El Museu de Moià i les Coves del Toll

EL MUSEU DE MOIÀ I LES COVES DEL TOLL

El municipi de Moià, de la comarca del Moianès, té una oferta cultural envejable, ja que la vila compta amb el Museu de Moià, un museu que compta amb exposicions de caire arqueològic i paleontològic, per l’altra banda, dins del territori del municipi també s’hi troben les Coves del Toll.

El Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià fou la casa on va néixer Rafel de Casanova, Conseller en cap de la Ciutat de Barcelona i heroi de la defensa d’aquesta durant el setge de la ciutat per part de les tropes borbòniques el 1714. A partir del segle XIX la casa mantingué sempre un caràcter semipúblic. Fou utilitzada alternativament com a quarter per tropes franceses i espanyoles durant les guerres napoleòniques, fou seu de l’ajuntament de la vila i fou utilitzada durant llargs períodes com a residència de sacerdots membres de la Comunitat de Preveres de Moià.

Fou també escola i ja en el segle XX, seu de la Lliga de Defensa de l’Arbre Fruiter (1905) de la Caixa Rural i d’Estalvis de Moià (1909), del Centre de Cultura Popular, de l’Institut de Cultura de la Dona (1935) i finalment seu del Museu de Moià a partir de 1935. Actualment acull dues exposicions permanents, dedicades a l’il·lustre figura de Rafel de Casanova/ Guerra de Successió i a les restes arqueològiques i paleontològiques recuperades al municipi. Es pot visitar el Museu per lliure o amb d’una visita conduïda per un dels nostres guies. Museu i Coves, Coves i Museu, dos equipaments amb un mateix esperit.

Parlar del Parc Prehistòric de les Coves del Toll també és parlar de natura; 4,5 hectàrees forestals, coves com les Toixoneres, la Balma de la Surgència i la Cova Morta, un poblat neolític, salts d’aigua, afloraments de calcàries coral·lines, gresos, conglomerats i tot ben emmarcat per un meravellós bosc de roure martinenc combinat amb vegetació de Ribera. Sentireu el batec d’una cova viva!

Emplaçades al Municipi de Moià, a la comarca del Moianès, les Coves del Toll estan considerades com un dels conjunts càrstics més bells de tota Catalunya. L’aigua que ha transitat durant milers d’anys ha anat treballant les parets de la cova, dotant-les de belles i capricioses formes que fàcilment pogueren haver sortit de l’imaginari arquitectònic més gaudinià. Les excavacions arqueològiques realitzades a les Coves del Toll han convertit aquest jaciment en un dels més rics, a nivell internacional, en restes d’animals prehistòrics, guanyant-se a pols l’apel·latiu del “palau de la fauna quaternària”. Des del seu descobriment l’any 1948, i encara ara, s’hi porten a terme campanyes d’excavació arqueològica que han posat de manifest un important llegat arqueològic i paleontològic. Els materials trobats estan exposats al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, situat a la Casa Museu Rafael Casanova.

El complex de les coves del Toll l’integren quatre cavernes i un avenc que es formaren durant el període del Pliocè en el Quaternari. La cova principal té la forma d’una gran T amb tres sortides i un recorregut de més d’un quilòmetre, dels quals 200 metres són visitables. Part del seu interior és ple de sediments, arrossegats pel torrent, que es barregen amb les restes dels animals i dels homes que hi han viscut en els darrers 100.000 anys. Disposen d’una oferta d’activitats didàctiques programades per a escoles, així com visites guiades i per lliure al Parc Prehistòric on trobar un itinerari botànic i una zona de poblat amb diferents reproduccions de cabanes prehistòriques. Amb l’entrada a les Coves, l’accés al Museu de Moià és gratuït!

 

Per a més informació, visita www.covesdeltoll.com

 

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ