Fornells de la Selva

PATRIMONI, HISTÒRIA I NATURA

Fornells de la Selva amaga un ric patrimoni, i deixa una bonica història per aquells curiosos que els hi agrada conèixer les belleses gironines. És en aquests pobles que descobrim que Catalunya té molt a ensenyar-nos.

Si fem un repàs de les curiositats arquitectòniques que li donen significat a Fornells de la Selva ens trobem amb la sitja, un edifici construït l’any 1968 pel “Ministerio del Agricultura”, destinat principalment a emmagatzemar blat tou i ordi. Després de rebre les modificacions i construccions pertinents, actualment presenta un hall per recepcions i actes, sala d’exposicions, la biblioteca, el teatre, les aules de música, la cuina i sales de tallers.

La rectoria és un edifici d’estructura i composició semblant a les cases de pagès de les rodalies de Fornells construïda entre el 1738 i 1796. És d’interès el conjunt arquitectònic i els brancals i cantonades de pedra que s’hi conserven.

L’acompanya l’esglèsia parroquial de Fornells de la Selva, dedicada al màrtir del segle III Sant Cugat, on al seu interior presenta formes gòtiques, amb tres capelles a cada banda i notables claus de volta policromades. El campanar es va acabar de construir el 1620. Les obres més recents que podem veure són tres pal·lis pintats dels anys 1990 i 1998, obra de Josep Pujol, Ignasi Esteve i Ció Abellí.

Més enllà el Castell de Fornells ocupa el lloc d’una antiga masia enderrocada. L’edifici no conserva altre tret de fortificació que el fet de ser bastit damunt d’un talús artificial, al que s’accedeix per un pont que tal vegada fou llevadís. Al costat del castell s’hi conserva una capella dedicada a Santa Maria (1122), actualment en ruïnes. La imatge de Santa Maria donà peu a un llegenda recollida per Joan Amades. Els voltants del castell, tan característics, han estat utilitzats durant molts anys per fer-hi la representació del Pessebre vivent.

Entre aquestes curiositats, en trobem una de ben original, la Font de Can Pou, datada el 1854, i el monòlit del Tet. Aquest monument funerari situat al mateix mas, dedicat al gos Tet està construït amb rajoles amb tres cossos rectangulars i coronat per una altra coberta piramidal. Honora el cos d’un gos i fonamenta la llegenda del “Gos del Tet” que diu que aquest anava cada dia fins al poble amb el cabàs, la llista de la compra i els diners i adquiria els queviures de la casa. Aquesta intel·ligència del gos féu que els seus amos a la seva mort, li dediquessin un monument.

La natura també hi deixa empremta, aquesta vegada parlem d’un roure centenari  al sud del municipi, el qual fou possiblement fou usat com a fita entre propietats. La soca té una circumferència de 3,20 metres. Per la seva antiguitat i mides està catalogat per l’Ajuntament com a bé d’interès local.

Entrant al poble pel Fornells hi ha el Parc, un passeig que porta fins a l’estació del ferrocarril, on al bell mig dels jardins hi trobem exposada una locomotora de tren. Si seguim el camí en direcció al “silo” trobem el circuit “tren de vapor viu” on alguns diumenges al matí els infants poden gaudir d’una passejada sobre un autèntic tren de vapor a escala reduïda.

 

Poc més enllà, trobem la plaça dels Països Catalans, amb una zona de passeig i una altra amb jocs infantil i al carrer Pep Ventura hi ha una plaça d’esbarjo amb una àmplia zona verda permet fer utilitzada per diverses activitats lúdiques.

El món del ferrocarril hi ha deixat petjada i molta història, si ens fixem bé, a l’entrada del poble, al mig d’uns jardins, hi trobem un monument al ferrocarril. Es tracta d’una locomotora construïda al voltant dels anys 60, motor Diesel, amb un pes de 50 tones i una llargada d’onze metres. És una peça de museu ja que actualment a l’Estat espanyol només en queden tres. A més a més, compten amb l’estació i un circuit de tren. L’estació actual fou construïda al voltant del 1920. Aquest edifici és de gran interès per la disposició arquitectònica de tot el seu conjunt: composició de forats, finestres i portes, cornisa, motllures de façana i color. Les seves característiques són les típiques de quan es construïren moltes de les estacions del recorregut ferroviari Barcelona – Portbou.
Actualment és la seu de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de les comarques gironines que l’han convertit en museu amb visites concertades. Al costat s’ha habilitat un circuit de trens a petita escala, que té un recorregut d’un quilòmetre.

Per a més infomació visiteu, www.fornellsdelaselva.cat

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ