Gandesa, capital de la Terra Alta

Marcada per la batalla de l’Ebre

Gandesa compta amb una situació privilegiada sobre unes fèrtils terres que dibuixen un impressionant mosaic de conreus típicament mediterranis a l’abric de les muntanyes de Cavalls i Pàndols

Capital de la Terra Alta, desplega els seus encants a la plana situada al cor de la comarca. La seva posició privilegiada, sobre unes fèrtils terres que dibuixen un impressionant mosaic de conreus típicament mediterranis a l’abric de les muntanyes de Cavalls i Pàndols, domina el pas cap a les terres interiors d’Aragó, a sud cap a València i cap a l’est fins a Barcelona. Per aquest motiu ha estat des de temps immemorials un importantíssim encreuament de camins, disputat per ibers, romans, moros, cavallers templers, carlins i liberals, a més dels dos grans exèrcits enfrontats a la fatídica Batalla de l’Ebre.

La Batalla de l’Ebre va deixar una empremta inesborrable a Gandesa, VISITA El Museu-Memorial PER CONÈIXER LA SEVA HISTÒRIA

Avui, Gandesa gaudeix de l’encant i senyoriu que la va fer famosa antany: podem redescobrir aquest antic esplendor passejant pels carrerons del seu centre històric on ens sorprendran, entre d’altres construccions, la impressionant portalada romànica de l’església de l’Assumpció, les cases pairals i palauets nobles del carrer Miravet, com la casa dels Barons de Purroy, i l’antiga presó, també coneguda pel nom de Palau del Castellà.

Gandesa és també coneguda pels seus vins, adscrits a la DO Terra Alta. Un bon nombre de cellers familiars elaboren vins d’una gran qualitat, entre els quals brillen amb llum pròpia els elaborats amb la tradicional varietat garnatxa blanca. El preciós celler cooperatiu modernista, planejat per Cèsar Martinell fa ja un segle, és testimoni d’excepció d’aquesta forma de vida tan lligada a la nostra terra i el nostre paisatge. És una obra d’art que uneix la practicitat d’un edifici industrial amb l’esplendor dels arcs parabòlics que la converteixen en una de les Catedrals del vi del Modernisme.

La Batalla de l’Ebre va deixar una empremta inesborrable a la nostra població, podem submergir-nos en aquells terribles mesos de 1938 al Museu-Memorial del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, una exposició permanent que relata aquells tres mesos sagnants a partir d’objectes, documents i testimonis. A més, podrem seguir les empremtes en els camps i serres dels voltants, que continuen minats de trinxeres, monuments, refugis i restes materials d’aquell horror no tan llunyà.

L’ entorn de Gandesa ofereix paratges de bellesa singular. A pocs quilòmetres de centre urbà trobem l’espai natural de la Fontcalda, un antic santuari enclavat al mig de la vall que excava el riu Canaletes entre immenses roques calcàries, formant piscines naturals que són el nostre lloc preferit per prendre un bany refrescant a l’estiu, després de un passeig per la Via Verda, a peu o en bicicleta.

Cap a la banda oposada del terme municipal, podem descobrir el conjunt arqueològic de Coll del Moro, les ruïnes d’un poblat ibèric amb el trull de vi més antic de Catalunya i una gran necròpolis amb túmuls funeraris, situat en un dels miradors més impressionants de la comarca.

Gandesa destaca per l’excel·lent qualitat del seus vins amb la DO Terra Alta, entre les diferents varietats autòctones, la garnatxa blanca i el morenillo són les més utilitzades. De la pastisseria típica s’han de tastar els ametllats, les casquetes o pastissets de cabell d’àngel, els carquinyolis, el coc de sagí, els d’aiguardent i el coc amb mel. Els olis d’oliva Verge extra de la DOP Oli de Terra Alta són elaborats a partir de la varietat tradicional empeltre, la més comuna entre els olivers de la comarca, alguns d’ells mil·lenaris.

Per més informació, visita www.gandesa.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ

UBICACIÓ

PUBLICITAT

Anuncia't