Baix Pallars, un municipi que cal descobrir

BAIX PALLARS UN MUNICIPI QUE CAL DESCOBRIR

Baix Pallars és la vila més meridional de la comarca del Pallars Sobirà i està formada pels nuclis de Peramea, Baén i Montcortès de Pallars, tots ells amb característiques i racons que cal descobrir.

Aquest municipi ric en espais naturals, en patrimoni cultural, històric i immaterial, així com una extensa xarxa de camins i rutes de senderisme, ens rep amb les portes obertes per fer-nos conèixer totes les seves propostes de turisme actiu i en la descoberta del valors naturals i culturals del territori. Acompanya’ns en aquesta lectura i descobreix l’encant del Baix Pallars!

Tot aquest conjunt territorial presumeix de tenir un patrimoni cultural extens, amb monuments i zones declarades Béns Culturals d’Interès Nacional. Aquestes són la Vila closa de Gerri de la Sal, el Monestir de Santa Maria, l’Alfolí o Museu de Gerri de la Sal i la Vila closa de Peramea. A més, també compta amb tres zones PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural) que són l’Estany càrstic de Montcortès, font d’inspiració de moltes llegendes, l’Estret de Collegats amb l’Argenteria, una cascada natural que ha inspirat a poetes com Mossèn Cinto Verdaguer o arquitectes com Gaudí i, per últim, la Costoia, el límit pirinenc dels boscos mediterranis amb els d’alta muntanya, que presenta una gran diversitat faunística. Tots aquests es troben dins de la Reserva Nacional de caça Boumort, un paratge de gran diversitat d’espècies, elements zoogeogràfics molt diferenciats i amb presència de poblacions de cérvols i cria d’ocells rapinyaires necròfags més importants de Catalunya.

Pels apassionat del senderisme i les caminades en plena natura, l’antiga xarxa de camins que antigament comunicava els petits pobles del Pallars Sobirà, són ideals per fer una excursió i endinsar-se en la natura més pura, viatjant a un passat no gaire llunyà. Com a rutes destacables al Baix Pallars trobem el Cinquè llac, una travessa circular de senderisme als Pirineus de mitja muntanya, assequible per a tot tipus d’aficionats. Aquesta ruta travessa els dos Pallars i l’Alta Ribagorça, i està dividida en cinc etapes de les quals la primera i la última, se situen dins del Baix Pallars. La primera etapa recorre l’anomenada Geganta Adormida, és a dir, Serra de Peracalç que rep aquest nom per la seva silueta amb l’aspecte d’una dona ajaguda. A més a més, aquesta primavera s’ha recuperat la volta a l’Estany de Montcortès, una volta que permet observar la fauna i la flora de tot l’estany.

Conjunts Històrics

Gerri de la Sal i Peramea són les dues úniques poblacions del municipi declarades Bé Cultural d’Interès Nacional com a conjunt històric pel seus valors arquitectònics.

El nucli de Gerri de la Sal és la suma de petits conjunts com els salins, l’entorn de la plaça Sant Feliu en forma de vila closa, el carrer Major i el carrer de l’església. El conjunt patrimonial més destacat del municipi des del punt de vista històric, arquitectònic, artístic i turístic és el Monestir de Santa Maria de Gerri, una església fundada en els temps dels visigots. No lluny d’aquest sector hi trobem el pont medieval, un dels espais més fotografiats de la vila. Finalment, l’espai urbà on s’ubica l’Alfolí o Museu de Gerri, anomenat també Casa de la Sal, un immoble utilitzat per l’activitat Salinera de Gerri i per altres esdeveniments socials i culturals de la vila. I és que la sal ha estat el principal motor econòmic de la població de Gerri de la Sal durant molts anys gràcies a les seves Salines, que daten de l’any 807.

El dia 6 d’agost se celebra la Festa Sal, una jornada per posar en valor el patrimoni saliner de Gerri amb diverses activitats i una fira d’artesania amb productors locals, show cooking amb els restauradors del poble, banys a la piscina d’aigua salada i tallers infantils.

Peramea és una població d’origen romànic que conserva l’arquitectura de les cases, façanes, portals adovellats i elements singulars que fan d’aquest nucli un dels atractius patrimonials més importants del municipi. Hi destaca l’església de Sant Cristòfol, on s’hi conserva béns mobles com les nombroses talles barroques i una excepcional col·lecció romànica

Patrimoni arqueològic

El municipi té una gran quantitat de megàlits en bon estat de conservació i que s’hi arriba fàcilment per visitar. Hi trobem la Pleta del Compte, situada a prop de Gerri de la Sal al desaparegut poble del Compte. És un petit abric sobre la roca i es situa a l’Edat de Bronze, així com el monument funerari d’inhumació col·lectiva Dolmen de la Mosquera, a prop de Peramea. També cal conèixer els Dòlmens de Castellar d’en Pey i de Perauba.

Patrimoni industrial

La indústria salinera de Gerri ha marcat la vida dels habitants ja des del segle IX, i és per aquest motiu que Baix Pallars disposa de patrimoni industrial molt ric. Visitar el conjunt dels salins serà una manera divertida de conèixer aquest patrimoni format per la Font Salada, una cavitat subterrània on hi aflora l’aigua salada i s’hi pot accedir baixant uns esglaons de pedra que donen accés a la cova. Les seves parets de petites estalactites no deixaran a ningú indiferent. Durant la ruta, també ens podem arribar a la caseta de la bomba i el reguer, que és d’on l’aigua es distribuïa per tota la xarxa de canalitzacions.

Patrimoni immaterial

El Ball de la Morisca és una dansa típica de Gerri de la Sal amb una llegenda i història centenària darrere. Aquest ball se situa en temps remots, en l’època de domini musulmà a les terres de Catalunya. Hi ha diferents versions de la llegenda, una diu que els moros van fer presonera a la filla de l’alcalde i aquesta, per acomiadar-se, demanà fer una dansa. Però el que no sabien és que va fer un acord previ amb la resta de vilatans, i quan en un moment determinat del ball ella picà amb el taló a terra, la gent del poble sortí a empaitar els intrusos. Una altra versió ens parla d’una reina cristiana captiva d’un cabdill moro i que gràcies a aquesta dansa, aprofità per escapar-se. Sigui com sigui, en totes les versions es parla d’una noia que balla molt lleugera enfront d’un enemic i cada diumenge de Festa Major, la gent del poble surt a ballar fent coincidir el màxim de soroll possible amb un cop de peu a terra. Actualment també es fa la representació de l’adaptació de la llegenda de la Morisca, feta per l’escriptor pallarès Pep Coll, amb la participació tots els vilatans.

Per a més informació, www.baixpallars.ddl.net

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ