Santa Bàrbara, de la terra, un poble

Santa Bàrbara, de la terra, un poble

Al bell mig de la plana del Montsià i rodejada de grans camps d’oliveres, Santa Bàrbara s’estén suaument entre la majestuositat dels dos parcs naturals de la zona, els Ports i el Delta. És una població que manté una important vitalitat social i comercial i que, al mateix temps, ha estat capaç de mantenir les tradicions. Santa Bàrbara manté els trets característics de les poblacions de les Terres de l’Ebre amb la presència de camps d’oliveres i cítrics que contrasta amb la zona de ribera a prop del riu Ebre. La coneixem?

Santa Bàrbara és una jove però dinàmica població de la comarca del Montsià, situada en un terreny molt pla, creuada pels barrancs de la Galera, Lledó i Pelós, i limitant amb els municipis de Tortosa al nord, Mas de Barberans a l’oest, la Galera al sud, i Masdenverge a l’est.

El terme municipal és de 28,19 km2 i el poblen uns 3.800 habitants. La vila a 79 m d’altitud és creuada pel barranc de la Martinenca, que passa pel mig del poble, i limita amb els municipis de Tortosa, Roquetes, Mas de Barberans, la Galera i Masdenverge. La població compta amb serveis de tota mena, esportius, culturals, sanitaris …, a banda d’estar ben comunicada, situada entre el binomi Tortosa-Amposta.

Tot i el testimoni de vestigis prehistòrics, la formació de Santa Bàrbara va lligada a la colonització de les terres ermes del terme de Tortosa, que un cop passades les primeres dècades del segle XVIII, van fer les famílies provinents, principalment, d’aquesta ciutat.

Aquests primers habitants van transformar els terrenys erms de les Planes de la Galera (com es coneixia aleshores) en camps d’oliveres, passant a denominar aquelles terres com les Planes de Santa Bàrbara (d’aquí el gentilici de planers i planeres), un cop es va construir una capella en el seu honor.

Les perspectives econòmiques van provocar un augment de població a finals del segle XVIII, iniciant la lluita cap a la independència del poble, que s’aconseguí finalment el dia 9 de maig de 1828, dia de Sant Gregori, patró de Santa Bàrbara. Des d’aleshores Santa Bàrbara no ha parat de créixer i s’ha consolidat com un municipi actiu i atractiu, un referent de la plana interior de la comarca del Montsià que mira al futur sense oblidar les seves arrels.

Terra d’oliveres

Santa Bàrbara és un poble tradicionalment agrícola, dedicat majoritàriament a la producció d’oli. El conreu de les oliveres tingué la seva millor època des de finals del segle passat fins als anys trenta del segle XX, quan aquest conreu ocupava un 92% de la superfície conreada.

Després de la Guerra Civil, per diferents motius, es reduí molt, però, així i tot, continua essent el cultiu més estès, compartint protagonisme amb altres conreus. Una quarta part del terme, però són terres de regadiu, fet que ha estat clau en el desenvolupament de l’agricultura al poble. En aquest sentit, cal destacar el paper important de les cooperatives locals (Agrícola del Camp Santa Bàrbara i Cooperativa Agrícola Sant Gregori). També són presents, dins del sector ramader, granges de diferent tipologia, com aviram o bestiar oví.

La indústria, dins del terme de Santa Bàrbara fa molts anys que hi és amb més o menys importància, encara que ha esdevingut de major incidència a partir dels anys seixanta. En general, es pot dir, que no ha estat negativa, ja que ha estat un complement bàsic per l’economia agrària tradicional. Durant molts anys, el protagonisme industrial local el va tenir la indústria del nacre i del moble. Actualment, si bé s’han superat moments de crisi, la indústria a Santa Bàrbara ha tornat a experimentar un important creixement, gràcies al paper que està jugant el polígon industrial “Barranc de Lledó”, centre industrial del municipi.

Pel que fa al comerç, Santa Bàrbara disposa d’un important teixit comercial que actua com a nexe secundari del paper primari que desenvolupen Tortosa i Amposta. Tot i el pes d’aquests, Santa Bàrbara ha apostat sempre per l’activitat mercantil, amb la celebració d’activitats comercials o fomentar la cooperació entre establiments. Actualment, el municipi disposa d’una bona dotació de comerços que permeten trobar un ventall ampli de productes.

Productes típics

De manera especial, trobarem una magnífica relació qualitat-preu amb els productes tradicionals de la zona: en els mobles (hi ha moltes botigues amb exposicions importants), l’oli d’oliva (d’una qualitat excel·lent contrastada), els cítrics (tant les taronges com les mandarines) i els productes gastronòmics més típics (la baldana o botifarra negra, el pastisset, el panoli, etc.), sense oblidar la resta de comerços que també ofereixen una important gamma de productes de diferent tipologia.

Respecte als serveis que ofereix la població, cal destacar la gran varietat de serveis que s’hi poden trobar. Principalment, cal destacar l’oferta de restauració que té el poble, amb una cuina tradicional, basada en els productes típics de la zona, tant de mar com de muntanya, on l’oli d’oliva és el protagonista principal.

També, en els darrers temps, està augmentant els serveis d’allotjament, amb hotels, hostals i cases de turisme rural.

En definitiva, hom pot trobar a Santa Bàrbara tot allò que busca. No es tracta d’un municipi gran, però sí d’un gran municipi, on l’harmonia del territori contrasta amb la dinàmica i inquietud dels seus habitants, que han portat Santa Bàrbara a ésser el que és avui dia.

Llocs per visitar

Les Masades

La història de Santa Bàrbara va lligada a la colonització de la plana i a la construcció de grans masades, que des del segle XVIII, van ocupar gran part del territori planer. Al segle XIX, la situació aïllada d’aquests masos i la intensitat de les guerres carlines a aquestes terres, van esdevenir en uns trets constructius únics i característics. En destaquen:

  • La masada de Martí – Museu de la vida a la plana (en direcció a Ulldecona).
  • Àrea interpretativa del Molí de Vallès (direcció Mas de Barberans).
  • Masada de Gironet (direcció Tortosa).

Les cooperatives

A les cooperatives de Santa Bàrbara podreu veure el procés de transformació de les olives en oli a través de visites guiades, demostracions, tast d’olis i la possibilitat d’adquirir els preuats tresors a les seves agrobotigues.

Espais singulars  

La història de Santa Bàrbara també té edificis i espais singulars dignes de visitar donada la seva transcendència en l’esdevenir de la població. En destaquem els Trulls del Deume, antics dipòsits on es dipositava el delme l’església de Santa Bàrbara, construïda a principis del segle XX i rehabilitada recentment on destaca el seu modern retaule i l’edifici de l’Ajuntament de principis del segle XX.

Cultura

L’activitat a Santa Bàrbara no s’atura durant tot l’any, oferint un gran ventall de possibilitats culturals, amb música en directe, dansa, teatre, jornades, conferències, tallers…, l’esforç de totes les entitats socials, culturals i esportives locals fan de Santa Bàrbara un aparador cultural de primera fila. Us proposem visitar:

Museu de la vida a la plana
  • Espai d’interpretació: en aquesta sala s’hi pot veure l’evolució de Santa Bàrbara des dels seus orígens fins a l’actualitat. Un pas per la història, els oficis, el conreu de l’olivera i els nous cultius, la producció oleícola com a motor del municipi, els estris i utillatges …, una passejada per la història.
  • Col·lecció d’història natural “Josep Antoni Valls”: una important mostra de paleontologia i mineralogia cedida per aquest insigne planer, on es poden contemplar peces d’un valor incalculable. A més, el museu també disposa d’una àmplia sala múltiple, una agrobotiga i oficina de turisme.
Jornades culturals, esportives i activitats infantils
  • Arrels Planeres-festivitat de Sant Gregori, un aparador cultural, etnogràfic i històric on Santa Bàrbara recupera la seva festa i els seus costums més tradicionals.
  • Al juny, Santa Bàrbara es vesteix d’esport amb una oferta única d’activitats esportives i, durant tot l’any, el Grup Joventut s’encarrega d’organitzar activitats per a joves i infants.
  • Al juliol se celebra la Festa Major de Santa Bàrbara Major (segona setmana). Deu dies de gresca sense parar on destaquen els correbous, una tradició molt arrelada al municipi. Àpats populars, paella, bou estofat, esmorzars … I, a les nits, ball i gresca pels joves fins que el cos aguanti.
  • A l’octubre, té lloc el Festival Rihihiu, que recupera i reflexiona sobre el patrimoni local i paisatgístic des d’una perspectiva de gènere. Pren el nom –rihihiu– del crit que es feia servir a la zona del Montsià per comunicar-se entre finques d’oliveres veïnes.
  • L’últim cap de setmana de novembre se celebra la fira de l’oli novell, els cítrics i el comerç que s’ha convertit en l’aparador principal de l’oli d’oliva de Santa Bàrbara. Una mostra anual dels millors olis amb degustació de les millors varietats i on es recupera l’essència més viva de la tradició del poble. Més de seixanta expositors, concursos, demostracions, degustacions…

A més a més, durant tot l’any, podeu gaudir de tots els atractius turístics que us ofereix el municipi amb les rutes saludables de Santa Bàrbara. Se’n proposen quatre: els Trulls del Deume, la Via Augusta, Parcs Biosaludables i Molí de Vallès.

Per a més informació, visita www.santabarbara.cat

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map