Fars de Catalunya
Ubicats en indrets de gran interès paisatgístic, esdevenen excel·lents miradors del litoral. Tenen, a més, una aura de misteri i llegenda, potser perquè se’ls associa amb el bonfuncionament de la navegació, des dels temps més remots. De nit, la seva llum crea una atmosfera màgica que ha inspirat artistes de tots els gèneres. Un far és una torre construïda arran de costa que porta en la seva part superior un llum potent per orientar en la navegació.
La seva funció ancestral era la d’orientar i servir de punt de referència als navegants de totes les èpoques. Els fars aporten un element de tranquil·litat als navegants: no és el mateix arribar a les envistes d’una nova costa amorfa i desconeguda, que identificar-hi un far. Cert que avui dia tothom porta sistemes de navegació tecnològics, però un GPS no deixa de ser una màquina freda, mentre que el far és, materialment i espiritualment, una claror en la nit. Els fars són els elements més destacats del paisatge costaner i, a Catalunya, se’n compten més d’una vintena entre el Port de la Selva i el delta de l’Ebre.
Actualment, el futur dels fars rau en el seu passat, en el paper com a testimonis de formes de vida i de treball pertanyents a temps pretèrits, alhora que al seu valor arquitectònic i paisatgístic. En destaquem quatre.
Far de la Punta del Fangar
El far del Fangar o la Faroleta indica als vaixells la proximitat de la punta del Fangar, al municipi de Deltebre. El far projecta una llum, blanca, intermitentment cada 12 segons i té un abast de fins a 12 milles mar endins. Per la seva singularitat i com destaca en l’entorn àrid, el far del Fangar constitueix un dels símbols arquitectònics i paisatgístics més característics de les Terres de l’Ebre. La construcció actual data de 1972, tot i que es té constància d’un primer far l’any 1864.
Far de s’Arenella
A 22 metres sobre el mar i ubicat al petit cap que li dona nom trobem el far de la Punta de s’Arenella vigilant l’entrada al final de la badia del Port de la Selva. Fou inaugurat l’any 1913 després de buscar el millor emplaçament per donar servei a les embarcacions que navegaven al nord del cap de Creus. És el primer far de la Costa Brava de nord a sud i garanteix unes excel·lents vistes de la zona en general i de Llançà en particular.
Far de Sant Sebastià
El cap de Sant Sebastià delimita l’extrem sud del golf de Lleó i la seva situació fa que històricament hagi estat punt de recalada de vaixells. Aquest icònic far i l’edifici on es va construir a mitjans del segle XIX s’alça 169 metres sobre el mar, i la seva situació li atorga el privilegi de posseir una de les millors vistes panoràmiques de la Costa Brava. La seva llum arriba fins a 32 milles nàutiques, el més potent del litoral català.
Far de Calella
Situat al cim d’un promontori d’uns 50 metres d’altitud, al lloc on ara hi ha el far, hi havia hagut una antiga torre de guaita i defensa, artillada, que vigilava i protegia les costes dels perills dels atacs dels pirates. L’actual edifici es va estrenar l’any 1859 i s’estructurava en el servei de far i tres habitatges. A l’exterior del far, es pot gaudir d’un excel·lent mirador amb vistes privilegiades de la ciutat de Calella, del conjunt del mar i la costa, i de les muntanyes del parc del Montnegre i Corredor.