Santa Pau, història viva entre carrers de pedra

Racons per Catalunya, Santa Pau

Santa Pau, història viva entre carrers de pedra

Caminar per aquesta vila medieval ens dona l’oportunitat de conèixer l’imponent castell, la plaça porticada i les cases de pedra, que dibuixen la vila vella, declarada d’interès Històric i Artístic pel seu alt valor arquitectònic

Amb indrets, racons i construccions històriques i emblemàtiques, Santa Pau s’alça amb elegància i personalitat dins el Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa.

La vila, envoltada de volcans, és un dels indrets que destaca per la seva bellesa medieval i on l’urbanisme i les construccions d’aquesta època li aporten un encant especial i força remarcable.

Si passegem pels seus estrets i acollidors carrers de pedra, ens adonem que Santa Pau és el lloc ideal per conèixer la història del territori, respirant l’ambient tranquil i relaxant de la natura que l’envolta, i de les seves magnífiques vistes que es poden observar a les portes de les muralles de la localitat.

Indrets de Santa Pau

Caminar per aquesta vila medieval ens dona també l’oportunitat de conèixer l’imponent castell i la plaça porticada que, juntament amb les cases de pedra i altres construccions que dibuixen els carrers irregulars de la vila vella, formen un nucli que fou declarat d’Interès Històric i Artístic l’any 1971 gràcies al seu valor arquitectònic.

Un dels indrets més emblemàtics de la vila de Santa Pau és la Plaça del Mirador, la qual permet observar una panoràmica privilegiada de la seva Vila Vella, així com contemplar la singular silueta urbana medieval.

Totes les cases que la formen estan presidides per l’imponent castell i pel campanar de l’església de Santa Pau.

L’Ajuntament

Si seguim el recorregut, ens trobem amb un altre punt neuràlgic de la vila, l’Ajuntament, el qual fou, en els seus inicis, una residència particular d’estil modernista.

Destaca per la seva singularitat en relació amb les cases del seu voltant del carrer Major, ja que la seva façana i carreus són ben característics.

La Plaça Major forma una plaça porxada d’arcs de pedra que crea un triangle irregular que antigament rebia el nom de Firal dels Bous degut a la celebració del mercat. S’hi agrupen una gran diversitat d’estils d’arcades i finestrals donant lloc a una referència remarcable de l’evolució del gòtic a la comarca.

El recinte de la vila

Juntament amb el Portal de Sant Antoni, el Portal de la Vila Vella és la porta d’entrada a la vila vella on el recinte emmurallat i les cases adossades que s’adapten a les irregularitats del terreny, donen lloc a un únic carrer ben singular.

Des d’aquest punt de la vila, també anomenat Portal del Mar, és possible contemplar en la llunyania la Badia de Roses si la meteorologia ho permet.

Santa Pau també ens delecta amb el seu castell, obra dels segles XIII fins al XVIII. Està format per la torre de l’homenatge, la qual domina el castell, per una planta quadrada amb un gran pati central i un pati d’armes amb una gran escala que li aporta encara més personalitat.

Per la seva banda, també cal anomenar l’Església de Santa Maria, de gòtic tardà i construït degut a dos fets històrics: el testament del baró Hug Ademnar I i els terratrèmols de 1427 i 1428 que van afectar l’antic temple de Santa Maria dels Arcs.

Situat en una comarca volcànica i natural

La Garrotxa és territori de volcans, de pobles amb encant, de boscos sileciosos i d’activitats a la natura. 

Santa Pau està enclavat enmig de tots aquests encants i el seu atractiu augmenta quan es pot descobrir tot l’indret natural que l’envolta. I és el que terme municipal acull els cons volcànics més espectaculars i coneguts del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa.

S’alcen envoltats de la frondosa vegetació que propicia el clima humit d’aquesta zona, on es troben espècies molt diverses en llocs molt propers.

Propostes turístiques

Els indrets més reconeguts d’aquest voltant natural són La Fageda d’en Jordà, el volcà del Croscat i el Volcà de Santa Margarida però no podem oblidar la gran bellesa que també aporten la serra de Sant Julià del Mont, el Gorg de Caga-rates, el Santuari dels Arcs o la Serra de Finestres, entre d’altres.

A més dels paisatges i les panoràmiques que es poden contemplar des de la vila de Santa Pau, la natura també dona l’oportunitat d’endinsar-s’hi més profundament mitjançant rutes, caminades o excursions que ens fan descobrir els racons més inhòspits.

Es tracta d’una proposta turística adaptada a un públic també familiar i on la majoria d’activitats estan classificades per durada i dificultat. D’aquesta manera, el terme municipal de Santa Pau acull a diversos grups de visitants, sempre adaptant-se a les necessitats de cadascun i oferint un turisme de qualitat, ja sigui històric-medieval com natural.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ