Solsona, Ciutat amb Caràcter

Solsona, Ciutat amb Caràcter

Solsona és una històrica població del centre de Catalunya que aglutina un ric patrimoni arquitectònic, artístic i cultural. Aquest potencial historicocultural li ha valgut la distinció de Ciutat amb Caràcter, que atorga l’Agència Catalana de Turisme. Enguany, a més a més, Solsona ha revalidat el reconeixement de la plataforma turisme ‘Musement’ com a municipi de menys de 20.000 habitants més popular de les comarques lleidatanes. Solsona disposa d’una oferta festiva i tradicional de primer ordre i, alhora, d’un patrimoni natural amb espectaculars racons ideals per explorara peu o en bicicleta.

Solsona Experience

La millor opció per començar a descobrir Solsona, la seva història i el seu patrimoni és mitjançant una de les moltes visites guiades que ofereix Solsona Experience. De la mà dels avesats guies locals descobrireu el nucli antic de Solsona, una ciutat medieval que encara conserva els tres portals d’entrada a la vila emmurallada, amb un recorregut que us portarà a les places Major, de Sant Joan, de Sant Isidre, amb les fonts i cases senyorials. I també a la catedral de la Mare de Déu del Claustre i al palau episcopal.

Altres visites de Solsona Experience us permetran conèixer el Pou de Gel, el Santuari del Miracle i Olius monumental amb el seu cementiri modernista.

Amb la ruta Gegants de Solsona descobrireu el patrimoni folklòric d’aquest municipi, que llueix especialment en celebracions com el Carnaval, el Corpus o la Festa Major. I és que Solsona pot presumir de ser la ciutat catalana amb més gegants i bestiari popular per metre quadrat. Podeu fer les reserves a la pàgina web entradessolsones.com.

Fira de Sant Isidre

Una bona manera de conèixer la identitat i la vitalitat del Solsonès aquesta primavera és a través de la seva fira de fires: Sant Isidre, que tindrà lloc els pròxims 11 i 12 de maig. Declarada d’àmbit nacional, és la fira amb més caps de bestiar vius del país i compta amb una sòlida trajectòria consolidada al llarg de 70 anys. Més de 170 expositors tornaran a fer grossa la Fira de Sant Isidre, amb les mostres de bestiar vaquí, equí i oví i cabrum; de productes artesans del Solsonès i de tractors i maquinària agrícola d’època, automoció, maquinària industrial i comercial, així com espai gastronòmic, entre d’altres. Tallers, espectacles de música i dansa, jocs gegants, exposicions, jornades i el Bestiari Fest.

Festa del Corpus

El Corpus marca el tret de sortida simbòlic del calendari festiu estival solsoní i, aquest any, tindrà lloc el pròxim diumenge 2 de juny la seva jornada central.

Solsona és una de les ciutats pioneres al país on està documentada la celebració del Corpus, des del 1331. Els solsonins viuen aquesta celebració com una petita Festa Major, ja que hi tenen lloc alguns dels mateixos actes tradicionals protagonitzats pels gegants i el bestiari, molts dels quals són elements festius patrimonials d’interès nacional. Sabíeu que el drac, del segle XVII, és la peça de bestiari més antiga que encara balla a la plaça i un dels tres de la seva mena més antics del país?

La roda de foc, la nit de l’1 de juny; la cercavila amb els trabucaires; la processó presidida pel bisbe de Solsona; la catifa de flors i serradures de colors; i l’exhibició dels ballets tradicionals de la imatgeria gegantera, acompanyats de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona; i la tronada, el diumenge 2 de juny. El conjunt de la celebració té lloc al centre històric de la ciutat i la pólvora és un dels ingredients principals de la festa solsonina. És essencial per als trabucaires, la roda de foc i la tronada.

Tot i ser una celebració religiosa (la veneració de l’eucaristia) que tenia lloc el dijous següent a l’octava de Pentecosta, el Corpus va tenir des del principi un caràcter festiu i popular.

Els gegants i els improperis de la Festa Major de Solsona (al setembre) neixen inicialment en relació amb la festa del Corpus: es representaven escenes bíbliques que van donar lloc a l’aparició de la majoria de figures folklòriques existents actualment.

És l’origen de les tradicions de catifes de flors i enramades que encara perviuen en algunes poblacions catalanes. A Solsona la catifa de flors i serradures de colors es realitza a la plaça de Palau i la confeccionen infants i joves del moviment escolta local.

Rutes saludables

Durant la primavera, Solsona és una destinació ideal per escapar del bullici de les grans ciutats i recórrer el seu entorn natural.

L’Oficina de Turisme de Solsona proposa un conjunt de rutes per descobrir els principals racons del municipi, paratges singulars i el seu entorn. Sortint a peu des de la plaça Major, s’arriba en pocs minuts a la natura més solitària. Als entorns de la ciutat hi ha un bon nombre de rutes ben senyalitzades per fer tant a peu com amb bicicleta.

L’entorn de Solsona, anomenat el Vinyet, conserva el mosaic antic de boscos, camps, cases de pagès i parets de pedra. El conjunt d’itineraris proposats són rutes saludables que us permetran descobrir racons i paratges singulars. La ruta estrella és la de la Mare de Déu de la Font, que us transportarà des de l’ufanós bosc de ribera fins a les vistes panoràmiques de la talaia del Castellvell, un paisatge de contrastos entre solanes i obagues.

Altres rutes per fer a peu són la Volta al Vinyet, el Torrent Ribalta, Sant Bartomeu, basses de Brics-Alsina-Miracle, pont de l’Afrau i torre de Riner, entre altres.

Sigui a peu o en bicicleta, teniu més de 150 propostes turístiques al vostre abast, només a un clic a la web www.solsonaturisme.com.

Per a més informació www.ajsolsona.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map