Òdena, tradició i modernitat al cor de Catalunya

Racons per Catalunya, Òdena

Òdena, tradició i modernitat al cor de Catalunya

Òdena és tradició i modernitat en una terra de vinyes i una situació excel·lent, el cor de Catalunya

Aquest indret és el clar exemple dels valors històrics, culturals i naturals de l’Anoia. El municipi ha jugat des de sempre un paper centralitzador a la comarca i ha sigut rellevant per la seva situació, centre d’importants vies de comunicació des del món antic, medieval i modern.

És per això que el caràcter dels habitants d’Òdena ha estat sempre molt obert i amb un esperit d’acollida i integrador que avui dia encara perdura. Òdena és tradició i modernitat en una terra de vinyes i una situació excel·lent, el cor de Catalunya.

Parlar d’Òdena és parlar del seu Castell, símbol del poble. Enfilat sobre un turó privilegiat, El Turó del Castell, presideix la població amb una torre des d’on era molt fàcil la defensa.

Castell d’Òdena

El turó és a més a més un mirador excel·lent. Des del seu punt més elevat es pot veure la conca d’Òdena, el seu paisatge i diversos castells que la circumden.

El Castell d’Òdena és tracta d’una torre poligonal d’onze cares, es cita per primera vegada l’any 957 i està fortament lligat al llinatge dels Òdena. Tot i que en un inici fou construït sota el domini del comptat de Barcelona, fou dominat pels Òdena per un període breu però intens, ja que l’any 1463, durant la Guerra Civil Catalana el castell va ser enderrocat pels ciutadans d’Igualada.

Va ser a mitjans del segle XIV i fins al XIX que va passar a mans dels Cardona i al llarg del segle XIX fou propietat dels Medinaceli. Al turó també hi podem trobar restes del nucli urbà que hi havia, ja que la població vivia vora el castell, dins del recinte emmurallat, destruït com el castell al segle XV.

Actualment, els vestigis que queden a la zona es poden visitar de forma lliure i gratuïta o bé en visites guiades que s’organitzen l’últim diumenge de cada mes i que són l’oportunitat perfecta per conèixer la història del municipi i de la comarca.

Història

El Castell d’Òdena abarca una part important de la història del municipi però no és l’única edificació que ens mostra el pas del poble i la seva importància al llarg dels segles. La Vil·la Romana de l’Espelt, per exemple, és el jaciment arqueològic més antic del terme. L’excavació, encara incompleta, es troba en fase d’estudi i és el testimoni de com era la vida entre els segles VI i V i els segles II i I aC.

El terme d’Òdena també va ser escenari d’importants episodis bèl·lics, com el que es dugué a terme durant la guerra contra Napoleó, en què el municipi va ser un punt clau de resistència a l’ocupació francesa, o durant la Guerra Civil, on el Refugi Antiaeri va ser la salvació per molts republicans que es trobaven en combat. La capella de Sant Miquel, la de Sant Sebastià i la de Sant Bernabé són altres edificacions visitables a Òdena, conformen el seu patrimoni cultural i històric i la seva visita és molt recomanable per conèixer una mica més la tradició religiosa d’aquest poble de l’Anoia.

Visita la ciutat

Òdena proposa al visitant altres alternatives per conèixer el municipi i les seves contrades. Les rutes a peu o en BTT, per exemple, posen en valor la natura que envolta la vila i entre totes les que s’organitzen, La Ruta de l’Aigua és una de les més transcorregudes. Amb un total de 35 km és l’oportunitat perfecta de recórrer les fonts i torrents del municipi passant pel Puig Aguilera i pels ponts històrics i boscos de roures, alzines i plataners.

Gastronomia i turisme

La gastronomia també és un dels punts forts d’Òdena, que des de sempre ha sabut treure partit dels elements que li proporciona la terra. Així doncs, entre les fires i festes que se celebren al poble, la Fira de la Vinyala, la Fira dels Torrons i la Fira de la Cervesa són una bona prova de la importància de la gastronomia al poble.

Per la Fira de la Vinyala, celebrada al setembre, es cuina i degusta el famós caragol de la vinyala, que des de temps antics es troba als marges de pedra seca que envolten les vinyes, el seu habitat habitual.

La Fira dels Torrons, en canvi, es celebra a finals de gener coincidint amb la diada de Sant Sebastià, co-patró del municipi, i és l’oportunitat perfecta de vendre i comprar els turrons de la millor qualitat a un preu més assequible, els sobrants de la campanya de nadal.

Aquesta fira ha evolucionat moltíssim al llarg dels anys: al principi se celebrava a l’ermita de Sant Sebastià i era una festa popular que constava d’un mercat ramader i celebració religiosa. A partir del 1880, passa a celebrar-se al Castell d’Òdena i no és fins al 1984 que els torrons s’integren a la festa per acabar-ne sent els protagonistes. El 2016 la fira passa a anomenar-se “Fira dels Torrons i Fira de Sant Sebastià”, en commemoració als seus orígens.

La Fira de la Cervesa Artesana de l’Espelt, celebrada al setembre, permet degustar cervesa artesana en un ambient proper i familiar i amb música en directe durant tot el dia.

L’Aeròdrom d’Igualada-Òdena és un altre atractiu del municipi i és a partir d’aquest que s’organitza l’Aerosport i la Jornada d’Aviació Adaptada.

El Gran Premi Ciclista d’Òdena són altres activitats que organitza el poble i que no et pots perdre si el visites.

Poble de fires i festes, Òdena celebra de la millor manera les seves tradicions: ja siguin gastronòmiques o culturals, son una manera d’unir el municipi de donar-lo a conèixer arreu.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ