Descobreix els Parcs Naturals de Catalunya

Rutes per Catalunya, Parcs Naturals

Connecta amb la natura… 

Si tanques els ulls i t’imagines envoltat d’espais verds on hi regna la calma i la tranquil·litat o t’imagines escoltar les onades del mar, és el moment de desconnectar i fer aquestes sensacions realitat. I és que a Catalunya, trobaràs entorns únics, de gran bellesa i paratges per perdre-s’hi i connectar amb la natura. Tant sigui al costat del mar o a la muntanya, la nostra terra acolleix 18 Parc Naturals que no et deixaran indiferent.

Cada parc natural té un encant especial. Pots descobrir entorns de costa, d’interior o de muntanya, com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. És un indret d’una gran espectacularitat pels seus espais, muntanyes i d’una bellesa excepcional. A més, podem dir que és l’únic Parc Nacional de Catalunya, on l’aigua hi és la protagonista. Hi podràs trobar gairebé uns 200 estanys, envoltats de cingleres i d’una flora i fauna molt riques.

Molt diferent a aquesta zona humida on hi regna l’aigua i els seus estanys, al paisatge de les terres de Girona hi trobem la Zona Volcànica de la Garrotxa, que podria recordar a una reproducció verda de la superfície lunar. Hi trobem més de 40 cràters volcànics que recorden al terreny irregular de la Lluna però recoberta per una vegetació rica i enlluernadora.

I d’aquí, ens traslladem a l’única Reserva de la Biosfera per la Unesco a Catalunya, el Delta de l’Ebre. Hi destaca una fauna salvatge, l’esplendor de la zona i els seus espais i s’ha convertit en l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya. És un dels espais ideals per a l’observació d’aus i de la característica fauna del Delta, on hi viuen més de 370 espècies.

Més del 30% del territori català està protegit per preservar l’ecosistema natural. El turisme de natura o la variant d’ecoturisme t’obre les portes a observar i conèixer els valors i recursos que ens ofereix el territori català dins aquests espais naturals únics: conèixer la fauna salvatge, la flora i els paisatges.

Parc Natural del Cadí-Moixeró 

Les dues grans serralades del Cadí i Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una barrera muntanyosa allà on es troben el Pirineu i el Prepirineu. En aquesta zona se situa el Parc Natural del Cadí – Moixeró. Els seus vessant formen cingleres escarpades. Els massissos del Pedra Forca, la Tosa i el Puigllançada formen unitats diferenciades.

La vegetació és riquíssima: es coneixen unes 1400 espècies i subespècies vegetals, alguns d’endèmiques, com el  julivert d’isard. Quant a la fauna, és rica i variada, i en aquesta destaca el picot negre, símbol del parc.

Hi ha multitud de rutes senyalitzades que es poden fer a peu, a cavall o en bicicleta, i hi abunden instal·lacions de lleure, que ajuden en la realització d’aquestes activitats. Els pobles mantenen la seva arquitectura tradicional i alguns conserven nuclis medievals. Destaquen les esglésies romàniques de Sant Llorenç i de Talló. Camins històrics travessen la serra, com el camí de Coll de Jou o el pas dels Gosolans.

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat

Montserrat és un massís emblemàtic situat al Bages, el Baix Llobregat i l’Anoia. El cim més alt és el Sant Jeroni i entre els més destacats hi ha els Ecos, el Cavall Bernat, els Frares Encantats i les Agulles.

La vegetació és d’alzinars, rouredes i pinedes i un gran nombre d’arbusts. La fauna no és especialment rica, però compta amb indrets d’interès arquitectònic com el monestir, centre de peregrinació notable.

L’excursionisme, l’escalada i l’espeleologia hi són activitats freqüents. Els excursionistes gaudeixen de camins i senders de diversa dificultat, igual que els escaladors. Els espeleòlegs tenen a l’abast cavitat notables com les coves de Salnitre, a Collbató.

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Antigament aquests aiguamolls s’estenien per tota la plana de la badia de Roses i la del Baix Ter, de manera que el massís de Montgrí, entre l’Escala i Torroella límit de l’Alt i el Baix Empordà, s’aixecava com una illa enmig de les aigües.

Gran part de les zones protegides corresponen al terme municipal de Castelló d’Empúries, però el parc també s’estén per Palau-saverdera, Pau i Peralada, entre altres municipis. Els parc consta de tres zones de reserva natural integral: l’illa de Caramany (amb llacunes litorals salobres), les Llaunes i els Estanys (entre els quals hi ha el de Vilaüt) i una zona de parcial. Al parc hi trobem un flora i fauna variades. Destaquen els tamarius, el jonc marí, el canyís i la salicòrnia. Pel que fa a la fauna, hi podem trobar gran quantitat de rèptils, amfibis, peixos i mamífers. També els omnipresents insectes i els animals més emblemàtics de les zones humides, els ocells, tant els que hi viuen tot l’any com els que s’hi estan una temporada, en la seva ruta cap al sud, al final de l’estiu, o cap al nord, a la primavera.

Descobreix tot el que Catalunya ens proporciona!

+ Rutes: catalunya.com

+ Turisme: gencat.cat/turisme

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
javascript:void(0);

PUBLICITAT

Anuncia't