Tarragona romana

TÀRRACO, LA CONEIXES?

Tàrraco fou una de les principals ciutats del territori de Hispania durant l’Imperi Romà.

En època imperial, a l’interior del recinte emmurallat s’hi trobava un recinte de culte, una gran plaça de representació vinculada al govern de la província, el circ, el fòrum de la colònia, el teatre i el port. Només una part significativa del conjunt d’edificis públics (temples, termes, jardins, etc.) que, juntament amb l’entramat regular de carrers, definien el paisatge urbà. Fora del recinte emmurallat es va construir, a inicis del segle II, l’amfiteatre.

L’urbanisme i l’arquitectura de Tàrraco són un bon exemple dels principals trets definidors d’una ciutat romana.

Els materials empleats en la construcció de la ciutat van ser bàsicament, el formigó, la pedra (provinent de les pedreres locals com El Mèdol), i el marbre que s’utilitzava per la decoració dels edificis. El conjunt arqueològic de Tàrraco va ser declarat Patrimoni de la Humanitat al 2000 per la UNESCO, tot el conjunt està gestionat pel Museu d’Història de Tarragona.

Els criteris que va tenir en compte la UNESCO per declarar, el conjunt arqueològic de Tàrraco, com a Patrimoni de la Humanitat, són els següents:

  • Les restes romanes de Tàrraco són d’una importància excepcional en el desenvolupament del planejament i disseny urbanístic romà i va servir de model per a les capitals provincials a la resta del món.
  • Tàrraco proporciona un testimoni eloqüent i sense comparació d’una etapa significativa en la història de les terres mediterrànies a l’Antiguitat.
Amfiteatre

L’amfiteatre és un edifici que forma part del conjunt arqueològic de Tàrraco, fou construït al segle II dC fora del recinte enmurallat, proper al mar i a l’antiga porta d’accès de la ciutat. Tenia una capacitat per uns 15.000 espectadors. L’existència d’aquest edifici ratifica la importància i responsabilitat política que posseïa la ciutat en l’Imperi Romà. Fou un edifici públic on es celebraven combats de gladiadors, d’animals i excecucions públiques.

Fòrum de la Colònia

Era l’espai on es desenvolupaven els afers administratius i comercials de la ciutat romana. En l’actualitat es conserva una plaça porticada, una filera de tabernae  – establiments comercials ubicats en les dependències de les cases que s’obrien al carrer –  i la cúria. Les darreres tasques arqueològiques, han posat en manifest que la primera plaça pública fou definida a finals del segle II aC.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Aquest museu compta amb una inestimable col·lecció de peçes de l’època romana. S’hi poden trobar ceràmiques, escultures, mosaics, objectes cuotidians i molt més. Una de les peçes més emblemàtiques és el mosaic de la medusa. El MNAT ens apropa a la vida cuotidiana de l’època romana a Tàrraco.

Circ Romà

En aquest recinte es situava a la part alta de la urbe, s’hi disputaven les curses de carros, tirats generalment per dos o quatre cavalls (bigues o quadrigues). Tenía unes dimensions aproximades de 325 metres de llargada, 115 metres d’amplada i amb capacitat per a més de 20.000 persones. En aquest espai es va desenvolupar l’activitat principal fins al segle V dC, que va perdre la seva funció original quan algunes voltes van ser habitades.

Necròpolis Paleocristiana

Es tracta d’un dels cementiris en millor conservació de l’Imperi Romà. Fou construït al segle III dC. i estava situat fora del casc urbà, proper al riu Francolí. La tipología de sepulcres que s’hi pot trobar és molt variada. Per tant, aquest espai, ens fa entenedora la vida en època romana.

Plaça del Fòrum

Està situada en l’antic Fòrum Provincial, avui dia és una plaça pública de Tarragona, protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. Es situa a la part alta de la vila, encara es preserven restes de l’antiga plaça del fòrum provincial de l’època romana.

Plaça del Pallol

De la mateixa manera que la plaça anterior, aquesta plaça es situa a la part alta de Tarragona, i en ella es conserven restes arquitectòniques del Fòrum Romà datats del segle I dC. Actualment és una de les plaçes més singulars del nucli antic de Tarragona ja que en ella s’hi combinen estructures romanes i edificis d’època medieval, d’moderna i d’estil neoclàssic. A l’Antiga Audiència de Tarragona s’hi pot trobar la Maqueta de Tàrraco, és d’accès gratuït i ens ajuda a entendre com estava distribuïda la ciutat.

Passeig Arqueològic

En el segle II aC es va construïr a Tàrraco una muralla que delimitava el perimetre urbà. Tenía una longitud d’uns 3.500 metres, dels quals s’en conserven uns 1.100 metres. Aquestes muralles són la construcció arquitectònica romana més antiga de totes les que es conserven, deixant de banda, les d’Itàlia. El Passeig Arqueològic fa un seguiment a l’antiga muralla, hi destaquen dues torres: la Torre de l’Arquebisbe, reformada en l’època medieval. I la torre de Minerva que conserva l’escultura i l’inscripció romanes més antigues de la Península Ibèrica.

Torre dels Escipions

Situada a uns 6km al nord de Tarragona, és un monument funerari en forma de torre construït al segle I dC. Consta de tres cossos superposats, a la façana hi ha dues figures d’Atis (una divinitat oriental funerària).

Aqüeducte de Les Ferreres

També conegut com el Pont del Diable, aquest aqüeducte romà duia aigua del riu Francolí a l’antiga ciutat de Tàrraco. Construït al segle I dC. , es tracta d’un element monumental que compta amb una de les millors conservacions, en aquest tipus de monuments de l’època romana.

Cantera romana El Mèdol

És una pedrera en la qual, durant l’època de la República Romana i de l’Imperi Romà, es van extreure 50.000 metres cúbics de pedra calcària del miocè. Encara ara es pot observar el sistema d’extracció dels carreus. Era molt propera a la Via Augusta. L’element més emblemàtic és l’agulla del Mèdol, una columna testimoni de més de 16 metres d’alçada.

Teatre romà

Fou construït durant l’època de l’emperador August, a les proximitats del Fòrum de la Colònia, es va utilitzar el desvivell del terreny per poder adaptar-hi les grades. A pesar que ha sigut objecte de destruccions durant el segle XX, conserva restes de les tres parts fundamentals en les que es dividia l’edifici: cavea (grades), orchestra (hemicicle) i scaena (escenari).

 

Per a mes informació, visita www.tarragonaturisme.cat
Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ