Ordino, unes vacances a la Biosfera

Descobreix la Reserva de la Biosfera

Ordino és la destinació turística del Principat d’Andorra que millor ha sabut conservar i respectar l’entorn natural. A 1.300 m d’altitud, és on es respira essència de muntanya, on el paisatge es presenta com un valor únic. Sens dubte, representa un exemple d’integració de la societat contemporània en plena natura amb una divisió del territori formada per vuit poblacions: Ordino, Sornàs, Segudet, Ansalonga, la Cortinada, Llorts, Arans i el Serrat. En tots ells, les tradicions i els costums de la vida rural conviuen amb una oferta turística de qualitat pensada per a tota la família.

Ordino és tan excepcional que va rebre la menció de Reserva de Biosfera per la UNESCO l’any 2020 i ha estat considerada com una de les millors poblacions turístiques del món segons l’Organització Mundial del turisme (Best Tourism Villages) durant el 2023.

Avui us volem obrir les portes a quatre activitats que us faran gaudir d’allò més durant aquest estiu:

1.- Itinerari Riberamunt

L’itinerari guiat de Riberamunt us obre les portes del passat i us fa reviure l’essència rústica d’acollidors pobles de muntanya, com el Serrat i Llorts.

Un viatge emocionant per a tota la família de dues hores de recorregut per un camí de muntanya de molt fàcil accés, mitjançant un ecosistema únic on la biodiversitat s’entrellaça amb la cultura local. Durant aquesta experiència, explorareu paisatges impressionants, aprendreu sobre la flora i la fauna autòctones, i descobrireu la importància vital de conservar aquests hàbitats. Descobrireu la pedra seca i les construccions de muntanya típiques, com les bordes, les eres, les corts, els aixoplucs. Submergiu-vos en les històries que han passat de generació en generació. Aquesta immersió us permetrà apreciar la connexió profunda entre les persones i el seu entorn.

2.- Una excursió emblemàtica al cor del parc natural de la vall de Sorteny

Una bona manera de descobrir la riquesa natural del parc natural de la vall de Sorteny és gaudint d’una caminada d’unes 5 hores (anar i tornar) i uns 530 m de desnivell fins al Llac de l’Estanyó. Els guies del parc us portaran pels camins plens de vegetació exuberant, us ensenyaran la flora i la fauna autòctones mentre respireu l’aire fresc de la muntanya.

Sortireu caminant des de l’aparcament del parc en direcció al refugi de Sorteny, on visitareu el Jardí botànic i us podreu fer fotografies als 3 estripagecs gegants que hi teniu al costat. En un tram del camí hi trobareu orris i parets de pedra seca restaurats recentment.

Travessareu el riu de l’Estanyó i pujareu enmig d’una pineda de pins negres i abarsets, en direcció a l’estret de l’Estanyó, on trobareu el mirador d’ocells i des d’on, si teniu sort, podreu observar l’àguila daurada, el trencalòs o el voltor comú.

En uns minuts arribareu l’estany de l’Estanyó (2.340 m), un indret espectacular on es respira una pau i tranquil·litat especial, i si us hi fixeu bé, segur que hi veureu alguna truita que s’hi passeja.

A l’estiu sovint es pot gaudir de la companyia de cavalls i algun ase o ruc al voltant del llac.

Guia de Muntanya del parc natural de la Vall de Sorteny; Alain Valls

“Els comentaris que més sento quan acompanyo a la gent a descobrir el parc natural de la Vall de Sorteny són aquestes:  Aquí em sento lliure, això sí que és bellesa natural. Quina pau regna entre aquestes terres… una de les coses que m’agrada molt fer, quan arribem a l’estany de l’Estanyó, és mirar-me les cares de la gent, són tan expressives i deixen entreveure un gran de satisfacció, d’alegria, de sorpresa tan grans… que a vegades m’emociono i tot!”

3.-MOMENTS som muntanya

“Moments: camins de benestar” són una invitació perquè gaudiu en família, amb infants d’entre sis i dotze anys de moments de calma i reflexió en i amb la natura.

Està dissenyat per interactuar amb l’entorn de manera ordenada amb l’ajuda d’un suport en format guia amb preguntes,  i compten amb una senyalització minimalista a l’espai natural que permet seguir la ruta sense pèrdua.

L’experiència treballa emocions positives com ara el benestar, la diversió, l’agraïment o l’empatia, entre altres. Un total de set localitzacions simbòliques que representen altres tant valors o emocions que es desenvoluparan dins el nucli familiar. L’escenari d’aquesta proposta és la Vall de Rialb, paral·lela al parc natural de la Vall de Sorteny, a Ordino i ha estat concebuda com un circuit d’orientació. Entre marca i marca de localització hi ha uns 200 metres de distància, cosa que permet fer una agradable passejada pel bell mig de la vall.

L’activitat té un preu de 20 € per família.

4.- La Ruta del Ferro: itinerari reconegut pel Consell d’Europa

Des del poble de Llorts, podeu visitar una petita mina de ferro on els guies us faran sentir com autèntics miners del s. XIX. Després d’uns 20 minuts de visita i de disparar les fotografies necessàries per a les vostres xarxes socials,  podeu emprendre un camí planer al costat del riu, on descobrireu el paisatge a través de l’experiència artística amb 6 escultures contemporànies.

Per complementar les activitats res millor que un bon àpat i un llit per descansar. Ordino ofereix un ventall de possibilitats d’allotjaments i llocs de restauració, però avui us volem recomanar uns establiments especials, on a part de tractar-vos com un més de la família, tenen cura del medi ambient, una aposta de futur cap a la sostenibilitat i el treball dels objectius de desenvolupament sostenible de la mateixa Reserva de Biosfera. En aquest enllaç podreu veure i reservar aquesta oferta més responsable tant pel planeta com per les comunitats locals, de qualitat, moderna, sostenible i inclusiva amb essència de muntanya i que  l’administració els ha reconegut amb un segell de compromís amb la Reserva de la Biosfera d’Ordino.

Reserves:

A l’oficina de turisme d’Ordino (ot@ordino.ad) i a la caseta d’informació del parc natural de la vall de Sorteny (casetasorteny@ordino.ad).

El seu personal us proporcionarà les instruccions i el suport logístic necessari perquè tota la família gaudeixi d’una experiència plenament satisfactòria i enriquidora.

Per a més informació: www.visitordino.com

 

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map