Vielha e Mijaran és un municipi ample, divers, amb una oferta turística completa i preparada per a tot tipus de visitants. L’entorn natural és una de les senyes d’identitat més importants, ja que tots els pobles que formen el municipi es troben envoltats de muntanyes, rius i llacs a on es poden fer infinites rutes de senderisme o de BTT.
El Camin Reiau és el camí de muntanya natural i històric que vertebra bona gran part del municipi, a l’abast de tothom, apte per gaudir-lo sol, o amb família i amics i que permet connectar diversos pobles.
Així mateix, hi ha molts punts emblemàtics a descobrir com: l’Artiga de Lin (amb els Uelhs deth Joeu), la cascada del Saut deth Pish, la Bassa d’Oles i muntanyes com el Montcorbison, la Tuca o el Port de Vielha.
A nivell patrimonial, el municipi conserva una riquesa molt important d’esglésies de construcció gòtica i romànica en bon estat, disposant-ne fins i tot vàries a cada poble.
També podeu visitar el Museu Etnològic i la fàbrica de la Lan on us ensenyaran moltes coses de les nostres arrels i de la forma de viure dels nostres avantpassats.
Història de la població:
Els habitants de Vielha e Mijaran, com a part de la Val d’Aran, tenen una identitat pròpia, amb una llengua particular com és l’aranès, que els atorga una diferenciació respecte a la resta de Catalunya, i amb una connexió important amb els territoris occitans. L’himne oficial és «Montanhes Araneses» de tradició occitana, i es conserven elements culturals com són els balls aranesos, amb les colles de «Santa Maria de Mijaran» i «Es Fradins de Vielha», que dansen en les diferents festivitats locals i, cada vegada més, fora de l’Aran.
Productes típics locals agroalimentaris i artesanals:
La cuina aranesa és molt rica i extensa. Destaquen plats com la «Òlha Aranesa», que s’ha mantingut al llarg dels segles com un plat calòric, ja que el territori es caracteritza pel fred i les baixes temperatures duren molts mesos, i que es conforma de diferents verdures, carns i llegums, amb una composició similar a una escudella. També són molt típics els «crespèths», els «coquilhons» i els civets de senglar i cèrvol. Pel que fa a la beguda, les més popular és el «cassís», licor elaborat amb grosella negra, i «l’aigua de nodes», elaborat amb nous.
Des del punt de vista artesanal, destaquen els «paèrs», típics cistells elaborats amb fusta de cirerer i avellaner que s’utilitzaven en els horts i en les terres fins fa poc per collir sobretot patates i que avui trobem a diferents establiments de restauració i altres indrets com a elements decoratius. També el tèxtil, sobretot roba elaborada amb la llana de les ovelles per sobreviure a l’hivern.
Activitats de la població:
Destaquen els santets i romeries, distribuïts durant bona part de l’any, en les diferents esglésies i ermites que es troben als pobles. La fira més important de l’any té lloc el 8 d’octubre a Vielha. Una fira amb més de cent anys d’història, que es compon d’una part animal, amb el concurs de bestiar (vaques, cavalls, ovelles i cabres) i el vessant comercial, per diferents carrers, durant tot el dia.
Així mateix, a nivell de curses, Vielha acull l’arribada de la Corsa Aran Per Sa Lengua, reivindicativa de la identitat aranesa, amb l’amàs de gent arribada de diferents llocs de l’Aran a peu. En l’àmbit esportiu, acull activitats com la Vielha-Molières, UTMB, Rodibook, Pedals de Foc, Cursa e Caminada des 15 Pòbles, etc.
Indústries i activitats econòmiques de referència a la població:
Antigament, Vielha e Mijaran, com el conjunt de la Val d’Aran vivia majoritàriament del sector primari (agricultura i ramaderia), però des de l’obertura de l’estació d’esquí de Baqueira-Beret l’any 1964, l’economia va anar canviant progressivament, i avui dia gairebé el 90% del PIB està relacionat amb el turisme (sector terciari), amb una gran indústria hotelera, de restauració i comercial als diferents pobles de Vielha e Mijaran