Dominació d’Origen del Priorat

Dominació d’Origen del Priorat

Productes de la nostra terra

El topònim Priorat està lligat al concepte vi des de fa segles. La suma d’un sòl, un clima, una orografia i el treball d’homes i dones que l’han elaborat seguint les tècniques d’una tradició mil·lenària amb l’ajut, avui, d’una tecnologia adaptada als requeriments de la qualitat, han donat un producte autèntic, exclusiu: el vi del Priorat.

 La Denominació d’Origen Qualificada Priorat es troba en una petita regió muntanyosa al bell mig de les comarques de Tarragona i dins del territori administratiu de la Comarca del Priorat.

DOQ Priorat és tot un referent en el món vinícola, amb uns extraordinaris vins plens d’expressió i caràcter.

El massís de la serra de Montsant la delimita pel nord, a ponent hi ha la serra de la Figuera, per llevant la carena del Molló i, pel sud, el territori s’obre seguint el curs del riu Siurana aigües avall cap a l’Ebre.

El riu Siurana i els seus afluents son l’artèria geogràfica principal de la zona, i provoquen un reguitzell de valls i petites planes gràcies també a la sinuositat geològica de les carenes i els vessants de les muntanyes.

Amb una superfície de plantació de vinyes de 1.930 hectàrees conreades per 600 vinicultors, en són 12 les zones de producció vitícola.

Cadascuna d’aquestes viles responen a variables geogràfiques, ambientals, socials i històriques a través de les quals es fixa l’arrel social del vi amb arrels culturals del municipi, i s’identifica el vi amb cada una de les realitats socials de les mateixes.

Les viles que formen part d’aquesta Denominació d’Origen són Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Porrera, Poboleda, Scala Dei, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa i les zones de Masos de Falset i les Solanes del Molar.

I és que les vinyes d’aquest territori han estat cultivades i curades amb molt de treball i espiritualitat per part dels monjos cartoixans, que van aportar els coneixements i les tècniques per desenvolupar la viticultura en aquest territori.

Els dominis de la Cartoixa d’Scala Dei, bressol primitiu d’aquesta denominació, van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui en dia coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ Priorat.

Un territori excepcional que no deixa indiferent a ningú, on hi és present la mà de l’home que dóna un toc personal, símbol evident d’esforç i treball dedicat a les vinyes.

És membre del CERVIM (Centre de Recerca, Estudi i Valorització per a la Viticultura de Muntanya) que el defineix com a territori de vinicultura heroica per l’esforç que s’hi empra en cultivar les vinyes tenint en compte les condicions climatològiques adverses i les formes tradicionals de cultiu.

Tot això sol comporta un resultat magnífic en el gust dels seus vins, els més cultivats són els negres de Garnatxa i la Carinyena, que són estrelles d’un ventall ampli de varietats.

T’aconsellem visitar els cellers de la DOQ Priorat, per descobrir-los i tastar tots els vins que aquesta terra et regala.

Les viles són l’escenari de festes a l’entorn del vi al llarg de l’any, tot això us permet provar els seus productes i trobaràs tota la informació a la pàgina web del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i a través de les seves xarxes socials.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ