Vielha és història

VIELHA ÉS HISTÒRIA

L’orígen del municipi es remonta a l’època romana, quan la vila era coneguda amb el nom de Vétula. Segons explica la llegenda, fou el punt neuràlgic de la lluita del gegant Mandronius contra la invasió romana. Durant el segle X, el terme es va vincular als comptats catalans mitjançant acords feudals i, en el segle XII es va integrar completament a la Corona d’Aragó.

La capital de la Vall d’Aran es situa en ple pulmó dels Pirineus. Es troba a 974 metres d’altura i està rodejada per cims que superen els 2.000 metres.

A Vielha es parla en aranès, una variant de l’occità i el nom del municipi en aranès és “Vielha”.

Aquest terme és un destí únic, el seu encant es conserva com aquell que vol amagar un bé preciat. És per aquest motiu que el seu casc antic no deixa indiferents als visitants.

L’Esglèsia de Sant Miquèu és d’estil romànic amb vestigis d’estil gòtic, degut a l’època en la que fou construïda. Originàriament, estava construïda dins del recinte de l’antic castell medieval, el qual no s’ha pogut conservar. La peculiaritat més destacada de l’esglèsia és la seva torre, que desenvolupava funcions de campanari, però altrament, va ser dissenyada com a torre de defensa i torre de l’homenatge.

La imatge més icònica i reconeguda de Viella la podem fer des del pont del Riu Nere més proper a l’antiga fàbrica de llana de Vielha.

Si parlem de visites obligades, no ens podem olidar del Museu de la Vall d’Aran i el Museu de la Llana. En el primer, es mostra part de la història de la comarca, des de la prehistòria fins a l’actualitat. Antigament, la zona comptaba amb petites indústries tèxtils que utilitzaven la força motriu del Riu Nere per al funcionament de les fàbriques. Ja que la zona va comptar amb l’empremta de la indústria tèxtil, actualment es pot reviure la època de la revolució industrial mitjançant el Museu de la Llana.

Així doncs, anima’t a visitar aquest municipi tan encantador… No et deixarà indiferent!

Per a més informació, visita visitvaldaran.com
Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ

Suscripcions

PUBLICITAT

Anuncia't

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes