Terrassa, patrimoni cultural i artístic

Racons per Catalunya Terrassa

Terrassa, patrimoni cultural i artístic

Terrassa i els seus edificis et permeten conèixer de prop l’arquitectura, l’art i l’estil de vida del segle XIX i començament del segle XX

Terrassa ofereix als visitants un extraordinari patrimoni cultural i artístic, una atractiva oferta cultural, de negocis, comercial, gastronòmica i esportiva per a tots els públics, així com un paisatge excepcional en el qual destaca el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

En poc més de 25 minuts, des de Terrassa es pot accedir fàcilment a l’aeroport i al port de Barcelona, i a tota la xarxa de comunicacions que faciliten el desplaçament des de qualsevol punt de Catalunya, de la resta d’Espanya i del sud d’Europa.

Durant tot l’any la ciutat ofereix una àmplia oferta d’activitats i serveis per a tots els públics: el Festival de Jazz, les exhibicions castelleres, les festes populars, les temporades de dansa, música i teatre, els productes tradicionals de Terrassa Gastronòmica, l’hoquei i un dels més destacats camps de golf del nostre país, entre moltes altres possibilitats de fruir d’experiències inoblidables.

Una mica d’història…

Quan Terrassa va esdevenir una important ciutat tèxtil, a través de la indústria de la llana, va deixar com a llegat un patrimoni arquitectònic únic en el seu gènere a Catalunya.

En ple centre de la ciutat i a l’entorn d’una dinàmica zona comercial es troba actualment un patrimoni modernista i industrial únic.

En arquitectura destaquen la Masia Freixa (1905-1910), actualment acull l’Oficina de Turisme i és el punt de sortida de moltes de les rutes per la ciutatVa ser dissenyada pel mateix arquitecte Muncunill.  La seva fisonomia presenta una excepcional teulada de formes ondulades restaurada recentment, la qual destaca pel seu color blanc, la seva lluminositat i les formes i detalls ben originals. És una de les icones del Modernisme Català.

A la rambla s’hi troba el Vapor Aymerich, Amat i Jover (actual mNACTEC), considerat un dels millors exemples del modernisme industrial català, fou construït per l’arquitecte Lluís Muncunill el 1907 per encàrrec de la Societat Aymerich, Amat i Jover (tres industrials terrassencs).

El Vapor es dedicava a la fabricació de teixits de llana i es duia a terme tot el procés tèxtil. Actualment és la Seu del mNACTEC i es pot visitar com a vapor industrial modernista, les carboneres, calderes, xemeneia, màquina de vapor i l’antiga nau de producció d’11.000m2 i hi ha exposicions permanents tot l’any.

La ruta modernista no estaria complerta si no visitéssiu la Casa Alegre de Sagrera, antiga residència burgesa situada al centre de la ciutat, que té un pati i uns vitralls excepcionals, on s’hi acull mobiliari de l’època i diferents col·leccions museístiques, decoracions modernistes i també murals i puntures de principis del segle XIX.

La Seu d’Ègara fundada a mitjans del segle V permet viatjar en el temps fins a l’època final de l’Imperi Romà i els primers segles del cristianisme. El recinte conserva elements arquitectònics i artístics excepcionals: restes ibèriques i romanes, un temple funerari (Sant Miquel), la Catedral d’Ègara…

Les esglésies de Sant Pere i Santa Maria constitueixen també un dels més destacats conjunts del romànic català i compten amb una molt bona col·lecció de retaules gòtics del segle XV. També formen part del patrimoni medieval la Torre del Palau, un dels pocs elements conservats de l’antic Castell Palau de Terrassa, construït a partir del segle XII, i símbol de la ciutat, i el Castell Cartoixa de Vallparadís que data del segle XII i que es convertí en cartoixa entre els segles XIV-XV.

Festes

Terrassa posseeix un calendari festiu i popular que compta amb la implicació de tota la població i és obert a tothom.

La ciutat celebra festes i tradicions pròpies d’un patrimoni cultural nacional, però compta amb una singularitat pròpia com la Fira Modernista, les Diades Castelleres de les dues colles de la ciutat.

Des del començament del modernisme, al segle XX, Terrassa va ser anomenada “l’Atenes catalana”, ja que ha estat una de les grans ciutats culturals de Catalunya: Temporada de Teatre, Festival TINT/Noves Tendències, Temporades de Música Clàssica i Música Moderna, Arts plàstiques, Temporada de Dansa, Festival de Jazz (a la primavera), i la Temporada estable de concerts de jazz a la Nova Jazz Cava, cinema…

Al llarg de l’any hi ha nombroses ocasions per gaudir, a l’aire lliure, de la vitalitat de les tradicions i de la cultura popular. La Festa Major, a principis del mes de juliol, permet gaudir d’una extraordinària oferta de cultura, esport, oci i música, plena de propostes per a tots els públics i gustos.

Terrassa és una de les principals places castelleres de Catalunya, on destaquen les actuacions de les colles Minyons de Terrassa i els Castellers de Terrassa. El mes de novembre se celebren les Diades de les dues colles castelleres de la ciutat.

Terrassa Gastronòmica és una marca que identifica els productes, els establiments i les activitats organitzades per dinamitzar el turisme gastronòmic a Terrassa. Nombrosos establiments de la ciutat i diferents activitats organitzades al llarg de l’any ofereixen la possibilitat de tastar productes de Terrassa Gastronòmica.

Consulta totes les activitats i experiències turístiques a: www.visitaterrassa.cat

Ajuntament de Terrassa - KMKey.com

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ