Montesquiu, entre la plana i la muntanya

Rutes per Catalunya, Montesquiu

Montesquiu, entre la plana i la muntanya

Ens podriem perdre pels carrers de Montesquiu, un petit indret situat al nord de la comarca en plena tranquil·litat i en zona de transició entre clima mediterrani i pirinenc. Indret de pas entre muntanya i plana, els referents històrics del municipi es remunten a l’edat mitjana, època en què es construï un dels elements més notables i atractius, el castell de Montesquiu. Juntament amb el parc natural del mateix nom, sempre han estat molt vinculats amb la vida social del poble i formen els atractius turístics més rellevants.

El Castell

Possiblement, l’origen del Castell de Montesquiu fou l’enclavament d’una torrassa de guàrdia que, a mitjans del segle XIV, va passar de ser un casalot de defensa en una residència fortificada. Poc a poc i amb el temps, el castell ha experimentat diverses intervencions per conservar els seus testimonis arquitectònics més notables i significatius, ha recuperat la seva vinculació amb el territori i s’ha intengrat dins el conjunt del seu parc.

El parc del Castell de Montesquiu és un indret ideal per compartir en família, passejar-hi, respirar la seva tranquil·litat i la natura que l’envolta. La protecció i la conservació del parc avui en dia suposa una garantia de qualitat de totes les fonts i rieres de la zona, fet que li suma una raó considerable per gaudir d’una natura excepcional. A més, a causa de les característiques del clima, que el fan únic a la zona, la vegetació és abundant tant en varietat com en qualitat. Així doncs, el parc i jardins del castell, ofereixen indrets de gran bellesa que justifiquen una visita relaxada i preparada per sorprendre’t. En aquest espai, s’hi pot accedir sempre, ja sigui per les coníferes de la zona més baixa o bé per l’enjardinament més clàssic de la zona més propera a l’edificació del castell.

Una de les activitats que més destaquen durant l’any en els jardins del castell és la commemoració de l’esdeveniment històric de la Batalla de Montesquiu de 1714. En aquest espai, es realitza una recreació i teatralització de la batalla, amb el setge que es va produir, amb fusellers i cavalleria fins a la batalla final, amb la baixada des dels jardins del Castell de Montesquiu amb torxes, actuacions de castellers, bastonaires i corals.

Entorn

Montesquiu també destaca pels seus boscos densos de roure i pi roig que envolten la zona i que són atravessats pel riu Ter. Entre aquestes rouredes doncs, es formen camins i senders per on realitzar activitats de turisme actiu a la natura, així com caminades i passejades en plena temporada de tardor, que el clima encara no és massa fred.

Durant la temporada de tardor, Montesquiu celebra una nova edició de la Fira de la Nou, amb l’objectiu de compartir la seva cultura i tradició amb els visitants que hi participen. Es tracta d’un certamen destinat a la venda de nous i productes relacionats amb aquest fruit sec, així com també productes artesans i gastronomia de proximitat. Aquesta fira temàtica es caracteritza per un entorn agradable que acolleix tant a locals com forasters amb l’objectiu d’oferir productes de qualitat. El principal productor de nous les ofereix a la fira sense tòxics, fet que li permet treballar les nogueres sense mascareta i sense patir. Aquest fet aporta al producte una major qualitat i un augment en la seva producció.

 Cultura

 Montesquiu li encanta compartir durant tot l’any la seva gastronomia típica de la zona, caracteritzada com un tipus de cuina de proximitat que dona valor als productes del seu territori. Cuina catalana de mercat que vol enriquir a tots els seus visitants per consolidar una agricultura de muntanya i ramadera, acompanyada per la caça i els fruits del bosc.

A més, el municipi té una rica programació cultural que gira al voltant del castell. Durant l’any, aquesta cultura es comparteix en diverses fires i festes que donen valor a la seva personalitat i caracterització com a indret típic osonenc.

Montesquiu és una porta oberta a la vida rural i de natura, a un turisme de proximitat i al punt de partida de qui vol conèixer la bellesa i els racons més bonics de la Vall de Ges, Orís i Bisaura. Sortir a buscar bolets o observar una nit estrellada de tardor formen unes experiències indiscutibles en una vila plena d’història i encant situada a la ribera del riu Ter.

Per més informació, visita www.montesquiu.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ