Guimerà, un poble medieval únic

Racons per Catalunya, Guimerà

Guimerà, un poble medieval únic

Situada a la vessant d’un turó a la dreta del riu Corb, Guimerà llueix amb elegància a uns 500 metres d’altitud a la comarca de l’Urgell.

A mig camí del riu Corb, paral·lel geogràfic que divideix per la meitat Catalunya, el poble de Guimerà es troba a la vegada al centre d’un terme municipal quasi circular.

A aquesta posició geogràfic tan destacada, se li afegeix una extraordinària qualificació urbanística i arquitectònica que el converteix en un exemple magnífic del que s’anomena la urbanització del coster.

Un poble medieval

L’autèntic atractiu de Guimerà és el nucli medieval de la població, un laberint de carrers que van pujant cap a l’església de Santa Maria o cap a la torre, creant un original joc de formes arquitectòniques. Arcades, cobertes, escales… i tot molt ben conservat.

Els carrers de la part baixa del poble estan creuats per passeres, ja sigui en galeria coberta o en balconada. Són passos per comunicar cases que estan a una i altra banda del carrer.

Les cases tenen sortida a un carrer per l’entrada principal i un altre de nivell superior per les golfes. A part d’això, un dels fets que més sorprenen són les finestres nobles d’algunes de les cases del casc antic, ja que tenen un to petitburgès que s’acostumava a utilitzar en el seu temps.

Visitar la vila medieval de Guimerà és caminar, passejar amb tranquil·litat pels seus carrers i conèixer la seva història i el seu encant

Passejant pels seus carrers, Guimerà et brindarà la seva història a partir de totes les cases i carrerons de pedra amb detalls i elements decoratius en portes, finestres i arcades que fan reviure temps llunyans i viatjar enrere fins al segle X.

Un dels trets distintius de la vila de Guimerà és el conegut mercat medieval, unes jornades de productes d’artesania on gaudir d’espectacles al carrer, d’un comerç de proximitat, cercaviles i altres activitats. Aquest mercat es celebra a l’estiu, durant el mes d’agost, i són molts els visitants que arriben d’arreu de Catalunya per conèixer la història i la cultura de la vila i la comarca. 

Una exquisida gastronomia també t’espera a la vila de Guimerà, on podràs provar productes típics com el pa de pagès artesà, l’oli d’oliva, el vi o els embotits

I si es visita Guimerà, també hi ha diverses opcions pels seus voltants que valen la pena de descobrir. La Ruta del Cister, per exemple, es va crear amb el propòsit de potenciar el turisme de les terres d’interior.

Cadascuna de les tres comarques que abasta la Ruta (l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell), acull respectivament un monestir cistercenc: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, les tres abadies fonamentals del Cister a Catalunya.

A més, a banda d’aquestes joies culturals, també cal destacar el gran nombre de castells, un vessant captivador del patrimoni monumental d’aquesta terra. Val la pena remarcar-ne, entre altres, els castells de Verdú i de Guimerà dels segles XI i XII.

Ajuntament de Guimerà

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ