La Ruta del Cister

Rutes per Catalunya ruta del cister urgell conca barbera

Un itinerari per recordar

Hi ha rutes que no podem deixar de fer, i una és aquesta, La Ruta del Cister, 108 km d’autèntiques meravelles. Possiblement un dels recorreguts més sorprenents que tenim a Catalunya, amb possibilitat de fer-ho caminant o en bici, com més vingui de gust!

Aquesta ruta circular uneix els 3 monestirs cistercencs més emblemàtics de Catalunya, Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

A més a més, existeix el carnet 6T, totalment gratuit i que serveix per segellar-lo dutant totes les paradas de la ruta fins finalitzar-la. Gràcies a això, es pot obtindre un diploma acreditatiu de la realització de la ruta, per a què quedi com a un bon record.

Inici de la Ruta

Us proposem sortir des de Santes creus, direcció el Pla de Santa Maria, on podeu aprendre la tradició de la pedra seca i admirar les cases fetes exclusivament amb pedra.

Seguint amb la ruta, deixant l’Alt Camp enrere, arribem a la comarca de la Conca de Barberà, al poble de Montblanc, l’indret ideal per assaborir la gastronomia medieval. El presideix una gran muralla que antigament només comptava amb 4 portes, una d’elles la porta de Sant Jordi, on es diu que el cavaller va matar el drac i on neix la famosa llegenda de Sant Jordi. 

Si seguiu en direcció Poblet, passareu pel Bosc de Poblet, declarat paratge d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Aquí hi trobem el primer Monestir de la ruta:

Monestir de Poblet

El Monestir de Poblet, un dels més grans d’Europa i declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

Visitar l’interior del monestir us permetrà contemplar algunes de les tombes dels Reis més importants de la Corona d’Aragó, així com transportar-vos i viure en primera persona, la història que ha viscut el Monestir.

El següent punt de la ruta és l’Espluga de Francolí, on podeu gaudir del seu centre històric, visitar el Celler Modernista i la plaça Major, on hi trobem els dos edificis més emblemàtics del municipi, l’Església vella d’estil romànic i la nova, d’estil neoclàssic.

Us atreviu a fer iniciació a l’espeleologia? Als afores de la vila hi ha una cova, una de les més llargues del món, no us la podeu perdre! Un lloc ideal per començar, ja que és horitzontal i no es necessita saber tècniques. Apta per a tots els públics. 

Si seguim la ruta, s’arriba al Santuari del Tallat, on viuen els dos únics eremites de Catalunya. Si voleu descobrir la vida dels monjos eremites, no podeu deixar perdre l’oportunitat de visitar aquest Santuari.

Monestir de Santa Maria de Vallbona

A Vallbona de les Monges hi trobem el segon monestir de la ruta, Santa Maria de Vallbona, l’únic monestir femení de la ruta, que ha conservat la comunitat durant més de 800 anys.

L’arxiu del Monestir és de gran interès per la histografia comarcal i nacional. Es preveu que aviat és pugui obrir el Museu Monàstic on s’exposaran diferents objectes i documents de culte.

Monestir de Santes Creus

Acabant ja amb la ruta, torenant a la primera comarca on s’ha començat la ruta, l’Alt Camp, s’arriba a Santes Creus, l’últim destí de la ruta, punt d’arribada i també de sortida. Un poble que és un Monestir.

Fundat al s. XII, és l’únic monestir que actualment no està habitat, va ser el primer en acollir la primera comunitat monàstica i es va mantenir fins al s. XIX.

Si voleu descobrir la Ruta del Cister i endinsar-vos en la història dels monestirs gaudint dels paratges, aquesta es la vostra ruta. 

Realitzar la Ruta del Cister és molt més que realitzar una ruta, és descobrir i entendre l’origen medieval i veure com era la vida a l’interior d’un monestir.

Per a més informació, horaris i reserves, visiteu  www.larutadelcister.info

 

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't