La Bisbal d’Empordà

Rutes per Catalunya La Bisbal d'Empordà

La Bisbal de l’Empordà

Capital de la ceràmica

  Situació geogràfica

La Bisbal d’Empordà se situa en un entorn privilegiat al bell mig de la plana Empordanesa, envoltada pel massís de les Gavarres i un paisatge farcit de pobles petits amb molt d’encant.

És propera als grans centres turístics de la Costa Brava: L’Escala, L’Estartit, Pals, Begur, Palafrugell, Palamós… A tan sols mitja hora de Girona i a dues hores de Barcelona, amb bones connexions d’autobús i tren.

El distintiu de la Bisbal “capital de la ceràmica”

Si algú pensa en comprar ceràmica i antiguitats, la Bisbal és la seva destinació. Parlar, doncs, de la Bisbal és parlar de ceràmica i del seu ofici creatiu i artesà, el qual està en contacte amb la terra, l’aigua i el foc.

El carrer principal “l’Aigüeta” és un dels carrers on hi trobem situades la gran majoria de les botigues de ceràmica de la vila, les quals ens mostren la importància que té per a la Bisbal el sector decoratiu de la ceràmica i l’artesania.

L’excel·lent qualitat de la ceràmica bisbalenca ha permès crear la marca “Ceràmica de la Bisbal”, un distintiu d’origen protegit per individualitzar, personalitzar i reconèixer els productes ceràmics elaborats a la Bisbal.

El Museu de Terracotta és un dels museus de ceràmica més importants del país. Es troba situat en una antiga fàbrica de ceràmica que duia el mateix nom i és una institució dedicada a conservar i difondre el patrimoni tècnic i industrial de la ceràmica bisbalenca.

Ciutat d’antiquaris i brocanters

El sector de les antiguitats aporta molt de prestigi a la ciutat. L’encant de restaurar i recuperar mobles va fer que la Bisbal i rodalies obrissin nombrosos establiments especialitzats en la venda i restauració d’antiguitats i objectes de brocanteria. Un fet que ha convertit la Bisbal d’Empordà en ciutat d’antiquaris……Val la pena fer-hi una ullada!                                                                                                                                                                                                                 

La ciutat gaudeix d’una gran riquesa comercial a la zona del nucli antic, una varietat de comerços de qualitat situats en un entorn històric i patrimonial de primer ordre, que fan de la Bisbal d’Empordà un lloc privilegiat per anar a comprar.

Patrimoni històric

El nucli antic de la Bisbal conserva un ric patrimoni arquitectònic. L’edifici més emblemàtic i significatiu és el Castell Palau el qual és visitable i compta amb audiovisuals amb diferents idiomes.

L’oficina de turisme disposa de fulletons específics per a poder fer un recorregut històric pels altres elements patrimonials de més interès del nucli antic.

Gastronomia

La Bisbal ofereix un gran ventall de possibilitats gastronòmiques, des de la cuina casolana tradicional, a la cuina de mercat, fins a la gran qualitat de les seves pastisseries.

A la Bisbal hi trobareu molts restaurants on podreu tastar diferents tipus de cuines.

D’altra banda, el municipi posa al vostre abast una completa i variada oferta d’allotjaments a la ciutat i dels seus voltants: hotels, pensions, allotjaments en entorn rural i cases de colònies.

Turisme

La cultura tradicional està ben arrelada a la Bisbal i la seva gent, que participen activament al llarg de l’any al calendari festiu.

La Fira del Circ al Carrer és un festival de circ que té lloc el tercer cap de setmana de juliol. S’ha caracteritzat sempre per una programació original i d’avantguarda, per la qualitat de les companyies i els artistes que hi participen i per la diversitat de gèneres.

El Correfoc s’inspira en el “ball de diables” del s. XII que simbolitzava la lluita entre el bé i el mal. Un espectacle-cercavila on els “dracs” encenen petards i traques i on es pot participar de manera segura si es porta la indumentària adequada.

Forma part, juntament amb el Ball de Gegants i la cercavila, dels espectacles principals de la Festa Major de Santa Maria, al mes d’agost.

El ball i la rua de carnaval, el Festival Internacional de Música de Torre Maria (juny), la Festa Major de Sant Pol (juliol), l’aplec del Remei a Castell d’Empordà (octubre), el ball de Nadal són algunes iniciatives de les moltes entitats locals, que no paren de crear noves propostes cada any.

Esdeveniments i mercats culturals

El mercat setmanal dels divendres és un dels més antics de la comarca. L’any 1322 el rei Jaume II va atorgar a la ciutat el “privilegi” de celebrar un mercat setmanal que durant segles ha estat escenari de transaccions agrícoles i ramaderes. Actualment, es fa al nucli antic de la Bisbal que el formen unes 150 parades d’alimentació, roba, parament de la llar, etc.

La Fira Mercat al Carrer se celebra cada 1 de Maig i es tracta d’una mostra multisectorial dels comerciants de la ciutat i de marxants de fora. La fira té el seu origen en la Fira de Cinquagesma iniciada l’any 1448 gracies al “privilegi” atorgat per la Reina Maria, muller d’Alfons IV el Magnànim.

La Fira Antic Empordà se celebra al pavelló firal de la Bisbal per Setmana Santa dels anys senars. Es tracta d’una aposta del sector per dinamitzar-se i promocionar la seva activitat.

També bianualment però, els anys parells, se celebra la Fira d’Artesania i Ceràmica, que es fa el Divendres Sant al passeig Marimon Asprer. Cada 11 de setembre des de l’any 1987, se celebra la Fira de Brocanters, Col·leccionisme i Joguines.

A la tardor, a mitjans d’octubre s’organitza també una jornada anomenada Tastaolletes.  Es tracta d’una ruta gastronòmica i ceràmica, dos elements que són els protagonistes durant 30 dies de l’activitat que comença des de finals d’octubre i s’allarga fins a mitjan de novembre. S’hi degusten tastets servits amb l’autèntica ceràmica de la Bisbal dels bars i restaurants locals adherits a l’activitat.

Naturalesa i turisme actiu

La Bisbal presenta propostes de natura per a totes les edats i per a tots els nivells, des de les Gavarres a la Plana de l’Empordà, i ja bé sigui a peu, en bicicleta o en BTT. Tota la informació la trobaràs a la web de la oficina de turisme www.visitlabisbal.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map