Història, cultura, art i senderisme

HISTÒRIA, CULTURA, ART I SENDERISME

Lladurs un municipi de la comarca del Solsonés, format per un extens territori de 128,69 km2 i amb una altitud que oscil·la entre els 700 i els 1.000 metres. La seva població que ronda els 230 habitants, es troba íntegrament disseminada en masies, sense cap nucli principal aglutinador.

Lladurs és un municipi ric pel que fa a jaciments prehistòrics que, compta amb grans nombres de sepulcres i també té la sort de posseir un dels pocs jaciments d’hàbitat de la comarca del Solsonès, la cova de les Portes.

A més, hi ha diferents pobladors que s’han anat succeint en aquest municipi durant el curs de la història, ibers, romans, gots, nobles feudals… que han anat perfilant el municipi fins a l’actualitat. Podem trobar múltiples esglèsies i ermites, passant pels castells dels senyors i les diferents obres d’enginyeria civil com ponts i aqüeductes, les quals en són testimoni.

Un ric patrimoni cultural, que xiuxelleja històries molt llunyanes de guerres i vivències que han anat conformant el present Lladurs. Aquesta població amaga una cultura, un folklore popular que conserva el seu caràcter propi i un art milenari que deixen a tothom ben sorprès. Aquesta zona, actualment, manté la pagesia, és per això que ens trobem un paisatge en mosaic, imponents boscos intercalats per camps, pastures i prats amb relleus abruptes, valls engorjades, rius i cims alternosos. Aquest poblat gaudeix les diferents cases rurals que garanteixen tranquil·litat i bellesa en cada racó del municipi, així com també ofereixen una gastronomia espectacular en els seus tres restaurants, que estan situats en cada extrem de Lladurs.

Si t’agrada la natura i sobretot, caminar

Aquesta zona et permet visitar la Ribera Salada, per la banda de ponent, i el Riu Cardener, per llevant, ofereixen indrets ídilics per refrescar-se al bon temps i també, en algun dels seus afluents, es pot practicar el descens de barrancs. Les característiques geogràfiques de la zona també permeten realitzar altres esports com la pesca, la caça o el golf de muntanya i, sobretot, passejades i recorreguts en bicicleta al llarg de tot el municipi.

Perquè gaudir de la natura de Lladurs?

Aquesta població està situada entre uns boscos submediterranis potencials de les rouredes submeditarrànies que es fan als solells poc rocallossos i els de les pinedes de pinassa desenvolupades ufanosament a la major part del municipi.

Els boscos de pinassa, una espècie considerada endèmica dels Prepirineus Centrals i Sistema Ibèric, formen el paisatge sominant, sovint amb petits roures i certes extensions d’alzinar amb boix. L’estrat arbori d’aquests boscos està dominat per la pinassa, acompanyada per carrasques i roures subpirinencs. L’estrat arbustiu està caracteritzat per la presència de càdecs, boixos, corners, auró negre i arç blanc. L’estrat herbaci presenta recobriments baixos, de composició molt variable, on hi són habituals la jonça, la viola i el té de bosc.

Al voltant dels principals rius de l’estatge montà que travessen el municipi i fins els 1.300m d’altitud s’ha desenvolupat una comunitat vegetal amb una estructura, en general, ben conservada,els sargars.

Aquesta comunitat es caracteritza per la presència de bosquetons arbustius que viuen en terrenys codolosos riberals i que retenen el sòl en cas de riuades importants.

Pels amants del senderisme,

Lladurs és atravessat pel GR-7 i compta també amb el Camí dels Bons Homes i l’antic Camí Ramader. Són rutes de gran bellesa que us mostraran la riquesa del nostre patrimoni artístic i natural. El GR-7 es tracta del primer Sender de Gran Recorregut que es senyalitzà a l’Estat Espanyol. Parteix d’Andorra fins arribar a l’estret de Gibraltar. Es troba senyalitzat com la resta de Senders de Gran Recorregut, a partir de marques vermelles i blanques. En el municipi també es pot realitzar dues variants del GR-7:

  • GR-7- 5: Hostal del Pla, Pla de Riat, Olius i Solsona. Durada aproximada: 3.55h. Distància: 15,9 km.
  • GR-7- 6: Solsona, Timoneda, Odèn i Sant Llorenç de Morunys. Distància: 21,9 km.

Com a anèctoda, el poble compta amb diferents llegendes, així com la del bruixot de la Serra, el gall de l’Alzina, el pont del Clop, el rector del Castell de Lladurs, el senyor de Lladurs i l’amor de la seva esposa, el Tossal de S.Esteve Coscollol.

Per a més informació, visita www.lladurs.cat

 

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ