Els 7 itineraris de les Valls del Pedraforca

Descobreix la Vall del Pedraforca

A la comarca del Berguedà hi trobem grans riqueses naturals en un entorn idíl·lic entre una fauna i flora inconfusibles. Una d’elles és el Pedraforca i els pobles de les seves valls, que amb el principal objectiu de crear una xarxa per donar a conèixer els seus petits grans tesors, neix l’Associació sense ànim de lucre Valls del Pedraforca, l’any 2017.

De la mà de diversos hostalers, guies, productors i artesans dels pobles de Vallcebre, Gisclareny, Saldes, Gósol, Tuixent i la Vansa, es crea Les set cares del Pedraforca, set itineraris per gaudir de l’entorn de la muntanya més emblemàtica.

A més, us permetran aprendre i comprendre què feien, com vivien i de què vivien la gent d’aquestes contrades. Cada temàtica s’estructura a partir d’un recurs turístic principal que suggereix altres visites complementàries i rutes per explorar-les a peu, en bicicleta de muntanya o practicant alguna modalitat de turisme actiu en aquest escenari tan espectacular.

A través d’aquestes d’activitats i visites als llocs i recursos més enigmàtics, gaudiràs de la natura, el paisatge i la gastronomia del Berguedà. Acompanya’ns en aquesta lectura per conèixer aquests itineraris i descobreix quin fa més per a tu!

Itineraris de Les set cares del Pedraforca

Herbes i Remeis, l’aprofitament dels recursos per guarir-se

A mitjans de segle XIX a la Vall de Tuixent i de la Vansa, on el Pedraforca s’obre del tot per deixar pas a una canal de poblets aïllats i perduts, les trementinaires van convertir tots els seus coneixements en un ofici únic.

El descens demogràfic de la zona va obligar a la gent a reinventar-se i per això, les Trementinaires varen aprofitar els coneixements ancestrals sobre les plantes per a recórrer tot Catalunya carregades d’herbes, olis i remeis que elaboraven elles mateixes destinats a “guarir i curar tots els mals”. Es proposa diferents recursos i punts d’interès com el Museu de les Trementinaires a Tuixent, el poble artesà d’Ossera, el Parc dels Moixons, la Vansa o el Centre de la Flora del Parc Natural Cadí, així com la Ruta de les Plantes Medicinals a la vall de Mola.

Dinosaures i mines, del cretaci a la industrialització

La riquesa del Berguedà permet passar, en pocs minuts, de veure milers de petjades de dinosaure de més de 65 milions d’anys a viure des de dins el dia a dia d’una mina de carbó. I és que just després de l’extinció dels dinosaures, els moviments geològics van propiciar dos fenòmens: la formació dels Pirineus i la formació del lignit (carbó).

Passats milions d’anys, a mitjans del segle XX, la mineria es convertí en el motor econòmic de la zona, i mentre es duia a terme l’explotació de la mina del Cel Obert de Fumanya, es van descobrir les restes de dinosaure o paleontològiques de Fumanya Sud. Aquest recorregut ens permetrà descobrir l’estreta relació entre paleontologia, mineria i geologia, trepitjant Fígols, Cercs, Saldes o Vallcebre i els seus entorns.

Picasso i l’art al Pedraforca

L’any 1906 l’artista malagueny Pablo Picasso va quedar-se enamorat de Gósol fent-hi una estada d’uns mesos que va permetre-li retrobar-se amb si mateix i consolidar-se com a artista. Una estada que no només marcà a Picasso sinó que també va ser decisiva per l’art del segle XX. Es proposa visitar diferents indrets dels quals l’artista admirava de Gósol, així com una parada al Centre Picasso entre d’altres.

Activa’t i gaudeix de les Valls

La zona ens permet gaudir de tot tipus d’activitats a la natura. La Serra d’Ensija i el Massís del Pedraforca són espais únics on viure la naturalesa en estat pur tot gaudint d’espectaculars vistes al Parc Natural Cadí – Moixerò, Serra del Verd, Vall de Josa i Port del Compte.

Un espai únic on poder practicar des de rutes de senderisme aptes per a tots els públics, a travesses de diversos dies o fer un ampli ventall de rutes en bici de carretera i BTT. També podem gaudir del Parc d’Aventura de Palomera, fer barranquisme, vies ferrades, escalada o fins i tot, salt de pont.

Dels senyors feudals als bons homes i bones dones

Entre els segles XII i XIV, els càtars occitans promovien un cristianisme pur, senzill i basat en l’espiritualitat, però aquesta actitud els va convertir, alhora, en enemics d’una Església catòlica que era autoritària, corrupta i ostentosa. És per això que van ser perseguits i van haver de prendre el camí de l’exili.

Anomenats també Bons Homes i Bones Dones, la seva fugida ha quedat plasmada en el Camí dels Bons Homes, un itinerari transpirinenc d’uns 200 quilòmetres  que uneix el Santuari de Queralt, a Berga, i el Castell de Montsegur, a l’Arièja. Aquest recorregut és el GR-107 i es pot completar a peu, a cavall i, en la seva majoria, en BTT. D’entre els diferents punts d’interès de la ruta, hi ha Bagà, que recull els misteris i llegendes de l’època medieval gràcies al seu nucli antic, la plaça porxada i el Palau dels Pinós, on hi ha una exposició permanent sobre el catarisme.

Les aigües del Pedraforca

L’aigua és vida i naturalesa en estat pur. I en un context on el Parc Natural del Cadí Moixeró domina l’escenari, la formació de rius, rieres i torrents és constant. Les aigües del Pedraforca són diferents naixements o cursos d’aigua que tenen un significat i història estretament lligats amb la història i el desenvolupament de la zona.

D’entre l’imaginari col·lectiu dels veïns de la zona, els rius Llobregat i Bastareny i els infinits racons amb tolls i gorgs on poder-se banyar, són protagonistes d’històries familiars i de records amb els amics. Perquè molts d’ells són un recurs constant on fer-hi una caminada, anar-hi a passar el dia o per descobrir-los als més joves.

El Pedraforca, la muntanya emblemàtica

La seva silueta singular i la gran vinculació amb l’activitat excursionista i l’escalada l’han convertit en una de les muntanyes més emblemàtiques i singulars de Catalunya. Ha inspirat múltiples llegendes que parlen del seu poder i misticisme. I és que, amb bruixes o sense, la qualitat del cel de Saldes permet una foscor 30 vegades superior a l’àrea metropolitana i se’n pot gaudir a pèl o des del recentment estrenat Centre Astronòmic del Pedraforca.

Aquest itinerari et proposa un gran nombre de miradors per a què puguis observar la bellesa del Berguedà des dels punts més emblemàtics de la muntanya.

 

Per a més informació, visita www.visitpedraforca.com

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ