La Pobla de Segur

La Pobla de Segur. Rutes Catalunya

La Pobla de Segur

On tot té personalitat jussanenca

Al bell mig de la comarca pirinenca del Pallars Jussà s’hi troba La Pobla de Segur, un municipi preciós que rep les aigües del riu Flamisell i del Noguera Pallaresa.

Pots arribar-hi amb tren, tota una experiència turística on poder gaudir d’unes magnífiques vistes, ja que l’itinerari voreja 4 llacs i travessa el Congost dels Terradets.

Quan tens l’oportunitat de conèixer-lo no en vols marxar per la infinitat d’activitats i propostes de turisme que brinda la població. Per aquest motiu, amb els anys s’ha convertit en la segona població més important de la comarca del Pallars Jussà, ja que en el seu terme municipal també hi inclou els pobles i despoblats de Gramuntill, Montsor, Pumanyons i Sant Joan de Vinyafrescal.

Podríem escriure infinitat de coses sobre totes les oportunitats de turisme que presenten però parlarem d’algunes que, quan els visiteu no us podeu perdre per res del món, així com tampoc la seva deliciosa gastronomia, tant particular de la que compten.

Descobreix el poble…

La Pobla de Segur, un poble de gairebé 3.000 habitants que cuida la natura diàriament que li han permès gaudir a dia d’avui del pantà de Sant Antoni essent l’embassament d’aigua dolça més gran de Catalunya. Aquest pantà pertany al riu Noguera Pallaresa i, sent sincers, les seves vistes i la vegetació que l’envolta són de fotografia.

La flora i la fauna que voreja La Pobla de Segur és immensa, la qual cosa li dona l’oportunitat de ser punt de partida de moltes rutes de senderisme i ser un lloc ideal per a la pràctica de BTT.

Cal destacar el Congost de Collegats – Boumort. Es tracta un territori amb prats verds i boscos frondosos de les Serres de Boumort i de Carreu o les Roques Roges que el conformen. Un lloc privilegiat per a l’observació de fauna, ja que és l’únic espai d’Europa on hi nidifiquen les quatre espècies de voltors del continent: aufrany, trencalòs, voltor negre i voltor comú. 

D’altra banda, Collegats-Boumort també és lloc per als fanàtics de la cultura, ja que estem parlant d’un territori d’història, llegendes i tradicions arrelades. On s’hi poden observar indrets mítics, com l’Argenteria o la Geganta Adormida, patrimoni medieval, com l’Antic Monestir de Sant Pere de les Maleses, o les restes del Front del Pallars a la Reserva de Boumort.

Seguint parlant d’espais amb historia que han conformat La Pobla de Segur, destaquem les antigues instal·lacions de l’antic molí d’oli de Sant Josep (1905), el qual disposa de tota la primitiva maquinària de caire industrial utilitzada per a l’elaboració de l’oli. El sector agroalimentari ha sigut una gran potència econòmica al llarg dels anys per a la Pobla de Segur.

Un altre exemple de visita seria la Casa Mauri (1907), es tracta d’un palauet-residència modernista, tot i que ara mateix és la seu de l’Ajuntament del poble, envoltat d’uns jardins de l’època. El seu aspecte de palauet fortificat és tremendament bonic, amb una decoració peculiar amb ús de vitralls, forja i mosaics propis del modernisme. És una obra del ceramista Lluís Bru.

Gastronomia

I com a bons tastadors de delícies per al paladar, de la Pobla de Segur no podem marxar sense provar alguna elaboració artesana del seu assortiment.

Com a bons amfitrions del Pallars Jussà, la carn s’emporta el podi a varietat, artesania i qualitat. Són molts els artesans que treballen els seus propis productes que comercialitzen als establiments del poble i que venen arreu de Catalunya.

Evidentment, la seva natura els proporciona els principals “ingredients” per poder aconseguir els millors embotits de La Pobla de Segur. La qualitat de la carn és excepcional, la qual els permet fer elaboracions com la girella, el xolís, la secallona o la botifarra negra i blanca, que si te’n endús cap a casa, t’estaràs emportant joies gastronòmiques que faran ric el paladar i la panxa.

Entresegueixen les meravelles dolces de les fleques i pastisseries de tota la vida i les noves que segueixen preservant l’essència de sempre. L’acompanyen les cerveses i la ratafia que, amb molta cura i afecte treballen perquè els paladars més exigents gaudeixin bevent les seves varietats.

No obstant, per aquestes contrades també trobaràs una gran varietat de formatges i lactis varis, una carta d’horta extensa i meravellosa juntament amb les mels, melmelades i olis. Gairebé tot artesà, de qualitat, amb una experiència centenària que et garanteix que allò que tastes és totalment treballat des de fa molts anys.

I tu, què prefereixes? Nosaltres no ens podem decidir, ens agrada tot!

 

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ