Sant Guim de Freixenet

Racons per Catalunya, Sant Guim de Freixenet

Sant Guim de Freixenet

Coneix el patrimoni únic d’aquest municipi de l’Altiplà Central de la Segarra

Sant Guim de Freixenet és un poblet de la Segarra d’uns 25 km2 a l’Altiplà Central de la Segarra en una zona on conflueixen diversos rius (el Sió, l’Ondara i l’Anoia), el poble va néixer a mitjans del segle XIX, quan es va fer la línia de tren que enllaça Barcelona i Lleida i que passa per Manresa.

Situació Geogràfica

El municipi és considerat de muntanya malgrat pertànyer a l’anomenada Plana de Lleida i està format per 10 nuclis de població: Altadill, Amorós, el Castell de Santa Maria, Freixenet de Segarra, Melió, Palamós, la Rabassa, Sant Guim de la Rabassa, Sendomí i la Tallada.

De tots ells, Sant Guim concentra la major part de la població. Fou a partir de la inauguració de la estació l’any 1860 que la zona es convertí en un centre clau de transports. Antigament, però, la capital era Freixenet.

Coneix la història

Durant la Guerra Civil, la zona de la Segarra, i en concret, Sant Guim de Freixenet, va ser escenari d’activitats militars al temps del front de Lleida.

Les forces feixistes que donaven suport a Franco van bombardejar l’estació de tren amb l’objectiu de deturar un tren del govern republicà. En aquella època la localitat era anomenada Pineda de Segarra i va començar a editar moneda per tal de generar liquiditat.

Aquesta iniciativa va ser impulsada per alguns ajuntaments i comerciants de la comarca. El poble, relativament nou (l’any 2010 va celebrar els seus 150 anys), destaca per les bones vies d’accès que s’hi poden trobar i per l’emplaçament immillorable on està situat, al bell mig de Catalunya.

Turisme i actualitat

A Sant Guim també hi podem trobar bons serveis i qualitat de vida.

El poble és apreciat pel seu patrimoni històric i cultural, però també pel seu entorn, ja que els voltants de la localitat estan replets de rutes de diversos nivells com per exemple La Ruta de les Dues Valls és una de les més conegudes, així com la Ruta del Modernisme o La Caminada de la Marinada i la Trail Rural  que són dos curses de muntanya més que s’organitzen al municipi i que cada any aglutinen més gent i donen a conèixer l’entorn de l’Alta Segarra.

Patrimoni Històric i cultural

Per conèixer de prop el poble, és primordial passejar-se pels diferents nuclis. Cadascun d’ells destaca per alguna edificació que li dona nom i que situa el conjunt arquitectònic al mapa.

Altadill, que compta amb la capella de Sant Salvador, d’estructura moderna i simple, Amorós amb l’església del Castell d’Amorós, el Castell de Santa Maria, amb el temple romànic de Santa Maria del Castell.

Dels altres nuclis, Santa Maria de Freixenet, les Masies de Melió, Sant Cristòfol de la Rabassa i el Sagrat Cor de Jesús de Sant Guim també són un exemple de la quantitat de patrimoni arquitectural que es pot trobar per aquestes terres.

 

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ