PuigVerd de Lleida

Rutes per Catalunya Piug Verd de Lleida

PuigVerd de Lleida

Podríem fer un repàs per la història de Puigverd de Lleida i conèixer de prop el que avui trobem al municipi. Compta amb una altitud de 219 m i és emplaçat a la plana del centre del terme, a l’esquerra del torrent de la Femosa.

La població es distribueix entre un únic centre urbà i diverses urbanitzacions amb habitatges de primera i segona residència.

Entre les diferents edificacions que li atorguen personalitat i atracció a Puigverd de Lleida hi ha l’església parroquial de Sant Pere, on el campanar i la façana austera li donen forma a la silueta del poble. Es tracta d’una obra del segle XVIII, la qual encara conserva un arxiu parroquial que pogué salvar-se el 1936.

Altres construccions que han marcat el municipi són les antigues escoles públiques les quals daten del 1865 i el 1980. En aquelles dates aprofitaren per crear la llar de jubilats i la llar social del poble i per urbanitzà la plaça Major.

El barri de l’Estació fou originat per l’estació del ferrocarril de Lleida a Reus i Tarragona, que s’edificà el 1866. L’arribada del tren i la construcció de l’estació a mitjans del segle XIX va ser un agent més a la revolució econòmica que duien les aigües del Canal d’Urgell. 

L’estació va ser un gran centre del comerç agrari, on els pagesos i comerciants dels pobles veïns hi duien els seus productes.

El punt més àlgid va tenir lloc durant l’expansió del conreu de la remolatxa, la qual servia per fer sucre a la Sucrera de Menàrguens. Avui en dia Puigverd de Lleida és la seu d’una important empresa de construcció i reparació de material ferroviari que treballa a nivell nacional i internacional.

El seu passat històric

Entre les diferents hectàrees del terme de Puigverd s’hi amaguen restes arqueològiques, des de l’època prehistòrica fins a la dominació romana, on hi ha documentats diversos jaciments del municipi.

Cal esmentar els jaciments de la Serreta i lo Secots (tallers de sílex), corresponents al paleolític mitjà, entre altres. A banda, s’ha creat una ruta pel terme per divulgar el seu patrimoni històric i natural, es tracta d’un trajecte encisador que arriba fins al mirador de la Serra, un indret amb la millor panoràmica de la plana de Lleida.

El Turó de la Pena és un antic campament militar durant els anys 40 i 50 del segle XX. A la base del turó hi ha el dipòsit d’aigua construït per Francesc Macià, President de la Generalitat.

La introducció de les plantacions fruiteres i de granges de cria intensiva de porcs i vedells va fer possible un augment important de la qualitat de vida i de la renda, que va coincidir amb la liberalització econòmica del franquisme i l’entrada d’Espanya al Mercat Comú Europeu, l’any 1986.

La rendibilitat del sector fruiter va continuar fins a la crisi de preus de finals de la primera dècada del segle XXI. Avui en dia, encara hi ha grans camps de fruita que li donen una imatge captivadora a la primavera i estiu.

Turisme

Entre els seus carrers s’hi respira bon ambient dels seus vilatans i vilatanes, que els hi agrada fomentar la cultura, els esports i tot el relacionat amb el turisme de proximitat.

Durant l’any les diferents associacions s’encarreguen d’organitzar esdeveniments perquè el poble estigui actiu. Pots visitar-los per la festa major de juliol on la música i les tradicions hi són molt presents; la diada de sant Jordi on sempre fan una processó de sardanes i venta de llibres, al maig la Festa de les Cassoles, entre moltes altres.

Tot i que, en aquests moments estiguem vivint un cas excepcional on s’han vist afectades totes les festes pròximes no hem de perdre l’esperança que el turisme local tornarà a tirar endavant i amb més força que mai. Els vilatans i vilatanes de Puigverd de Lleida t’esperen perquè gaudeixis del seu poble.

Archivo:Escut de Puigverd de Lleida.svg - Wikipedia, la ... Ajuntament de Puig Verd
Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ