La Ruta de les Cabanes de les Garrigues

Cabanes Rutes per Catalunya

Ruta de les Cabanes de les Garrigues

Anem a donar un tomb per les Garrigues, visitant les cabanes que el passat ens ha deixat. Hi ha més de mil cabanes catalogades, amb nou estils diferents de coberta, tot i que la més emblemàtica és la cabana de volta. Acompanya’ns i gaudeix d’aquesta ruta!

Aquesta ruta, passa pels termes de Les Borges Blanques, Castelldans, L’Albi i Vinaixa, i s’hi troben 9 cabanes, una cogulla, una bassa i un aljub.

Cabanes amb volta de canó, volta apuntada, falsa cúpula, coberta de lloses i coberta de jàsseres i lloses, són els estils que tenen les cabanes de la ruta.

CASTELLDANS

Comencem la ruta a Castelldans, amb la Cabana de Cal Felipet, una cabana amb coberta de volta de canó, on a l’interior de la cabana hi trobem una llar de foc i dos armaris integrats a la paret, una menjadora i un rellotge de sol. Una primera cabana que deixa el llistó molt alt!

La següent parada, és també al terme de Castelldans, però no és una cabana, es una bassa, la Bassa de Cal Felipet, un forat excavat al terra i empedrat, que recollia l’aigua de la pluja per al consum del pagès.

LES BORGES BLANQUES

Seguim amb la ruta, canviem de terme i anem a Les Borges Blanques, on ens trobem amb la Cabana de les Pedreres, una cabana amb coberta de volta de canó. A l’interior de la cabana, podem veure una pedra amb unes creus gravades.

Continuem per Les Borges Blanques, fins arribar a la Cabana de Cal Quintana, una cabana coberta amb volta de canó. A l’interior de la cabana hi trobem la menjadora de l’animal de càrrega i la llar de foc. De moment totes les cabanes que hem vist son de volta de canó, corroborem que és la construcció més emblemàtica.

Si seguim amb la ruta, al mateix terme hi ha la Cabana de Cal Quintillà, una cabana de dues plantes amb coberta de volta de canó. La porta la trobem emmarcada amb tres muntants de pedra per banda o llinda. Aquesta cabana també té llar de foc, armaris integrats a la paret i una pica de pedra.

I ja marxant de Les Borges Blanques, trobem la Cogulla de Cal Quintillà, que proporcionava l’aigua al pagès.

VINAIXA

Arribem a Vinaixa, i ens aturem a la Cabana de Joan Miró, una cabana diferent, té el seu inici a un metre del terra! Una cabana que sense cap dubte no ens deixarà indiferents.

La següent cabana, també a Vinaixa, torna a ser amb volta de canó, és la Cabana d’Isidre Mas, una cabana repleta d’armaris, tots integrats a la paret.

I per fi, arribem a l’Aljub, està cavat a la roca i cobert amb obra. També servia per l’aigua del pagès.

Abans de deixar Vinaixa enrere, arribem a la Cabana de Víctor Guasch, una cabana coberta amb 5 jàsseres de pedra i lloses. Davant de la porta podem veure un dau de pedra i una pica de pedra. La cabana era utilitzada pel picapedrer, i encara podem veure restes de pedra treballada!

L’ALBI

I arribem a l’Albi, on hi ha la Cabana de Cal Cintet, una cabana coberta amb quatre lloses de grans dimensions. En una de les pedres de la cabana podem veure el número 1989 gravat, la data de construcció de la cabana.

Una altra cabana de l’Albi és la de Cal Jaume Càndio, una cabana coberta de falsa cúpula rematada amb quatre petites lloses. Al seu interior hi ha dos departaments, l’habitacle del pagès i l’altre feia funcions d’estable.

EL VILOSELL

I per acabar la ruta, El Vilosell ens rep amb una cabana coberta amb lloses, la Cabana del Mas de Linyà. Al seu interior, hi ha la llar de foc amb la fumera integrada a la paret i la menjadora.

13 indrets que ens mostraran el passat de les Garrigues, on podrem gaudir el que ens ha deixat la història. 

Turisme les Garrigues
Per a més informació visiteu www.turismegarrigues.com
O descarregueu-vos el tríptic amb tota la informació de la ruta clicant aquí
Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ