig.cat

Ajuntament de Vilanova de Bellpuig

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ