L’Estany

L’ESTANY

Una filera de majestuosos plataners, a banda i banda, ens donen la benvinguda al municipi de l’Estany. Terme format per una conca natural, envoltat de serrats i turons amb la peculiaritat que, al fons de la depressió, s’hi acumulà l’aigua on antigament s’hi formà un estany. Però, on podem trobar aquest estany que dona nom al poble? Aquesta pregunta és la primera que es fa tot visitant que arriba al municipi.

L’estany de l’Estany, ja no hi és; la necessitat de terres i altres problemes derivats de l’acumulació d’aigua, va portar durant anys a l’intent de dessecar l’estany. Una tasca molt difícil que va culminar-se l’any 1735, amb la construcció de la Mina, un obra d’enginyeria de pedra seca de 425 metres de llargada que discorre per sota terra i que, encara avui, fa la funció de desguàs.

Al Centre de Visitants del municipi podem concertar una visita guiada i introduir-nos al llarg dels 163 metres de la Mina recentment restaurada. Una invitació a una experiència fascinant i desconeguda.

Una altra de les visites imprescindibles és el conjunt monàstic format pel monestir i l’església. Entre aquestes pedres ens endinsem a un passat llunyà que desperta els sentits. El seu extraordinari claustre, dels segles XII-XIV, és una joia del romànic català i presenta un conjunt heterogeni de capitells decorats amb diferents motius florals, animals, heràldics i escenes bíbliques i profanes que, per la seva qualitat, compten amb reconeixement internacional. Un plaer per tot amant de la història i l’art romànic.Però l’Estany també és natura, i descobrir la natura és caminar i passejar pel seu entorn. El municipi ens proposa tres itineraris marcats, aptes per a totes les edats i condicions físiques: el domini de l’aigua, el domini de la terra i la ruta de les fonts.

A través de l’itinerari de la terra podem arribar al Puig de la Caritat, cim emblemàtic de L’Estany, des d’on s’alça l’espectacular mirador que ens permet contemplar les tres grans serralades de Catalunya: els Pirineus, Montserrat i el Montseny.

Pels que prefereixin fer un passeig més tranquil i planer, l’itinerari del domini de l’aigua convida a trepitjar la zona que ocupava l’antic estany. Una passejada serena des d’on tindrem l’oportunitat de contemplar tota la conca de l’Estany, impressionants vistes i la seva variada vegetació.

A l’Estany i tot el seu entorn natural hi trobem moltes fonts, brolladors d’aigua fresca i cristal·lina on la flora i la fauna regalen moments de màgia per tot aquell que decideix descobrir la ruta de les Fonts.

Així doncs, no t’ho pensis, vine i viu l’Estany!
Per a més informació, visita www.estany.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ