Oliana, camí del Pirineu

Racons per Catalunya, Oliana

Oliana, camí del Pirineu

Oliana i el seu entorn són un lloc ideal per entrar en contacte amb la natura, per practicar esports com el senderisme, l’escalada o el caiac.

Oliana és un poble de 1.800 habitants situat al sud de l’Alt Urgell i que es caracteritza per estar envoltat d’aigua. Ens trobem en el curs del riu Segre, entre l’embassament d’Oliana i l’embassament de Rialb. T’animem a descobrir la història d’Oliana a través d’alguns dels seus llocs més emblemàtics com són la font de la Vila, l’ermita romànica de Sant Andreu del Castell o el museu del Pou del Gel.

Sant Andreu del Castell

L’església romànica dels orígens d’Oliana. Església romànico-llombarda consagrada pel Bisbe Eribau d’Urgell cap a 1040.

Catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1949, està lligada a la història del castell i de la primitiva vila d’Oliana. Està situada a la vessant sud de la Serra de les Canals al nord de l’actual Oliana i a part de ser la capella de la fortalesa complia funcions parroquials fins que la vila fou abandonada definitivament abans del XVI.

Fou consagrada pel Bisbe Eribau d’Urgell cap a 1040.  L’any 1977 es va dur a terme la restauració del Castell i el 27 de novembre d’aquell mateix any, s’hi va celebrar una missa d’inauguració. Amb la restauració es col·locaren al campanar del castell les campanes de les esglésies de Les Anoves, el Salzer i la Móra Comtal.

L’última fase de la restauració va consistir en portar al Castell una imatge de Sant Andreu, una talla de fusta de cirerer que es va encomanar el 1980 a l’artista andorrà Sergi Mas. La talla es porta al Castell cada 11 de setembre per celebrar-hi la tradicional missa, i en acabar es reparteixen pans beneïts.

Església Parroquial de Sant Andreu

En ple centre històric hi trobem l’església del segle XV dedicada al patró del poble.

Sant Jaume de Graell

Una ermita de construcció moderna amb unes vistes magnífiques de l’horta i les serres que envolten Oliana.

Font de la Vila

Va ser el primer i durant molts anys l’única font del poble. Antigament comptava amb uns cóms que servien d’abeurador pels animals que arrossegaven les tartanes i els viatgers que passaven per Oliana.

Muralla i Arc de la muralla

Oliana va ser temps enrere una vila closa, la muralla i la disposició dels carrers tancaven el poble. Al centre històric s’hi conserva una de les arcades romàniques que feia d’entrada al poble.

Plaça del Lledoner i casa de la Vila

Suportada per una part de la muralla medieval i arreglada per ser un excel·lent mirador. Situada a la mateixa plaça del Lledoner, l’antiga Casa de la Vila té l’escut d’Oliana al dintell, format per una O i una olivera flanquejant l’aspa de Sant Andreu, patró de la vila.

Pou del Gel

El pou del gel d’Oliana és un petit museu on podreu descobrir l’activitat de conservació del gel en una edificació a cavall dels s. XVII i S.XVIII. Una de les contalles que circulen al voltant del pou de gel era el fet que a Oliana els nadons venien d’allà. Encara hi ha memòria dels nens d’Oliana que s’acostaven al pou per escoltar els plors dels nounats. El museu es pot visitar pel vostre compte demanant les claus a l’oficina de turisme o bé amb visita guiada.

Carrer Major

Des dels seus inicis el Carrer Major ha acollit alguns dels emplaçaments més emblemàtics d’Oliana com la casa del campaner, la casa del bandoler Ros d’Eroles, algun escorxador, un forn de xocolata, l’Ajuntament i fins i tot una presó

Un lloc ideal per entrar en contacte amb la natura, per practicar esports com el senderisme, l’escalada o el caiac. Per gaudir de la gastronomia típica de la zona als bars i restaurants del poble.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ