Projecte Alt Camp: Història i Patrimoni, les arrels d’una terra

Alt Camp: Història i Patrimoni,

Les arrels d’una terra

Us informem sobre les actuacions que el projecte FEDER Alt Camp Història i Patrimoni ha dut a terme en vuit municipis de la comarca, i un breu resum dels principals recursos turístics d’aquests municipis.

El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, que ha estat impulsat de forma conjunta per vuit municipis sota el paraigua ofert pel Consell Comarcal de l’Alt Camp, recupera edificis i/o espais del patrimoni històric, arquitectònic i cultural d’aquestes poblacions i, a la vegada, desenvolupa una oferta turística singular que permeti el posicionament turístic de l’Alt Camp.

Aquest projecte ha permès una important inversió a la comarca i que tindrà un impacte de recuperació i valorització del patrimoni cultural i històric. Per tant, la finalitat d’aquest és la restauració, recuperació i la revalorització del seu patrimoni històric i cultural.

FIGUEROLA DEL CAMP

Consolida els seus atractius turístics

Aquest projecte ha permès el condicionament del camí d’accés a la torre que també permetrà visitar el Pont del Diable d’origen medieval (s. XII-XIV) i el jaciment arqueològic de la Cova del Gat.

Amb aquestes obres es consolida el projecte turístic i patrimonial de Figuerola del Camp i augmenta el poder d’atracció de visitants de l’Alt Camp.

  • No us perdeu: fer la ruta literària pels carrers del municipi, feu-la amb família. Visitar els nombrosos museus públics i privats i caminar fins a l’agregat de Miramar. Fer la ruta circular des de Figuerola per pujar al Tossal Gros (867 m) amb vistes increïbles a l’Alt Camp i a la Conca de Barberà.

LES NAUS DE CA L’ORGA DE PICAMOIXONS

Nou centre d’interpretació de l’Oli de l’Alt Camp, han recuperat la seva esplendor

L’edifici constitueix un referent de l’arquitectura agrícola catalana del segle XIX i permetrà donar a conèixer la producció d’oli mitjançant el mètode tradicional al trull, una tasca de gran valor industrial, cultural i històric, en el nou Centre d’Interpretació de l’Oli de l’Alt Camp que acolliran les dues naus rehabilitades.

Ca l’Orga disposava originàriament de les tres edificacions de caràcter industrial adossades a l’edifici de caràcter familiar. Les dues naus que encara en formen part s’han rehabilitat conservant els seus dos elements més representatius: les façanes i les cobertes, i passen a ser el principal element interior de l’edifici.

PUIGPELAT

Nou punt de trobada de nombroses rutes senyalitzades de la comarca

En aquest cas, el projecte FEDER ha endreçat i dignificat l’indret conegut com la Bassa Vella, que acull la icona històrica comarcal del Pi de Puigpelat, situat als peus de l’església parroquial i del portal del segle XII. Així es potencia el municipi com a referent i centre d’interpretació a l’aire lliure de les construccions de pedra seca, per gaudir del gran treball realitzat al Camí dels Retorts i a altres camins de l’entorn del municipi. La zona, així mateix, es converteix en un interessant mirador i, amb la nova senyalització de camins, en un punt de partida estratègic de diverses rutes, ben connectat amb diferents GR i amb el Camí de l’Aigua.

VALLMOLL

Una joia que val la pena descobrir

Castell és un edifici documentat al segle XI ubicat estratègicament a la part més alta del municipi. Amb la restauració, Vallmoll compta ara amb una impressionant edificació totalment visitable, i apta per encabir-hi molt diversos tipus d’actes en un bé d’interès nacional de dimensions i característiques espectaculars.

VILA-RODONA

El conjunt del Columbari romà i l’Arbreda del Gaià de Vila-Rodona, pol d’atracció turística de l’Alt Camp

Vila-rodona millora la seva àmplia oferta turística i cultural amb les obres d’arranjament dels voltants del Columbari romà i de l’Arbreda. Les noves grades que envolten la part sud-oest del Columbari permetran seguir les representacions que s’hi fan, amb motiu del Tàrraco Viva i altres, a cent vint espectadors asseguts.

Un nou pont de fusta permet salvar el torrent del Plano i així accedir a peu des del gran aparcament de l’Arbreda i gaudir de l’entorn. Les millores també inclouen l’accés a la font del torrent del Plano, al començament del camí del Columbari, camí que s’ha pavimentat i que compta amb làmpades tipus led lumínicament no contaminants.

RODONYÀ

Una joia patrimonial de primera magnitud

La restauració duta a terme en el Castell de Rodonyà s’ha completat amb equipament audiovisual i multimèdia en la majoria dels seus espais visitables, com La Botiga del vi, la Botiga del gra, la Sala Noble i la Capella.

Aquestes millores obriran les portes als visitants per impulsar el coneixement històric, cultural i patrimonial del Castell i del municipi de Rodonyà. La comarca de l’Alt Camp compta amb un nou atractiu de primera magnitud.

EL PLA DE SANTA MARIA

La fàbrica del Pla, llegat de primer ordre del patrimoni insdustrial de l’Alt Camp

De l’edifici s’han restaurat i pintat les façanes, tant les de la part que dona al Passeig del Pla, que inclou les naus de la fàbrica, la porteria, els magatzems i l’antiga fusteria, com les que donen a l’Avinguda Gaudí, on s’ha fet una nova tanca amb reixat que separarà la part rehabilitada de la que, en un futur, serà una residència per a gent gran.

El projecte també inclou la museïtzació del Centre d’Interpretació del Tèxtil que allotja La Fàbrica. Posa en valor, amb continguts i recursos museogràfics didàtics, el patrimoni dels telers i altres elements tèxtils de la fàbrica, ja restaurats, i s’estructura en cinc àmbits: el tèxtill català passat i futur, el context; La Fàbrica; els empresaris; el procés productiu i l’espai social. A més, es preveu un espai per portar-hi a terme tallers i petites exposicions relacionades amb el patrimoni tèxtil, entre altres accions.

ALCOVER

“La vila senyora”

El nucli antic d’Alcover, amb l’església Vella o de la Puríssima Sang (s. XII), d’estil romànic; edificis renaixetistes com Ca Cosme, l’Abadia o la casa de la Vila; el Museu d’Alcover, únic al món quant a fòssils del Triàsic, amb una exposició que explica com eren les Muntanyes de Prades ara fa 240 milions d’anys; el Convent de les Arts, únic al nostre territori, la Casa Museu de la Mel i l’excel·lent oferta comercial del municipi, amb productes de qualitat i de proximitat.

El paratge natural d’Alcover és únic: si us endinseu a la vall del Glorieta, hi trobareu l’Ermita del Remei i, una mica més enllà, el Mas de Forès, amb el Mirador del Molí (MiMo), punt estratègic de la visita a la vall. Des d’allà es pot fer una bona excursió que us descobrirà el riu Glorieta fins al Niu de l’Àliga, un dels racons més bonics de les Muntanyes de Prades. La popular Fira de Bandolers -segon cap de setmana d’octubre- rememora l’estreta vinculació del municipi amb el bandolerisme dels segles XVI i XVII.

Vine i enamora’t de la Història i del Patrimoni de l’alt Camp!
Per a més informació, visita www.altcamp.net on podreu trobar i descarregar totes les imatges, noticies i documentació referent als 8 projectes que formen part de l’Alt Camp, Història i Patrimoni.
Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ