Descobreix Vila-sana

Rutes per Catalunya, Vila-Sana

Descobreix Vila-sana

El poble amb l’estany més gran de Catalunya

Vila-sana, anomenat Utxafava fins l’any 1930, és un poblet situat a 3 km de Mollerussa, la capital del Pla d’Urgell. Va pertànyer a la baronia de Bellpuig i fou mencionat per primera vegada l’any 1180.

El més destacable del poble és el seu estany, el més gran de catalunya (de 126ha i una profunditat màxima de 3,5m). L’història del poble està estretament lligada a aquest magnífic estany, l’anomenat Estany d’Ivars i Vila-sana. De totes maneres, l’estany no ha estat sempre tal i com el coneixem avui dia.

L’any 1950 va ser dessecat i les terres que ocupava es van convertir en terres de conreu. L’espai, abans del dessecament, destacava per l’abundosa presència de fauna. És per això que les caceres eren molt habituals en aquest indret. També hi havia molta gent que hi anava a passejar, a pescar…

No va ser fins als anys 90 que es comencen a engegar treballs i estudis per recuperar l’Estany i conseqüentment, el seu paisatge. El 1995 és l’any que marca un abans i un després en la recuperació de l’estany, ja que s’aprova un Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de l’Estany.

Així doncs, la conservació de la natura i el paisatge i de les activitats agrícoles tradicionals als terrenys propers al llac són l’objectiu i alhora el propòsit del pla. Aquest instrument també fa que es promogui un turisme de natura respectuós amb el medi ambient.

L’itinerari naturalístic de l’estany forma un recorregut de 6 km, al llarg dels quals s’hi pot trobar miradors, aguaits, embarcadors i plafons d’interpretació, entre altres.

La fauna que hi podem trobar avui dia ha canviat respecte a la que es trobava a principis del segle XX. Tot i així, hi podem trobar moltes espècies úniques i una àmplia varietat d’ocells aquàtics. L’Estany també és un espai ideal per a la hivernació, l’alimentació, el descans i la reproducció de moltes espècies.

A banda de l’estany, què puc visitar Vila-sana?

La localitat de Vila-sana ens porta a recorrer l’estany d’Ivars i per tant, el CIM (Centre Inmersiu de Vila-sana), on experiències audiovisuals immersives d’última generació són la millor manera de submergir-se en un viatge hipnòtic del paisatge de l’estany i el seu ecosistema. Una de les pel·lícules que es pot veure al CIM ha estat filmada en 4k, Timelapse i drone i veure-la és tota una experiència.

Altres elements d’interés a la vila són la Casa Vella, un edifici possiblement edificat entre els anys 1695 i 1699 que va pertànyer a la família Dalmases, l’Ermita de la Mare de Déu de la Cabeza i un plataner monumental que es troba a l’entrada del poble. Cal Senyor i Sant Miquel de Vila-sana són una masia del segle XVIII i una església, respectivament, inclosos tots dos a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Vila-sana també és reconeguda pel Bike Park que es troba al costat del municipi. Aquest és el centre lúdic del ciclisme infantil i familiar més gran d’Espanya i un referent al sud d’Europa. Des de la seva creació, l’any 2015, permet gaudir de la bicicleta i del paisatge de Vila-sana.

Ruta de l’Oli i de l’Aigua

La manera ideal de visitar la localitat i el seu magnífic estany és a partir de la Ruta de l’Oli i de l’Aigua, la nova proposta de les Borges Blanques i Vila-sana per donar a conèixer el patrimoni natural, històric i cultural d’aquests municipis de les comarques de les Garrigues i el Pla d’Urgell.

Amb l’objectiu d’unir la capital de l’oli i l’estany d’Ivars i Vila-sana, la nova Ruta de l’Oli i de l’Aigua arriba amb l’apadrinament dels famosos cuiners Torres.

La Ruta es tracta d’una proposta de cap de setmana que es pot dur a terme al llarg de l’any. Amb preu tancat, el recorregut inclou tot el necessari per viure una escapada d’ensomni: allotjament, restaurants, tasts, visites pel patrimoni dels dos municipis

Així doncs, només cal gaudir de l’experiència i deixar-se portar per la proposta de la Ruta, que a més a més, posa de manifest el turisme d’interior, el gran oblidat del nostre país, i es constitueix com la manera idònia de promocionar el patrimoni i els productes de les Borges Blanques i Vila-sana.

Els dos municipis tenen molt que oferir i que demostrar en tan sols un cap de setmana. T’ho perdràs?

Ajuntament de Vila-sana

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ