Rutes a peu i en bici per l’Horta de Lleida

Rutes per Catalunya, Rutes a peu i en bici per l'Horta de Lleida

8 rutes per descobrir el gran valor natural, històric i paisatgístic de Lleida

Amb l’objectiu de promoure la descoberta dels principals espais d’interès natural, agrícola històric i cultural de l’entorn més immediat de Lleida, s’hi organitzen 8 rutes per l’Horta, un espai de gran valor natural, històric  i paisatgístic vinculat amb la ciutat i amb els seus visitants. Es tracta d’un espai agrari d’uns 5 quilòmetres a la rodona de la ciutat on les principals activitats econòmiques són l’agricultura i la ramaderia.

La ciutat de Lleida està envoltada d’una extemsa zona agrària i regada per una complexa xarxa de canals i sèquies. Aquesta terra de contrastos entre regadiu i secà, de minifundis i latifundis, és un important connector biològic, el qual acull una gran varietat de flora i fauna. Territori de pagesos i ramaders, l’Horta esdevé el pulmó verd de Lleida, ple d’història, de cultura i de natura.

Les rutes proposades permeten conèixer tot aquest entorn, gaudir de l’espai natural així com també de la seva composició i història, combinant l’exercici físic amb el descobriment dels seus racons. Els itineraris es realitzen al parc de la Mitjana, al camí del riu, a la Timoneda d’Alfés, a Raïmat, a l’Horta de Grenyana, al Tossal de Moradilla, a Copa d’Or i a les partides del sud del municipi.

 Ruta Parc de la Mitjana

Es tracta d’una ruta fàcil i molt agradable. És ideal per passejar, fer esport i observar la fauna i la flora entre boscos de ribera, prats humits i zones d’aigua a través d’itineraris senyalitzats que permeten gaudir de la natura.

Ruta El camí del riu

La ruta permet l’observació d’un bell paisatge de ribera i d’una gran varietat d’aus aquàtiques. Als Aiguamolls de Rufea hi ha llacunes i miradors que t’oferiran unes vistes privilegiades. Es tracta d’una ruta plana i senzilla apta per a famílies.

Ruta Lleida – Timoneda d’Alfés

El recorregut té una gran varietat d’atractius, a la primera part del tram podràs gaudir de paisatges típics de l’horta amb grans extensions de fruiters i, a mesura que es deixa enrere al canal d’Urgell, predomina un paisatge estèpic, on trobem la timoneda d’Alfés.

Ruta Raïmat

Es tracta de la ruta més exigent, tant per la distància com pel seu desnivell, que transcorre per les partides regades pel canal de Pinyana, Montcada, Boixadors i Canet, passa pel terme d’Alpicat tot pujant cap a la Cerdera, travessa els extensos camps de conreu de les finques de Raimat i ressegueix un tram del canal d’Aragó. Un dels paisatges característics d’aquesta ruta són les extenses plantacions de vinya de les quals en surt el vi amb Denominació d’Origen Costers del Segre.

Ruta Lleida – Horta de Grenyana

Ruta fàcil i accessible que descobreix la partida de Grenyana i els elements més representatius de la zona, com el molí de Cervià, la sèquia de Fontanet, la clamor de les Canals, els meandres del riu Segre i l’ermita de Grenyana.

Ruta Torre Ribera – Tossal de Moradilla – Castell dels Alamús – Casa del Canal

El recorregut et proposa arribar el Tossal de Moradilla, un element de gran valor històric, on hi trobem restes arqueològiques del Castell dels Alamús i les seves fortificacions, amb les restes d’un búnquer semi rupestre.

Ruta a les partides del Sud

Ruta que transcorre per l’Horta sud del municipi, tot travessant les partides de la Femosa, Vinatesa o Terme de Geraló. Una part de la ruta transcorre sota l’ombra dels plataners de la banqueta del Canal d’Urgell, i voreja la Timoneda d’Alfés, de contrastos marcats entre regadiu i secà, tot deixant veure la silueta del Tossal del Pedrós al fons.

Ruta Museu de l’aigua – Copa d’Or

Amb punt de sortida al Museu de l’Aigua, la ruta ressegueix el Canal de Seròs durant 1,5 km aproximadament fins trobar-nos amb el Torrent de la Femosa en els seus darrers metres abans de desembocar al riu Segre.

 

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map