Experiències culturals a Palafrugell

Les 6 experiències culturals de Palafrugell

No et pots perdre les 6 experiències culturals del municipi baixempordanès!

 

Dipòsit Modernista Can Mario

Ubicat al centre de la població de Palafrugell, el Dipòsit d’Aigua Modernista de Can Mario és únic a Catalunya, una construcció excepcional dins el món surer, singularitat remarcada pel fet d’ésser Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 2000. Es bastí entre 1904 i 1905, projecte de l’arquitecte General Guitart i Lostalo i estructura metàl·lica construïda pels Talleres del Arquitecto Don Juan Torras de Barcelona. Des de dalt de la Torre Dipòsit es pot gaudir d’unes magnífiques vistes de l’Empordanet i fins i tot en dies clars es pot arribar a veure el coll del Pertús.

 

Jardí Botànic Cap Roig

Situats entre els municipis de Palafrugell i Mont-ras, a la comarca del Baix Empordà (Girona), els Jardins de Cap Roig són, per la seva singularitat, un espai únic a la Mediterrània. Natura, art, cultura i història s’uneixen en aquest paratge de 20 hectàrees que atresora prop de 800 espècies botàniques procedents d’arreu del món i escultures de reconeguts artistes nacionals i internacionals. L’auditori a l’aire lliure és l’escenari d’un dels festivals de música més prestigiosos que es fan a l’estiu, el Festival Jardins de Cap Roig.

 

Fundació Josep Pla

La Fundació Josep Pla neix l’any 1973, quan el propi escriptor decideix donar la seva biblioteca particular i crea la Fundació Privada Biblioteca Josep Pla, regida per un Patronat que s’ocuparà de la seva conservació i de facilitar l’accés al públic interessat. No és però, fins l’any 1990, que s’aproven els estatuts, redactats a partir de l’Acta Fundacional. L’abril de 1992, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Palafrugell es comprometen a col·laborar econòmicament per tal que es puguin dur a terme els objectius dels estatuts que es concreten en promoure, motivar i facilitar la lectura i els estudis de l’obra literària i periodística de Josep Pla. D’ençà de l’any 2000, la Fundació disposa d’una seu pròpia a la casa natal de l’escriptor, al carrer Nou de Palafrugell, que acull la seva Biblioteca, un Centre de Documentació, l’exposició permanent “Josep Pla (1897-1981)”, dues sales d’exposicions temporals i una sala d’actes.

 

Museu del Suro de Catalunya

Ubicat al centre de Palafrugell, el Museu del Suro de Catalunya es presenta com una institució singular per la seva temàtica, el seu àmbit territorial i la seva vocació de servei, adquireix, conserva, interpreta i posa en valor el patrimoni vertebrat a l’entorn del món del suro a Catalunya, en tant que configurador d’un paisatge, una indústria, unes formes de vida i una identitat comunes. Té els propòsits de contribuir al desenvolupament social, econòmic i cultural de la comunitat; d’oferir suport a l’educació formal i com a proposta d’educació informal; així com alternativa de creació i de lleure. El Museu del Suro de Catalunya gestiona a més el Centre d’Interpretació del Dipòsit Modernista de Can Mario i també el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc.

 

Fundació Vila Casas -Museu Can Mario

Can Mario és el Museu d’Escultura Contemporània de la Fundació Vila Casas a Palafrugell (Girona), inaugurat l’any 2004. Acull al voltant de 220 escultures que daten des de la dècada dels 60 fins a l’actualitat i que pertanyen a diversos artistes nascuts o residents a Catalunya. Addicionalment, cada any s’organitzen exposicions temporals.

 

Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda

El Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda és el testimoni de l’ocupació d’un lloc privilegiat des de fa, al menys, 2.600 anys. S’hi pot visitar un jaciment ibèric (segles VI a I aC), una torre de guaita del segle XV (Bé Cultural d’Interès Nacional), una ermita i hostatgeria del segle XVIII i un far del segle XIX. Tot al cim d’una muntanya amb penya-segats sobre el mar i amb una de les millors panoràmiques de la Costa Brava i si el dia és clar la vista arriba fins als Pirineus. La torre de guaita (S. XV) tenia com a funció vigilar la zona costanera per tal de protegir-la de possibles invasions corsàries i pirates, molt freqüents durant els segles XV i XVI. És per això que es va construir en un lloc estratègic (dalt d’un penya-segat, a 165 m d’alçada) des d’on es pogués divisar una àmplia franja marítima. Al llarg dels més de 550 anys d’història de l’edifici, s’hi han fet diferents reformes, al 1441 es va autoritzar el seu ús com a ermita, segurament aquesta funció religiosa és el motiu de la seva planta irregular, en semicercle (àbsis) de la banda est i recta de la banda oest, també s’ha modificat obertures, s’han millorat els accessos entre les plantes i els paviments. Tot i això, conserva molt bé l’ambient origina.

Accés a les 6 experiències amb el CULTURAL PASS per 10€. Les entrades es poden obtenir a l’Oficina de Turisme de Palafrugell, als llocs d’interès esmentats en l’article i, en temporada estiuenca, als Punts d’Informació de Calella, Llafranc i Tamariu.

Per a més informació, visita www.palafrugellplus.com
Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ