Súria, una reminiscència del passat medieval

Racons per Catalunya, Súria

Súria, una reminiscència del passat medieval

Un poble que rep aires dels Pirineus i creix amb l’essència del litoral més turístic

Enmig de la Catalunya Central, s’hi troba la comarca del Bages i en ella, un poble amb pinzellades medievals encara presents, parlem de Súria.

El nucli urbà que va donar lloc a Súria, és el turó del Poble Vell, ubicat al marge esquerre del riu Cardener. Avui dia, podem veure’l en el seu màxim esplendor.

Aquesta part dona un criteri turístic elevat que fa que aquesta població tingui un atractiu turístic arquitectònic-artístic molt important, ja que el Poble Vell de Súria és de finals de l’Edat Mitjana. Als segles XVII i XVIII es convertí en una autèntica vila fortificada, emplaçada dalt d’un turó que dominava la ruta de la sal pel pas del riu Cardener, i ha sigut escenari de nombroses batalles, sobretot durant les guerres carlines.

Si visites la part del Poble Vell, et permet gaudir d’una fisonomia de poble medieval, passejant per uns carrers estrets, plens de façanes de pedra, arcs i porxos, que ofereixen una gran perspectiva sobre la vila i el riu.

Actualment, les administracions públiques estan centrades en la rehabilitació del seu espai urbà i duent varies iniciatives de dinamització social i cultural, ja que la Generalitat va incloure el Poble Vell dins del catàleg del Patrimoni Artístic Monumental de Catalunya.

Deixa’t captivar per Súria, tot caminant pels seus carrers que t’encisaran de tal manera, que et sentiràs en plena edat medieval.

El Poble Vell conté un patrimoni històric encisador, amb l’Església del Roser, el Centre d’Interpretació del Castell, la Plaça Major, el Portal de Cardona o la Bateria de la Mura com a punts destacats. Súria també compta amb un entorn natural i paisatgístic molt interessant, amb el riu Cardener, un dels boscos de ribera més rics de Catalunya i camins i vistes que enamoren el cor.

Rutes

Súria té grans oportunitats per fer senderisme gràcies a les rutes marcades al llarg de tot el seu territori. Entre elles pots trobar curts i llargs recorreguts, essent el poble el punt de sortida, algunes d’elles són:  la ruta de Súria a Coaner per la Font del Ferro, o la de Súria a Cardona, essent la Ruta del Samuntà la més coneguda.

Aquesta última és coneguda per poder recórrer un sender local molt ben senyalitzat de 9,5 quilometres amb sortida i arribada al Poble Vell, on a la vegada podràs gaudir de tot l’entorn d’aquesta vila emmurallada, a més de passar per espais molt emblemàtics del municipi. Escolliu la ruta que vulgueu, que us encantarà descobrir aquests indrets plens de vida, fent-te viure moments especials.

A més, totes aquestes rutes les pots consultar a la seva pàgina web i informar-te de cada una, segons la seva dificultat i el temps de durada, i baixar-te el mapa. A l’Oficina de Turisme t’informaran de tot i et donaran l’oportunitat d’escollir visites guiades pel Poble Vell i el Centre d’Interpretació, sempre amb reserva prèvia.

Geoturisme

D’altra banda, també té un punt d’interès geològic molt curiós i important per a la vila, el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, un projecte que té la implicació de tota la comarca del Bages i el municipi de Collbató vetllant per la protecció del seu patrimoni geològic i realitzant l’estratègia territorial per  un desenvolupament econòmic sostenible.

El Geoturisme és l’activitat que sustenta el caràcter geogràfic d’un territori, en la seva cultura, el medi ambient, el patrimoni i el benestar dels seus residents. La idea de millora sostenible permet el desenvolupament basat en trets identificatius i propis del territori. Un d’aquests trets característics és el plegament geològic de Migmón, tot un símbol per al municipi, i que va donar origen a una llegenda local segons la qual aquest és el punt on se separen les dues meitats de la Terra, que es tornaran a ajuntar quan arribi la fi del món.

Gastronomia

Quan visitis Súria no podràs marxar sense emplenar el carro. Una vegada degustis els seus productes surienencs, no en deixaràs ni una engruna. Com per exemple el Donegal, un embotit artesanal, elaborat amb les carns més selectes del porc, i cuites al budell gros. Aquest embotit ens permet endinsar-nos en la seva tradició de fer embotits, que es distingeixen per ser de gran consistència i amb un gust suau.

Un dolç molt gormand i que t’emportaràs de ben segur de Súria, són les falletes de Migmón, una pasta seca artesanal, feta a mà, que està inspirada en la forma de l’estructura geològica de la falla de Migmón. Altres productes que et fan llepar els dits són el seu oli verd, un pa amb una textura molt singular, i una xocolata deliciosa a més d’una varietat pròpia de tomàquet, que s’anomena rosa del Cardener.

Festes

Súria és un escenari destacat de festes i esdeveniments, amb dues festes importants que se celebren durant l’any. Entre elles, trobem la Fira Medieval d’Oficis, que se celebra el segon cap de setmana de novembre i que omple els carrerons i places del Poble Vell d’ambient, olors, artesans i oficis d’aquella època, on no hi falta música, balls i espectacles que rememoren a les nostres arrels.

Una altra celebració destacada són les Caramelles de Súria, que tenen lloc el Diumenge de Pasqua i s’han consolidat com les més grans de Catalunya.

Súria, un poble encantador que brilla en la seva màxima magnificència!

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ