Guissona, més de 2.000 anys d’història

Racons per Catalunya, Guissona

Guissona

Més de 2.000 anys d’història

Guissona, una població històrica on cada element que el forma, en representa una petita part del que van suposar els avantpassats en aquesta vila.

Situació Geogràfica

La vila de Guissona està situada al Nord de la comarca, al centre de la plana de Guissona, una subcomarca amb distincions pròpies i diferenciades dins el context de la comarca de la Segarra.

Les característiques orogràfiques d’aquesta zona venen marcades per un extens pla entre dues conques fluvials, la del Llobregós al nord i la del Sió al sud.

El doll de la Segarra

La presència d’un important aqüífer, que ha significat que Guissona fos coneguda com el “doll de la Segarra”.

L’aqüífer nodreix un important conjunt de fonts: la de l’Estany, la Fonteta, la del Pi, la del Farell, la del Foratmicó i la de la Salut.

Ruta pel Patrimoni històric

Si t’agrada descobrir edificacions amb una vida passada i on la impremta del passat hi és molt present, no et pots perdre La col·legiata de Santa Maria, un temple de grans dimensions dedicat a l’Assumpció de la Verge.

Com en tots els pobles, la font i el safareig han sigut testimonis de moltes aventures i lloc de trobada per a molts vilatans. Aquest espai es tracta d’un conjunt arquitectònic format per la font principal o utilitzada per omplir els càntirs, la font de rentar les verdures, dos safareigs i un abeurador.

D’altra banda, aquest poble té la muralla i el Portal de l’Àngel. En el límit del nucli històric davant de la plaça Vell Pla, part de l’antiga muralla resta visible integrada en les cases que hi limiten.

Seguint el mur en direcció oest ens condueix fins al Portal de l’Àngel. Aquest és l’únic dels tres portals que donaven accés a la vila que s’ha conservat.

Com tot poble històric hi ha el Pou del Gel, una construcció soterrada i cilíndrica del segle XVII plantejada per conservar el glaç de l’hivern i poder-lo vendre durant els mesos de més calor.

Un espai emblemàtic per aquest població seria L’obra de Fluvià un palau episcopal inacabat que feu edificar la mitra d’Urgell amb Pere de Cardona al seu capdavant. Es tracta d’un edifici tardogòtic de gran interès que fou construït a inicis del segle XVI

Parc arqueològic de Guissona

A Guissona hi trobem el Parc arqueològic, d’un jaciment de més dues hectàrees en procés d’excavació que, any rere any, va donant noves pistes sobre com era la vida a Guissona fa dos mil anys endarrere.

Fins al moment s’han posat al descobert restes de l’entrada nord de la ciutat, part de la muralla, un barri de cases amb una domus senyorial, unes termes monumentals i un celler tardoantic. Tot el conjunt, sumant-hi el Museu Eduard Camps i Cava, centre d’interpretació de les restes, constitueixen un equipament únic a les terres de Lleida.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ