La Vall de Llémena deixa petjada

Racons per Catalunya, La Vall de Llémena

Un racó nou per descobrir 

Una mica d’història

Situada en el sector més meridional de la serralada transversal i a cavall de dues comarques, el Gironès i la Garrotxa trobem la Vall de Llémena, un dels principals pulmons verds de la demarcació de Girona, a tocar de la capital i d’accés directe des de la sortida de l’AP7 a Sant Gregor. Emmarcada entre les serres de Finestres i Rocacorba per un costat, i per les Medes, Sant Roc, Santa Elena i Sant Grau per l’altre, la vida dels seus municipis gira a l’entorn de la riera de Llémena. Per Canet d’Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori i Sant Martí de Llémena s’estenen petits pobles, antics veïnats i singulars masies en un marc de gran valor paisatgístic. L’any 2009 els quatre municipis van decidir encetar el camí de la dinamització turística supramunicipal i es va constituir la Mancomunitat de la Vall de Llémena, un ens públic a través del qual promouen els projectes d’interès i abast supralocal, entre ells, el turisme.

El territori

Passejant per tota la Vall trobarem una perfecta combinació entre camps de cultiu, els boscos, els volcans i la presència de l’aigua que conformen un paisatge ric i divers modelat per la natura i els usos tradicionals dels seus recursos.

Un ampli repertori de camins i senders per recórrer a peu, a cavall o en bicicleta de muntanya, molts d’ells seleccionats i senyalitzats ens apropa al seu patrimoni monumental. Existeixen més d’una dotzena de recorreguts per realitzar a peu i quatre recorreguts per fer-los en bicicleta de muntanya que representen un total de 50km de BTT.

Hi ha varies propostes per arribar fins a la Serra de Finestres (dins del parc natural de la Garrotxa), a les muntanyes de Rocacorba i el santuari, o als imponents cingles de Sant Roc i Rocafesa, que mereixen una visita turística, tant per les vistes com per l’entorn natural que s’hi conserva. Altres recursos que es poden visitar a través d’aquests recorreguts són la muntanya i ermita de Sant Grau, les conegudes gorgues alveolars de Canet d’Adri o els volcans de la Banya del Boc i Puig d’Adri entre molts altres.

Els racons i recursos naturals formen una part important del seu paisatge i de la vida de Vall, com l’aigua, el bé natural que ha dibuixat el paisatge a tota la Vall formant part del desenvolupament d’activitats tradicionals, com la pagesia o treballs desapareguts com l’activitat molinera.

Els afloraments del vulcanisme se sumen a la singularitat de l’entorn deixant de penyora varis cràters dibuixats i lava ensorrada.

Els volcans de la Vall de Llémena tenen una especial importància degut a la diversitat de fenòmens eruptius que esdevingueren en la seva formació. La seva riquesa volcànica fa una de les àrees més destacades de Catalunya. De ponent a llevant es troben 6 volcans: Puig de les Medes, aquest és un dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l’unic de la Vall amb qualificació de Reserva Natural. El Puig d’Adri, el Clot de la Omera, el Puig de la Banya del Boc ( un dels millors exponents del vulcanisme quaternari a Catalunya situat fora de la zona volcànica de la Garrotxa) aquests tres estan inclosos a l’inventari d’espais d’interès geològic, també hi el Puig de Granollers de Rocacorba i el Puig Moner. Els volcans del Puig d’Adri i de la Banya del Boc i el Clot són els volcans de més fàcil accés a través de la xarxa de senders.  La Vall de Llémena es troba protegida pel PEIN (Plà d’espais d’interès natural) en tres espais concrets: la zona volcànica de la Garrotxa, les muntanyes de Rocacorba i el Puig de la Banya del Boc.

Territori d’una rica herència patrimonial

L’entorn patrimonial històric i popular és ric en més d’una quinzena d’esglésies, capelles i ermites romàniques per tota la Vall. Tot i el pas dels anys, aquestes arquitectures conserven alguns elements decoratius i estructures que reivindiquen el seu passat romànic. Entre totes cal destacar l’Església de Sant Pere de Llorà on s’han descobert excepcionals pintures romàniques a la part baixa de l’absis, així com vestigis de l’edifici antic al subsòl. També són destacables l’ermita de Sant Joan, les esglésies de Sant Aniol de Finestres, Santa Lena, Sant Vicenç de Canet i Sant Gregori.

Interès turístic

La vegetació de la Vall de Llémena està fortament condicionada per les variants climàtiques i paisatgístiques. Des de boscos típicament mediterranis al pla de Sant Gregori, fins a boscos més continentals de roure, castanyer, pi blanc i alzina seguint la part alta de la vall.

Una de les principals activitats turístiques que defineixen la Vall és el turisme rural. Actualment és la zona del Gironès on trobem una major oferta d’allotjament de turisme rural, ubicats en masos antics i cases de poble que permeten tenir un contacte directe amb l’entorn natural de la zona.

La gastronomia reina a lacuina de pagès, amb els seus brous, productes de l’hort, de caça o de corral, així com excel·lents embotits i receptes on els bolets de la terra són uns dels principals protagonistes, amb una cuina que es nodreix del camp i del saber fer del país, i que incorpora a la seva carta els productes de cada temporada.. Les postres típiques catalanes són el  seu punt final d’una experiència culinària que segurament quedarà a la memòria dels comensals, tot acompanyat d’una bodega rica i diversa. Una cuina que despertarà tots els vostres sentits per conèixer la Vall més autèntica i profunda. 

Visita la Vall de Llémena i deixa’t sorprendre per la seva diversitat i bellesa dels seus paisatges, descobreix un racó  nou!

 

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map