Passegem per Seva i fem la Ruta dels Molins

Rutes per Catalunya - Ruta dels Molins

Passegem per Seva i fem la Ruta dels Molins, vens?

Treballar i esforçar-se per mantenir en cura un poble és de les causes més boniques que les persones que hi habiten poden fer. Per aquest motiu, l’Ajuntament i el Centre Excursionista de Seva s’han unit per començar el projecte i donar a conèixer el municipi de Seva i la Ruta dels Molins, perquè ningú passi de llarg del poble.

Quan vagis a veure el Parc Natural del Montseny queda’t a Seva i passeja pel seu centre històric, consumeix productes de proximitat a les botigues de tota la vida, observa i fotografia tots els monuments com per exemple l’església de Santa Maria de Seva, la Sagrera, la Creu de terme de la Plaça de la Creu on hi trobareu un mapa, la font dels Sors, el carrer de Pedret o l’ermita Sant Antoni de Pàdua.

Però, per tot aquell a qui li agrada caminar envoltat de natura no pot marxar de Seva sense fer la Ruta dels Molins.

La Ruta

Al poble trobareu un mapa que us indicarà com fer aquesta ruta, apta per a tots els públics, i en cada punt clau una indicació en el camí així com un rètol en els monuments importants de conèixer.

Un cop inicieu la ruta passareu per llocs com El Molí dels Sors, aquest es tracta d’un molí fariner que formava part d’un conjunt d’elements constructius que constituïen un complex conjunt hidràulic. Avui dia, encara queden restes suficients per tal d’imaginar-nos la seva situació i funcionament.

Al seu darrere s’hi troba El Molí Xic dels Sors, també anomenat el Molinot, és una estructura oblidada per la memòria local fins l’any 2015 en el que el Centre Excursionista de Seva en va recuperar el camí d’accés i en va netejar l’exterior.

Hi trobrem una gran resclosa, feta amb forats de pal i lloses de pedra que contenien l’aigua i feia desviar l’aigua cap un canal que la conduïa fins a la bassa d’aquest molí, on també s’emmagatzemava pel seu aprofitament. Tot el conjunt hidràulic estava motoritzat pel riu Gurri, el qual neix entre el coll de Goitallops i el Serrat de l’Oriol, a la vessant nord-occidental del Matagalls.

Transcorre entre materials argilosos de fàcil erosió i segueix el seu curs per la Plana de Vic, tot fent una sèrie de meandres irregulars i intermitents, desembocant al riu Ter. Durant el pas rep aigua de diversos afluents destacant-ne el riu Mèder i les rieres de Taradell i Tona.

El nom d’aquest riu prové de la llengua basco-ibèrica antiga fent referència a les argiles presents al llit del riu que són de color vermellós. Aquests tons també es veuen reflectits en la pròpia aigua transportada pel riu i en les edificacions més antigues del municipi. Un exemple clar el podem veure en les restes del Molí de Montmany.

El Molí de Montmany, fins fa pocs aquest indret era del tot desconegut, però gràcies al treball diari del Club Excursionista de Seva per arreglar els corriols avui dia se’n pot gaudir. Sembla ser que és datat del segle XVII i XVIII. La seva estructura dona a entendre que en el moment de la seva construcció va ser de gran importància per les seves grans dimensions. Actualment, segueixen dempeus la porta principal, les finestres i dos obradors.

El Pont del Molí dels Sors, també anomenat, Pont d’en Gatus del segle XVII, és l’encarregat de fer unió entre el terme municipal de Seva i el de Taradell,  ja que el riu Gurri n’és el límit.

Abans era un pas molt conegut degut al fet que hi passava el camí ral entre aquests dos municipis. Està format per dos arcs desiguals, el gran sobre el curs del riu i el petit, més elevat, dins del terme de Seva. Actualment, és un camí molt freqüentat per excursionistes i forma part de la xarxa de senders GR, concretament el GR-2, que va des de la Jonquera fins a Sant Adrià del Besós.

Aprofita per fer l’itinerari botànic i la Ruta dels Molins, ja que és un dels camins emblemàtics per conèixer de ben a prop aquest indret de Seva que té molt a oferir als més curiosos 

Descobreix això i més a www.seva.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ