Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera

Racons per Catalunya, Terracota

La tradició terrissera

La Galera té una tradició terrissera documentada des de principis del segle XVIII fins a l’actualitat, amb una època d’esplendor amb diferents obradors en des del mateix s. XVIII fins a la dècada del 1960. Tots aquests obradors fabricaven un seguit de peces de diferents formes i usos (per a l’aigua, per a l’agricultura, per a usos domèstics, per a la construcció, etc.), totalment necessàries per als habitants de la Galera i de la contrada. Fins que arriba un moment que aquests atuells deixen de ser útils (sobretot a partir dels anys 60 dels segle XX), amb l’aparició del plàstic, l’aigua corrent a les cases, nous materials de construcció, etc. i es converteixen en peces destinades a col·leccionistes o a la decoració. Comença la decadència per a la terrissa de la Galera, i també per a la d’altres indrets de Catalunya i del país en general. Tot i això, resta un obrador en actiu, que és el que ha perdurat fins a l’actualitat, la Terrisseria J. Cortiella.

El poble de la Galera va veure que calia dignificar l’ofici de terrisser, tan esplendorós i significatiu per al poble. La Fira de la Terrissa i el Museu Terracota, a la planta baixa de la Casa de la Vila, promouen la divulgació, la conservació, i la continuïtat d’aquest ofici ancestral.

Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera 

L’agost de 2004, obria les seves portes: Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera. Els objectius que s’ha marcat, són: la conservació, valoració i difusió del patrimoni cultural vinculat als terrissers de la Galera. Donar a conèixer les característiques d’un dels oficis més ancestrals: el de terrisser, dit canterer a la Galera i les Terres de l’Ebre.

Contingut

El Museu consta de dues Sales i un espai polivalent al mig. El discurs museogràfic es basa en un seguit de plafons explicatius, peces  i eines.

Aquest Centre no és una exposició de centenars o milers de peces de terrissa antigues, d’un valor incalculable, no, és un Centre de caràcter didàctic, on tots els atuells, tenen un immens valor artístic, etnològic, històric i fins i tot emocional (la majoria són donacions d’antics terrissers de la Galera, de l’actual o de la filla d’un antic terrisser) però no interessa tant, veure quantitat de peces si no entendre el procés mitjançant el qual l’artesà terrisser ha arribat allí.

Per això, a la Sala 1, i, una part de la Sala 2, s’explica de manera clara, entenedora, amena i didàctica, el procés mitjançant el qual el terrisser transformava, i, transforma, l’argila en fang i aquest en una peça de terrissa. D’altra banda, es mostra totes les tipologies de peces que fabricaven i fabriquen els terrissers de la Galera, i com ha evolucionat l’ús d’aquestes peces, tot i que algunes continuen mantenint el mateix, la majoria han deixat de ser útils per a passar a ser per a decorar o col·leccionar, motiu pel que la terrissa va entrar en decadència, a la Galera, a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol.

Hi ha també un plafó dedicat a la terrissa que s’elaborava a alguns indrets propers a la Galera, quan la terrissa tenia un paper fonamental en la vida quotidiana de la nostra societat.

Entre les dues sales, hi ha un espai polivalent dedicat al passi d’audiovisuals i a la realització de la part pràctica en les visites escolars i pedagògiques.

A l’altra part de la Sala 2, trobem un petit espai dedicat a donar informació sobre la Fira de la Terrissa de la Galera (l’origen de la Fira de la Terrissa de la Galera, igual, que el de Terracota, és: l’existència d’un passat terrisser a la Galera que cal dignificar i del que cal deixar-ne constància) i, un espai dedicat a exposicions de caràcter temporal, que li dona un caràcter actiu i canviant, des del punt de vista cultural, ja que cada mes o dos mesos podem trobar: pintura, artesania, escultura, fotografia, ceràmica, etc.

El centre disposa d’un dossier didàctic amb activitats adaptades per a escolars i famílies. Ofereix visites guiades adaptades i col·labora en un seguit d’activitats relacionades amb la terrissa: Fira de la Terrissa de la Galera (cada any per l’1 de maig), Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa, Vila de la Galera, Trobada de poesia i terrissa i Hola Ceràmica! (Organtitzat per l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica).

Participa també del festival Ebre, Art & Patrimoni que s’alterna bianualment amb l’Ebre, Música & Patrimoni Ebre, amb exposicions i espectacles que tenen lloc de juliol a setembre, a diferents museus i centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre, unint art/música i patrimoni, organitzades a través del Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura, dins del programa de Museu de suport territorial.

Horari

  • De dimecres a divendres de 9:30 a 13:30 hores,
  • Dissabtes, diumenges i festius: 12:00 a 14:00 hores.
  • Visites per lliure: gratuïtes
  • Guiades: 2’00 euros

Per més informació:

Centre d’Interpretació de la Terrissa

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

UBICACIÓ

PUBLICITAT

Anuncia't

Suscripcions

PUBLICITAT

Anuncia't

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes