Torà, un tresor amagat de la Vall de Llobregós

Racons per Catalunya, Torà

Torà, un tresor amagat de la Vall de Llobregós

És interessant fer una volta sense presses pels encisadors carrers del nucli antic de Torà, on us captivarà un ambient d’època medieval. Destapem Torà?

Torà, municipi de la Segarra, a la vall del Llobregós, és un poble on hi viuen 1223 habitants. Aquest terme municipal el conformen un nucli urbà principal i 7 entitats més de població; Cellers, Claret, Fontanet, Llanera, Sant Serni de Llanera, Vallferosa i l’Aguda.

Si us agrada caminar i a la vegada conèixer cada racó del lloc que visiteu, no us podeu perdre cap detall d’aquesta preciosa població.

Hi ha molt per veure però sobretot, molta història a descobrir. En aquest article, podeu fer-vos cinc cèntims però us assegurem que us encantarà i serà la vostra pròxima escapada.

Espais Patrimonials

Torà compta amb una trentena de llocs visitables en tan sols 93,31km. Entre tots ells, destaquen la Plaça de la Font, el centre neuràlgic del poble i l’Església Parroquial de Sant Gil, que conserva l’orientació i alguns murs de l’època romànica.

La Torre de Vallferosa, una gegant torre de guaita de 33m d’alçada que, singularment, no es troba en cap carena ni punt elevat, sinó en una vall de pas. La Creu de Terme de Sant Ramón inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

La població esta dividida per dos ponts, un d’ells és el conegut com el Pont del Diable, el qual és l’única construcció visible de l’antic rec dels Moriquers. L’altre pont és el Pont de les Merites construït per salvar el pas d’una riba a l’altra del riu Llanera.

També hi trobem múltiples esglésies romàniques que posen de manifest l’espectacular arquitectura religiosa que fa anys que es conserva en aquesta vall.

Passejant pel nucli antic de Torà trobarem edificacions com les esmentades i molt més, ja que el poble està replet de carrerons, finestrals i portalades que ens recorden l’assentament romànic a la vall i el conseqüent canvi cap a un estil gòtic, com és el cas de l’Església Parroquial.

El call jueu dona fe de la importància del poble els segles passats i es localitza a l’actual carrer Nou, també al nucli de la població. El call jueu va ser on s’establí el primer comerç de la vila i està envoltat de petites places i carrers estrets que recreen a la perfecció l’ambient de l’antiga vila medieval.

Torà fou residència de famílies benestants jueves tals com el baró de Morrocurt, els Mujal o els Aldabó, que feien donatius als pobres i als hospitals de la vila.

Festa Major

Com cada any, la vila festeja l’1 de setembre Sant Gil, el patró del poble. Aquesta localitat històrica que compta amb un patrimoni únic i singular omple els seus magnífics carrers de festa i tradició.

Entre les activitats que organitzen destaquen el sopar de germanor i el del jovent, la festa de l’aigua a les piscines municipals, el concurs de botifarra, les gincames, la trobada de gegants, les cercaviles, els concerts, i els balls de nit.

Enmig de la natura, i amb multitud d’edificacions per visitar, el poble et deixarà bocabadat i a més podràs gaudir d’una de les millors festes de la Segarra.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ