A l’altiplà central de la Segarra, on conflueixen rius i paisatges de cereal, Sant Guim de Freixenet destaca com un poble singular amb una història curta però vibrant. La seva naixença al segle XIX, lligada a la construcció del ferrocarril Lleida-Barcelona via Manresa, el va convertir en un centre neuràlgic durant el segle XX. Avui, aquest municipi, que inclou diversos nuclis, ofereix un ric patrimoni cultural, natural i gastronòmic que convida el visitant a descobrir-lo.
L’Estació, va sorgir al voltant de la construcció de l’estació de ferrocarril. El tren va arribar al terme el 1862, però no va ser fins al 1895 que es va construir l’estació tal com la coneixem avui, al lloc que esdevindria el nucli principal del municipi. Els primers barris, com el del Mig i el de Dalt, van començar a créixer al voltant de les vies, i aviat s’hi van establir botigues i magatzems. La seva evolució urbana es va consolidar amb nous plans d’urbanització als anys 60, afegint zones residencials i edificis destacats.
Camps i ramaderia
L’economia de Sant Guim de Freixenet es basa principalment en el conreu de cereals com ordi, blat i llegums, així com en la ramaderia, amb un pes destacat de les granges avícoles i porcines. Aquestes activitats han propiciat l’aparició d’empreses com El Pastoret de la Segarra, coneguda pels seus iogurts, i Pinsos Yak, vinculada al sector agrícola.
A escala patrimonial el més destacat de Sant Guim de Freixenet és el Sindicat Modernista, projectat pel deixeble gaudinià Cèsar Martinell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i un dels edificis més característics de la població que reflecteix el paper central que l’agricultura ha tingut al municipi (vegeu pàgines següents).
Sant Guim també és reconegut per la seva Fira de l’Ou, celebrada el segon diumenge de juny des de 1996. Aquest esdeveniment únic aplega visitants de tota Catalunya per gaudir d’una mostra de productes alimentaris artesans i activitats per a totes les edats, culminant amb un esmorzar popular gratuït de dos mil ous ferrats i el lliurament de vint mil ous als visitants a la Fira i l’entrega del tradicional premi Quin parell d’ous! I és que Sant Guim de Freixenet és una de les màximes poblacions productores d’ous de tot Catalunya.
Segles d’història
Sant Guim de Freixenet no només mira al futur amb les seves activitats agrícoles i ramaderes, sinó que preserva un ric passat històric. Entre els seus espais més emblemàtics destaca la Torre Vilalta, una antiga construcció medieval envoltada de camps que ofereix unes vistes excepcionals sobre la comarca de 360 graus. El castell de Vilalta es trobava en un esperó que dominava la capçalera del barranc de la Cova. Del castell tan sols ha arribat als nostres dies una torre, la Torre de Vilalta. La seva construcció, com la resta dels castells veïns de la Segarra, cal situar-la a mitjans del segle XI, coincidint amb la reconquesta i repoblació d’aquest territori. La seva restauració ha permès recuperar aquest element defensiu de l’antic castell de Vilalta. La torre de Vilalta és de planta circular, amb un diàmetre 5,80 m, una altura aproximada de 5,60 i un gruix de paret d’1,75 m feta de carreus rectangulars disposats en filades, units per un morter de calç. Al coronament de la torre, al qual s’accedeix per una escala metàl·lica, s’hi troba un pou circular d’1,18 m de diàmetre.
Aquest indret és ideal per als amants de la història i la natura, que poden gaudir del paisatge segarrenc mentre s’endinsen en la memòria d’altres temps.
A poca distància, a Sant Guim Vell, es troben les restes del castell del segle XII, que recorden l’època medieval quan la Segarra era terra de fortaleses i fronteres. Al seu costat s’alça l’antic convent dels jesuïtes del segle XVII, amb una gran església barroca i restes de l’antiga residència senyorial. Aquest conjunt monumental, a més de ser una joia arquitectònica, ofereix unes panoràmiques espectaculars que fan d’aquest lloc un punt imprescindible per als qui busquen connectar amb la història i la serenor dels paisatges oberts.
L’encant dels nuclis agregats
El municipi no es limita al poble principal, sinó que inclou diversos nuclis com Sant Guim de la Rabassa o Sant Guim el Vell, la Rabassa, Freixenet de Segarra, la Tallada, Sant Domí, el Castell de Santa Maria i els petits nuclis d’Altadill, Amorós, Melió i Palamós.
Alguns d’aquests pobles ofereixen al visitant racons amb interès. Així, Amorós és una agrupació de cases amb una torre a l’interior i la capella medieval dedicada a sant Cosme i sant Damià.
Al capdamunt del torrent de Briançó s’agrupa la Rabassa, poblet de cases molt antigues. Hi ha una mica de bosc i ametllers als costers i al centre no hi manca el carreró cobert i una esglesiola romànica, dedicada a sant Cristòfol.
El poble i la parròquia de la Tallada estan situats a l’extrem meridional del terme municipal. Està format per un carreró i algunes masies. Del castell de la Tallada, que és al punt més alt, resta una casa que té uns murs primitius, prop de la carretera de Calaf. L’església de Sant Martí conserva l’orientació primitiva, si bé ha estat totalment reformada i engrandida segons l’estil neoclàssic.
Natura i esport
Més enllà de la història i el patrimoni, Sant Guim de Freixenet destaca per ser un lloc privilegiat per als amants de la natura i l’esport. Així, ofereix als visitants un circuit permanent de bicicleta de muntanya, el primer d’aquest tipus a Catalunya. Amb tres recorreguts de 7,5, 11 i 29 quilòmetres, aquestes rutes passen per tots els nuclis agregats, permetent descobrir els paisatges i la tranquil·litat de la comarca. Cada nucli agregat del municipi, des de Freixenet de Segarra fins a la Rabassa, ofereix racons pintorescs que val la pena visitar.
Sant Guim també ofereix diverses rutes de senderisme que permeten descobrir els seus paisatges genuïnament segarrencs. Entre camps d’ordi, ametllers i vistes espectaculars, podeu explorar llocs com el torrent de la Coma, el turó del Magre o el naixement del riu Sió. Aquestes rutes, de diferents nivells de dificultat, són ideals per gaudir d’una jornada activa en un entorn tranquil.
Menja, descansa i gaudeix
Un altre dels atractius de Sant Guim és la seva gastronomia. A més dels ous, producte estrella del municipi, destaca la qualitat del pa i els pastissos, elaborats de manera tradicional, i també la mel.
El municipi ofereix serveis i allotjaments que permeten als visitants relaxar-se mentre descobreixen la seva oferta cultural i natural. Restaurants amb cuina local i allotjaments tranquils són el punt de partida perfecte per explorar aquest indret encantador.
Sant Guim de Freixenet és molt més que un poble: és un mosaic d’història, paisatge i tradició que espera ser explorat. Vine i deixa’t captivar per aquest racó de la Segarra!
Visita el SINDICAT
L’edifici del Sindicat de Sant Guim de Freixenet és el principal element patrimonial d’aquest municipi de la Segarra. Amb més de 100 anys d’existència, aquest tresor arquitectònic i històric del modernisme català va ser projectat per l’arquitecte Cèsar Martinell, el deixeble més jove d’Antoni Gaudí.
El magnífic edifici modernista, de tres naus d’obra vista, destaca pels seus volums, amb uns grans arcs parabòlics de maó vist i va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
Actualment, el Sindicat és de titularitat privada, tot i que l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet n’ha adquirit l’ús per 60 anys després de la signatura d’un contracte de cessió en règim de lloguer amb els seus propietaris.
La infraestructura acull diversos esdeveniments i l’Ajuntament el vol potenciar com a seu d’actes diversos a partir de propostes ciutadanes. El Sindicat acull també visites guiades el primer dissabte de cada mes per mostrar als visitants tot el seu esplendor. Els amants de l’arquitectura i la història descobriran un espai únic que combina modernisme, innovació i tradició.
Construcció centenària
Construït entre 1921 i 1923, aquest edifici va néixer com a magatzem de cereals vinculat al Sindicat Agrícola de Cervera, una farinera que va arribar a molturar 24.000 kg de blat. Aquesta entitat mare va creure convenient, per facilitar el transport del blat collit a aquella part de la comarca, la construcció d’un magatzem al costat de l’estació en uns terrenys que costaren 5.100 pessetes de l’època. Van ser comprats l’11 de febrer de 1921 i el 13 de maig del mateix any es va fer l’estudi dels plànols. Es tractava d’un magatzem de 20 metres per 34,50 m de llarg a més a més d’una petita part amb dues plantes destinades per a oficina, així com la casa per l’encarregat i serveis.
Aquest projecte, impulsat per la Mancomunitat de Catalunya, va marcar un punt d’inflexió en el desenvolupament de les cooperatives agràries catalanes. A l’època, aquestes entitats ajudaven els pagesos a millorar la seva competitivitat, oferint-los eines i recursos per transformar i vendre els seus productes conjuntament.
Arrels gaudinianes
El Sindicat és una obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, que va aplicar solucions estructurals innovadores, com els grans arcs parabòlics de maó ceràmic. Aquestes tècniques permetien una construcció econòmica i funcional, alhora que creaven espais diàfans i lluminosos.
Un edifici amb encant
Amb una superfície de 1.392 m², el Sindicat destaca per la seva arquitectura de tres naus i les seves formes harmonioses. Els arcs parabòlics, recolzats en pilars cruciformes, són una autèntica meravella tècnica i estètica, evocant l’herència gaudiniana. A més, la façana amb arcs de mig punt i els murs de pedra arrebossada donen un aire monumental a l’edifici.
A la part superior, antigament destinada a l’habitatge de l’encarregat, una finestra permetia supervisar l’activitat al magatzem. Aquesta història es complementa amb l’edifici annex dels anys 40, on s’instal·laren molins per fabricar menjar per animals. Aquestes màquines encara es podrien posar en funcionament, convertint l’espai en una finestra al passat industrial.
Un futur ple de possibilitats
Actualment, el Sindicat està obert al públic gràcies a l’Ajuntament, que ha engegat diverses iniciatives per aprofitar aquesta valuosa infraestructura. L’espai, versàtil i ampli, es presenta com una plataforma per a múltiples iniciatives culturals, educatives i turístiques. Amb aquesta obertura, es vol escoltar la comunitat per decidir el futur d’aquest patrimoni singular. De moment, s’hi han celebrat esdeveniments com la Festa de l’Arròs, o tastos de productes locals.
Visites guiades
Les visites guiades a l’edifici del Sindicat es duen a terme el primer dissabte de cada mes de les 11 a les 13 hores per donar a conèixer el patrimoni de Sant Guim de Freixenet. Es poden concertar prèviament trucant a l’ajuntament (973 556 035) o bé enviant un correu a ajuntament@santguim.cat. S’ha fixat un preu de 2 euros per persones majors de 8 anys i d’1 euro per a grups de més de 20 persones.
Espai emblemàtic
El Sindicat de Sant Guim de Freixenet és més que un edifici històric. Vine a explorar aquest espai emblemàtic i deixa’t captivar per la seva bellesa arquitectònica i la seva rica història. Tant si ets un apassionat de l’arquitectura com si busques conèixer més sobre les arrels de Catalunya, el Sindicat de Sant Guim de Freixenet no et deixarà indiferent