Nalec, un encant per descobrir.

El poble més petit de l’Urgell et convida a descobrir els encants més grans de la comarca.

Situat a la riba esquerra del Riu Corb damunt d’un petit turó, Nalec és el poble que et captivarà del principi a la fi. Passejant pels seus carrers hi trobaràs petits racons plens d’encant, d’olors i sensacions, com per exemple el raconet del forn on antigament s’hi feia el pa, o la font de la Ginesta des d’on pots gaudir d’unes magnífiques vistes panoràmiques de la Vall del Corb.

Aquest poble sorgit d’una antiga fortalesa de defensa, vetlla pel bon l’aspecte de les seves cases, respectant la tipologia de poble i el seu patrimoni. Et volem fer conèixer tots els seus indrets per a què descobreixis tota la història que hi ha darrere, acompanya’ns en aquesta lectura!

Nalec es troba limitat pels termes dels pobles de Verdú, Vallbona de les Monges, Ciutadilla i Rocafort de Vallbona, a 10 quilòmetres de Tàrrega i separant les conques dels rius Corb i Maldanell. L’agricultura és l’activitat predominant del poble ja que s’hi cultiven ametllers, cereals, vinya i olivera; aquests dos últims molt coneguts pel seu bon renom i t’expliquem per què. La cooperativa de Nalec es fundà l’any 1929 i s’encarrega de l’elaboració i venda de l’oli d’oliva verge extra d’alta qualitat, i és així perquè s’obté de manera natural i com es feia antigament, cosa que el converteix en un oli de prestigi i molt apreciat per tothom qui en compra i el coneix. La vinya que es conrea proporciona una qualitat del vi exquisida, ja que el seu clima mediterrani d’interior proporciona un període de maduració llarg i lent que ajuda a mantenir les aromes.

“El poble de Nalec compta amb els conreus de vinya i olivera més prestigiats”

Els elements del seu patrimoni històric es troben tant dins del poble com a l’entorn natural que l’envolta. Un exemple és l’Església parroquial de Sant Jaume, mostra de la importància del barroc i que corona el turó de Nalec, presidint una plaça espaiosa en la qual s’hi reuneixen els vilatans i vilatanes a gaudir del dia. També hi trobem la Font dels amics de Nalec, construïda amb restes de pedra d’un molí antic donant personalitat a la vila, en la qual encara s’hi pot apreciar la pica de decantació. Un altre element indispensable per visitar és La Peixera, un salt d’aigua de 4 metres d’alçada i 40 metres d’amplada situat al magnífic paratge natural que hi ha entre els límits de Nalec i el poble de Ciutadilla. Durant aquesta època de l’any on les pluges són abundants, l’aigua acaba recreant un gran brollador que incita una visita obligatòria si vens a fer turisme a l’Urgell. Aquests indrets et permeten realitzar diferents rutes naturals a peu. A un sol quilòmetre del poble hi trobaràs la Bassa, en la qual 100 anys enrere s’utilitzava per recollir aigua i ara, s’hi conserven 13 escales de pedra, cosa que fa recordar tots els esforços dels avantpassats de Nalec per poder fer créixer un poble tan bonic com ho és ara. Pots descobrir les trinxeres fetes pels presoners de la Guerra Civil i restes de tombes romanes durant els camins que uneixen els pobles del voltant

Tot i les seves petites dimensions, el poble presumeix d’un gran caràcter

A banda de patrimoni, també presumeix de tradicions, com el Ball de Forques, un ball tradicional propi de la vall del riu Corb en el qual els dansaires, guarnits amb la roba tradicional de segador, ballen al voltant d’un munt de palla amb la tonada del Ball de Sant Ferriol. L’objectiu és reunir a tothom en un cercle i celebrar el treball conjunt, una festa que et fa sentir part d’aquesta petita comunitat durant la festa major de Sant Jaume.

Per a més informació: www.nalec.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map