Riudoms, on d’escobrir els orignes d’Antoni Gaudí

Racons per Catalunya - Gaudí

Riudoms

Un lloc per descobrir els orígens d’Antoni Gaudí

Riudoms, el poble natal d’Antoni Gaudí, on tenia les arrels, el sentiment i gran part de la inspiració per crear la seva obra.

Poble mediterrani i agrícola, molt a prop del mar i la muntanya, al bell mig de la Costa Daurada. Situat ben a prop de Reus, Tarragona, Cambrils, Salou i Port Aventura, i envoltat de camps d’oliveres, avellaners i horta.

Riudoms és l’únic lloc del món en el qual poder descobrir i rememorar, tot passejant, els orígens i la infantesa, ment i obra d’un personatge únic i irrepetible.

Visita la seva Casa Pairal, fes-te una fotografia al costat de la seva estàtua o ressegueix els seus passos a través de la Ruta Gaudí Riudoms. Podràs caminar per un itinerari en forma d’espiral, pels carrers i racons on ell passejava i jugava. Tot descobrint les autèntiques i originals influències del riudomenc més il·lustre.

L’infant Gaudí va viure en un Riudoms vinculat a l’agricultura, caràcter que, avui dia, encara es manté amb un entorn plenament agrari.

D’aquesta activitat agrària en deriven tota una sèrie de productes de reconeguda qualitat, que es poden degustar i gaudir allí mateix, amb la família o les amistats.

La coca amb recapte de Riudoms és especial, subtilment diferent a la resta que s’hagin pogut degustar; per la qualitat dels productes de proximitat amb què s’elabora, provinents de l’horta riudomenca o pel saber fer de diverses generacions de forners i forneres que han anant perfeccionant, al llarg dels anys, una recepta tradicional que sembla senzilla, però no ho és.

Un altre producte vinculat a Riudoms, i clau en l’elaboració de la coca amb recapte així com d’altres àpats, és l’oli d’oliva Arbequina verge extra. De gran suavitat, fluïdesa, i alhora complexitat i elegància, sempre s’ha fet servir en l’elaboració de les nostres receptes.

En aquesta vila, també l’avellana està lligada a la fisonomia de Riudoms. La presència d’aquest fruit en les converses, en els àpats i en el sentiment, compartit per moltes famílies, que és el fruit que més els identifica, fins al punt de tenir una fira on ella n’és la protagonista.

Fira de l’Avellana

La Fira de Sant Llorenç i Fira de l’Avellana, fira històrica que se celebra el segon cap de setmana d’agost, ofereix l’opció de passejar entre una variada oferta de productes vinculats al món agrícola, als fruits secs i derivats, als productes alimentaris de qualitat, a l’artesania i jardineria, a l’automoció, entre d’altres productes.

A més, la seva renovada oferta gastronòmica (amb la incorporació de la Gastrofira), acaba d’arrodonir l’estada a la Fira en una experiència per a tots els sentits.

Només ens queda convidar-vos a visitar Riudoms i que us impregneu de tota la seva història…

Casa Pairal d’Antoni Gaudí

Senzilla, austera, recollida. Com la seva personalitat, una petita casa que des del s. XVIII va pertànyer als avis, pare i, finalment, al mateix Antoni Gaudí.

Un taller de caldereria familiar a la planta baixa, on el petit Antoni passava hores i hores, fascinat per la plasticitat amb què es transformaven les plaques d’aram en objectes tridimensionals. El lloc on va desenvolupar la seva gran capacitat d’abstracció i el domini de les formes, que li permeteren poder traslladar les seves fantasies a tota la seva gran obra.

El lloc on comprendreu el perquè de tot en ell, i on fareu un viatge en el temps per reviure el que experimentava i percebia durant la seva infantesa.

En la visita a la Casa Pairal de la família Gaudí de Riudoms, descobrireu l’origen de la nissaga dels Gaudí i, tal com diuen els experts, com aquests orígens rurals i el seu entorn van influir clarament en la seva genial obra arquitectònica.

Així, descobrireu el taller de caldereria del pare i l’habitatge familiar de l’època, i podreu contemplar l’exposició permanent, de plànols a escala, d’algunes de les obres d’Antoni Gaudí, obra de l’arquitecte japonès Hiroya Tanaka.

Ruta Gaudí Riudoms

Des de la Casa Pairal podeu iniciar una ruta pel nucli urbà del poble a través del qual descobrir i rememorar, tot passejant, els orígens i la intensa vida, ment i obra d’Antoni Gaudí.

A través de 12 panells, us endinsareu en l’imaginari de Gaudí, just en el lloc on tot va començar a prendre forma. Els carrers per on corria, les places on jugava, els edificis que l’impressionaven… Un itinerari en forma d’espiral per conèixer Riudoms i el genial arquitecte, a través dels seus ulls de nen i sortint de casa seva (la Casa Pairal).

Estàtua de Gaudí

El punt culminant de la Ruta Gaudí Riudoms es troba a la seva fi, que coincideix amb l’escultura d’Antoni Gaudí adult, en la darrera etapa de la seva vida.

L’obra fa un metre setanta d’estatura, està en una posició estàtica amb un peu en diferents graons i a la mà hi duu una maqueta de les torres de la Sagrada Família, la seva obra més coneguda i més internacional.

Aquesta obra es troba situada a les escales de la plaça de l’Església, és obra de l’artista tarragoní Joan Serramià, d’arrels riudomenques i relació familiar amb el genial arquitecte. Fou inaugurada el 20 de gener de 2019.

Vine a Gaudí, vine a Riudoms!

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ