Surt per Sort

Rutes per Catalunya, Surt per Sort

Surt per Sort

Un poble on gaudir del lleure i l’oci

Sort, capital de la comarca del Pallars Sobirà a l’Alt Pirineu de Lleida, és un municipi que el conformen 15 pobles, molts dels quals encara conserven un fort caràcter pirinenc vinculat al sector ramader. Encara així i cada cop més, Sort viu en bona part del turisme actiu que es pot practicar a tots els seus voltants més immediats.

Històricament, la vila de Sort ha estat vinculada als comtes del Pallars, com la figura emblemàtica d’Hug Roger III, i entre els seus vestigis importants estan les restes del Castell de Sort.

Avui en dia, Sort és una destinació turística que ofereix un bon punt de partida per practicar esports de riu i activitats de natura a la muntanya durant tot l’any i per a tot tipus de públic.

Entre d’altres esportius, es poden practicar kayak, ràfting, senderisme, BTT, hípica, pesca esportiva, esquí o snowboard. A més, Sort compta amb el segell de Destinació Turística Esportiva i Destinació Turística Familiar i ofereix un important nombre de serveis a nivell d’hosteleria, càmpings, restauració així com una gran varietat de comerços al Carrer Major de la vila.

Natura, esports d’aventura, turisme actiu i turisme rural

Per als amants de la natura, Sort dona la possibilitat de realitzar nombroses rutes i excursions, tant a peu, en bici o a cavall. El municipi és una bona entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural de l’Alt Pirineu, indrets que permet practicar diverses activitats a l’aire lliure i viure la natura d’una forma privilegiada.

Un altre dels indrets reconeguts turísticament és la Vall d’Àssua i el Batlliu, des d’on es poden visitar diferents pobles que encara conserven un esperit rural pirinenc singular, així com arribar a pics com el Montsent de Pallars, de més de 2800 m. En tots aquests racons, hi podràs descobrir un ric patrimoni pallarès arquitectònic.

L’ecomuseu “Els Pastors de la Vall d’Àssua” a Llessui, és un lloc imprescindible per a conèixer les activitats tradicionals ramaderes de muntanya més importants de Catalunya i les quals es descobreixen mitjançant diferents rutes per la vall. Tots els paisatges de novel·la presents en aquesta activitat han estat inspiració literària de nombrosos llibres.

Per a més informació, podeu visitar “Rutes des de Sort” a la web www.naturalocal.net i a www.valldassua.cat

Turisme i història

Sort, a més del seu passat històric vinculat al comtat del Pallars, també guarda un record de la història del S.XX vinculada als moviments migratoris de gent degut a la Guerra Mundial i a la Guerra Civil.

Com a conseqüència de la seva proximitat al riu Noguera Pallaresa i a la frontera, Sort ha tingut empremta de tots aquests esdeveniments històrics, els quals estan registrats i són visibles a la Presó-museu de Sort. Actualment es pot visitar i és un bon espai de referència d’altres indrets de la Guerra Civil al Pallars.

Per més informació, podeu visitar www.camidelallibertat.cat i www.perseguitsisalvats.cat

Gastronomia

Per altra banda, Sort també és un lloc ideal per tastar la gastronomia pallaresa, gràcies a la varietat de restaurants, algun d’ells amb estrella Michelin així com els productes locals com el formatge artesans, els embotits, vins del Batlliu (considerats vins de muntanya) o la carn del país: corder, vedella o poltre.

Guia de serveis de Sort: http://www.sortturisme.com

Al gener s’organitza la Gran Festa dels Banuts, orientada a donar sortida a la carn de caça i que forma una iniciativa de l’associació gastronòmica de la Xicoia del Pallars.

www.lagranfestadelsbanuts.cat

Cultura

Durant l’any, Sort té un animat calendari cultural, vinculat a festes i fires. Per començar, el Carnaval de Sort és una data molt viscuda, ja que cada any, de dissabte a dimarts de carnaval, el poble es transforma amb l’arribada del Requinquà i el pregó de l’Alcalde de Carnaval.

El ball de disfresses té fama a tota la comarca i el tradicional ball de “La Passa” i el dinar popular típic de La Calderada prenen el protagonisme. En aquest dinar, tindràs l’oportunitat de degustar el tradicional Farcit de Carnaval, un embotit típic d’aquestes dates.

A nivell cultural, Sort també vol compartir amb tots els seus locals i visitants les seves Festes Majors, així com el Festival de literatures infantils i juvenils “Lo Llumener”, que tindrà lloc el primer cap de setmana d’octubre.

Fires

Tradicionalment la Fira de Sort de Tardor ha estat vinculada a la ramaderia, concretament a l’ovella Xisqueta. Actualment, tot i que ja es tracta d’una petita fira multisectorial, es continua fent una Mostra d’Ovelles Xisquetes, una opció ideal per veure exhibicions de pastors d’ovelles fent diverses competicions. Aquesta fira, a més, també incorpora una Mostra de Cerveses Artesanes i la Fira de productes KM0.

Més informació a www.sort.cat/firatardor

Durant l’any, Sort organitza altres fires com la Mostra de Formatges artesans de Catalunya, coincidint amb la Setmana Santa, fires de productes d’artesania o la Fira Natura a la primavera al Riuet de Sort.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ