Les Terres de Mestral:
Mar, muntanya i gastronomia

Racons per Catalunya, Les Terres de Mestral

El bo i millor de les platges i la costa mediterrània

Les Terres de Mestral són de mar i muntanya perquè un territori petit concentra, en pocs kilòmetres, el bo i millor de les platges i la costa mediterrània i unes serres sorprenents que són plenes de llegendes, camins, vies ferrades…

Petits pobles d’interior i de costa, conserven l’essència d’una ruralitat ben viva, ideal per als turistes contemplatius, però que, alhora, conviden a no parar (ja sigui a peu, BTT, kayak, paddle, surf…) per descobrir una terra que ens parla per igual de naufragis, pirates, sants que caminaven i vampirs de quatre potes.

A les muntanyes de les Terres de Mestrals els agrada remullar-se al mar. La serra de Llaberia i les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs són excepcionals miradors sobre la mar i de terra endins. Serres que van ser explotades agrícolament fins fa cosa de cinquanta anys i que, avui dia, són paratges naturals d’una gran força i caràcter. En el cas de la Serra de Llaberia, es tracta d’un espai natural protegit amb barrancs i cingleres espectaculars, amb una fauna vertebrada rica i diversa i amb un flora i vegetació típicament mediterrània. Les muntanyes de Tivissa-Vandellòs també són un espai protegit molt desconegut avui dia, malgrat que durant segles van ser una via principal que unia l’Ebre i la Mediterrània.

I ara ens en anem al mar. Si la costa de les Terres de Mestral és coneguda avui dia és per les seves platges de sorra fina i aigües transparents, ideals per gaudir amb la família i practicar tot tipus d’esports. Totes tenen el certificat de qualitat ambiental EMAS, i bandera blava en la majoria de casos. Són platges amb personalitat pròpia, amb els boscos i les muntanyes a tocar, que conviden a passejar relaxats, fer senderisme arran de costa i gaudir de manera única de la tranquil·litat de la mar Mediterrània. Alhora, però, aquesta costa també ens parla de llegendes, pirates, naufragis i gestes d’homes que pescaven la tonyina amb almadrava.

I ja siguin de mar o de muntanya, els pobles de les Terres de Mestral respiren història pels quatre costats. Enclavats on són des de fa segles, en tots hi ha notícia de pobladors antics que hi vivien i hi treballaven. D’aquí que tots els pobles ens parlin de llegendes i històries que deixen bocabadat, com el cas dels gossos vampirs de Pratdip. Més enllà d’aquesta pàtina de misteri, són pobles ben cuidats i amb serveis on val la pena apropar-s’hi, ni que sigui per fer-hi una passejada.

I desprès de recórrer el territori, no podem deixar de banda l’essència de la cuina Mediterrània. La cuina ens parla tant d’un lloc com els paisatges, els pobles o les persones de la terra. A les Terres de Mestral, la gastronomia ens parla de la dieta mediterrània, on la cuina troba l’equilibri perfecte entre la mar i la muntanya. Des del mar, la tonyina. De la terra, l’oli, la mel i els fruits secs. L’oferta gastronòmica és molt variada i extensa amb una gran varietat de restaurants, segons el tipus de cuina, des de la més tradicional fins a la més elaborada, adaptada als nous temps i als paladars més exigents. I entre tots els plats de la cuina de les Terres de Mestral, la icona és la clotxa, un menjar tradicional del territori que té la capacitat d’adaptar-se als nous temps i que alhora ens permet conèixer i assaborir la tradició i els temps passats. I és que la clotxa era i és un menjar de tros, de camp, d’aire lliure i ple de sabor.

Per si vols saber-ne més, terresdemestral.cat.

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
Suscripcions

PUBLICITAT

Anuncia't

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes